Tidligere overborgmester: »Den bymæssige renæssance, vi har oplevet i København de seneste 10-15 år, er kommet for at blive«

Coronakrisen er på ingen måde storbyens endeligt. Det mener Jens Kramer Mikkelsen, der til gengæld tror, at vores geografiske opfattelse af byen vil ændre sig, og at tendenser som sundhed og fællesskab vil fylde i fremtidens byudvikling.

Jens Kramer Mikkelsen hører ikke til dem, der dømmer storbyen ude på grund af coronavirussen. Han forudser tværtimod flere fællesskaber – og mere sundhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi vil få masser af analyser af – og bagklogskab om – hvad der er sket i forskellige samfund, og hvad der fungerede bedst.«

Jens Kramer Mikkelsen har talt i en god halv time om byudviklingen, som han forestiller sig, at den vil se ud post corona, og til trods for forbehold som: »Jeg tror, det er for tidligt at konkludere, hvordan det her sætter sig i byer, for det her med byer og byudvikling skal jo ses på den lange bane«, kommer han gerne med sit bud på, hvad det kommer til at betyde på sigt, når byen, som vi kender den, er lukket ned.

»Jeg tror ikke, vi kommer til at indrette vores opførsel til at gå i hi. Men jeg tror heller ikke, at vi bare tørrer sveden af panden og vender tilbage og optræder på samme måde som før,« lyder det blandt andet fra Jens Kramer Mikkelsen, der er københavner med stort K. Han er født og opvokset på Østerbro, bor i dag i Brønshøj, og så har han om nogen været med til at tegne den by, vi kender.

Ikke mindst som socialdemokratisk overborgmester fra 1989 til 2004, men også tidligere direktør for By & Havn, der har været med til at udvikle Ørestad og Københavns Havn.

I dag er han tilknyttet Københavns og Nordens største ejendomsinvestor, Nordic Real Estate Partners, NREP, som byudviklingsdirektør med projekter over hele byen, blandt andet i Tingbjerg, hvor han er med til at udvikle 1.000 nye private boliger.

Jens Kramer Mikkelsen, udviklingsdirektør i NREP

»Hvis man bor på Indre Østerbro i en toværelses med et barn og med planen om et barn mere, og man tidligere har drømt om en tre- eller fireværelserslejlighed i byen, kan det godt være, at ideen om parcelhuset rykker tættere på.«


Sundhed bliver et nyt parameter

Jens Kramer Mikkelsen er ikke at finde på den mest pessimistiske fløj, når talen falder på Københavnhavns fremtid som attraktiv hovedstad.

Her i avisen udtalte fremtidsforsker Jesper Bo Jensen forleden, at: »Corona bliver et vendepunkt for København,« og at »det her med, at vi skal holde afstand, tænke på virus, og der pludselig er en fare ved at være mange mennesker samlet, vil gøre, at flere flytter ud.«

Her er Jens Kramer Mikkelsens forudsigelse en del mere forsigtig.

»Jeg tror, at den bymæssige renæssance, vi har oplevet i København de seneste 10-15 år, er kommet for at blive. Til gengæld er jeg ret sikker på, at der kommer en ekstra dimension til, nemlig sundhed. Vi har længe talt om temaer som bæredygtighed og affordability – altså at København er blevet for dyr at bo i – og det vil vi blive ved med, men nu vil der være endnu en faktor at tage højde for.«

Jens Kramer Mikkelsen mener, at nye byggerier i højere grad vil tage afsæt i fællesskaber – på trods af coronakrisen og at tendensen til at flytte ud af byen, vil stige en smule. Men han mener samtidig, at byens renæssance vil være uændret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Sundheden vil blandt andet manifestere sig i de krav, der vil blive stillet til nye byggerier, mener han.

»Fra udluftning og håndvaske på kontorer til fitnesscentre og boliger. Det vil sætte sig i de regler, der bliver lavet. Sundhedskriser og pandemier har jo påvirket byudviklingen i århundreder – tag bare koleraepidemien i 1860erne, som førte til kloakering, og at man byggede Brumleby. Det har sat sine spor og bidraget til en regulering af, hvor tæt man byggede, hvor tæt man kunne bo, og hvilken afstand man skulle bygge med,« siger Jens Kramer Mikkelsen, som dog påpeger, at København er del bedre stillet end mange andre byer.

»I asiatiske, sydamerikanske og nogle amerikanske byer er der en tæthed, som vi slet ikke kender herhjemme. I de byer, hvor du har 30 etager med små boliger oven på hinanden, vil der ske noget med den måde, man planlægger på.«

København bliver større

Nok spår Jens Kramer Mikkelsen ikke storbyens endeligt. Til gengæld mener han, at vores syn på afstande kan blive påvirket i kølvandet på coronakrisen.

»København er jo vokset den seneste årrække med cirka 1.000 indbyggere om måneden. Mange tror, det skyldes, at der er en tilstrømning til byen, men der er faktisk flere, som flytter ud af København, end der flytter ind. Væksten i befolkningen skyldes i højere grad et fødselsoverskud – at yngre par bliver boende længere, inden de eventuelt flytter ud,« siger Jens Kramer Mikkelsen. Han tror, at krisen kan sætte en smule mere skub nogles planer om at rykke ud i den friske luft.

»Hvis man bor på Indre Østerbro i en toværelses med et barn og med planen om et barn mere, og man tidligere har drømt om en tre- eller fireværelserslejlighed i byen, kan det godt være, at ideen om parcelhuset rykker tættere på. Så jeg tror godt, man kan forestille sig, at udflytningstendensen bliver forstærket en smule,« siger han.

Samtidig vil vores syn på, hvad København omfatter geografisk, ændre sig til i højere grad at inkludere periferien, mener han.

»Vi er tilbøjelige til at tænke, at byen er lig med Københavns Kommune. Men byen er jo mere, og du kan komme fra Køge til København på 20 minutter. Jeg tror, vores opfattelse af byen vil ændre sig. Vi vil i højere grad begynde at betragte periferien som en del af byen.«

Jens Kramer Mikkelsen, direktør i NREP

»Vi skal ikke gå i koma over det, men vi kommer til at indrette os individuelt og som fællesskab på det.«


Vi skal ikke sidde i hver sin dåse

Mere fællesskab kan lyde modstridende i en tid, hvor vi skal holde os fra hinanden. Ikke desto mindre mener Jens Kramer Mikkelsen, at det er en af de tendenser, som vi allerede ser i dag, og som vi vil se endnu mere af i fremtiden.

»Man taler i øjeblikket som om, at der er en diskrepans mellem nærhed og den afstand, vi skal holde, og som jo har vist sig at have stor succes. Jeg mener ikke, det behøver være modpoler,« siger Jens Kramer Mikkelsen og tilføjer:

»Vi skal forsøge at undgå, at vi bare sidder i hver vores dåse.«

Han nævner seniorbofællesskaber og familieboliger, der både har private og fælles arealer, som noget af det, vi vil efterspørge de kommende år.

»I Tingbjerg arbejder vi i NREP for eksempel med at bygge havehuse inde i de store karreer. De vil både have det fælles grønne areal sammen med alle de andre beboere, og de vil have et lille, nært friareal, som er deres eget, men som ligger i tilknytning til det fælles. Jeg tror, det bliver måden at kombinere det private og det fælles i fremtiden, også efter corona. Det med social kontakt og nærhed er så iboende hos os, så vi vil søge mod det, men vi kommer til at regulere os selv vi den måde, vi gør det på – også i de her nye byggerier,« siger Jens Kramer Mikkelsen og fremhæver et andet af NRPs projekter »UN17 Village« i Ørestad, som forventes at stå klar i 2023.

»Det tager udgangspunkt i FNs 17 verdensmål og tager højde for alt fra miljø og klima til sociale relationer – og sundhed. Jeg tror, vi vil se meget mere af den slags,« siger han.

Jens Kramer Mikkelsen i Nordhavn, som han i sit tidligere virke som direktør for By & Havn har været med til at udvikle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Fremtidens byggerier i byen vil med andre ord i højere grad lægge op til, at vi kommer hinanden ved – på trods af kravet om afstand, mener Jens Kramer Mikkelsen, der blandt andet henviser til, at muligheden for at bygge mindre lejligheder i København blev mulig i forbindelse med den seneste kommunalplan.

»Vil corona føre til, at man vil lade være med at bygge mindre boliger? Det tror jeg sådan set ikke. Men jeg tror, det vil være boliger af en anden kaliber. Det bliver ikke bare boliger stablet oven på hinanden. Jeg tror på, at vi kommer til at se mere til mindre enheder, der har rum til fællesfaciliteter og særlige koncepter for yngre singler og par inspireret af det bedste fra kollegierne med tilhørende fitness, café og restaurant. Der vil være luft omkring, og der vil være friarealer – og der vil blive taget højde for, at vi skal kunne holde den rette afstand,« siger han.

»Altaner vil sikkert også blive endnu mere populære. Hvor mange har ikke oplevet kvaliteten ved at kunne gå udenfor – ikke bare for at synge – i de her tider? Det er jo faktisk et meget skægt eksempel på, at man godt kan være tæt på hinanden og have den her afstand samtidig. Altanen er blevet en del af det semioffentlige rum. Det vil vi se meget mere af,« tilføjer Jens Kramer Mikkelsen.

Arbejdet rykker hjem

I disse uger er Jens Kramer Mikkelsens kontor rykket hjem i privaten. Han forudser i det hele taget, at vi kommer til at arbejde langt mere på afstand i fremtiden godt hjulpet på vej af den teknologi, som vi for alvor har taget i brug under krisen.

»Det bliver hverken IT-direktøren eller CEOen, der kommer til at udvikle virksomhedernes digitale kommunikation. Det er derimod coronakrisen, som har drevet den. Tænk på, hvor mange af de her kommmunikationsfora, der bliver brugt med succes i øjeblikket. Produktionsdanmark kører på fuldt drøn, og sundhedspersonalet knokler sammen med mange andre, men for dem af os, der har mulighed for at arbejde hjemme, tror jeg, det vil vokse væsentligt,« siger Jens Kramer Mikkelsen, som også tror, at vi vil se en ny og mere fleksibel type kontorindretninger og -byggerier.

Jens Kramer Mikkelsen var med til at beslutte, at København skulle have en metro. Her er han ved den nye station i Nordhavn, som for nylig åbnede i stilhed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

»Den personlige hygiejne på kontoret vil komme i højsædet. Der kan være kontorer uden håndtag og med luftudskiftning. Kaffeautomaten, hvor folk normalt klumper sammen, skal gentænkes. Tænk på fællestoiletterne. Hvordan kommer vi mon til at indrette dem?« spørger han.

»Jeg tror ikke, vi kommer til at se sådan en coronascreening ved indgangen til kontoret – der er også en balance, der er vigtig at holde. Jeg kan se eksempler rundt i verden, hvor man udnytter corona til nogle skræmmende ting. Men jeg tror, at det, vi kalder smart cities, hvor teknologien skal hjælpe med finde løsninger på problemer i byen, kommer til at spille en langt større rolle. Også i forhold til de kontorer, vi bygger.«

Jens Kramer Mikkelsen, byudviklingsdirektør i NREP

»Byens liv er jo en del af det at bo i byen. Jeg tror, vi skal opretholde en større afstand og tænke os om, men det betyder jo ikke, at der ikke vil være udeservering eller cafeer.«


Slut med byliv?

Det er ikke mange måneder siden, Cityringen åbnede og gjorde det oplagt at drøne på tværs af byen for at nyde alle de gode tilbud – eller at skære transporttiden til arbejde væsentligt ned. Jens Kramer Mikkelsen var som overborgmester selv med til at træffe beslutningen om, at København skulle have en metro, og han er overbevist om, at den også fremover vil være en stor succes.

»Jeg har endnu ikke kørt med den nye linje til Nordhavn. Det ærgrer mig enormt, men jeg venter lidt endnu med at køre fra Orientkaj til Rådhuspladsen på syv-otte minutter,« siger den tidligere overborgmester.

»Men jeg tror, at den kollektive trafik som byfænomen vil være usvækket, når vi kommer ud på den anden side. Til gengæld vil vi nok komme til at bruge den på andre tidspunkter og ikke i samme grad kaste os ud i myldretiden,« siger han.

Vi vil ikke flokkes i myldretiden, men den offentlige trafik er på ingen måde dømt ude, mener Jens Kramer Mikkelsen, som her er fotograferet ved den nye metrolinje til Nordhavn, som han ikke selv har prøvet endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Men hvad med det byliv, som har været et mantra for Københavns kommune i årtier med festivaler, kaffebarer og hvidvin på fortovet. Vil det være fortid?

»Nej. Byens liv er jo en del af det at bo i byen. Jeg tror, vi skal opretholde en større afstand og tænke os om, men det betyder jo ikke, at der ikke vil være udeservering eller cafeer.«

Men krisen – den vil sidde i os længe, mener han.

»Den tyske samfundsforsker Ulrik Beck talte jo om det senmoderne samfund som risikosamfundet med grænseoverskridende risici som forurening og terror. Og nu er det med virus og pandemi også kommet ind på vores breddegrader. Vi skal ikke gå i koma over det, men vi kommer til at indrette os individuelt og som fællesskab på det,« siger Jens Kramer Mikkelsen og tilføjer:

»Men den renæssance, byen har fået, vil stadig være der.«