Susanne Bier: Det er det kvindelige publikum, der har gjort Netflix-film til en succes

Når der står en mandlig instruktør bag kvindelige helte, mister det kvindelige publikum tit interessen, siger den danske instruktør.

Nogle film med en kvindelig hovedperson og en mandlig instruktør har en tendens til at blive irrelevante for mange kvinder, siger Susanne Bier efter seersucces. Her er hun fotograferet til filmens egentlige biografpremiere i Berlin den 27. november sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH

Den 58-årige danske filminstruktør Susanne Bier har fået et usædvanligt hit med sin Netflix-producerede science fiction-film »Bird Box«. Ifølge streamingtjenestens egne oplysninger har 45 millioner Netflix-brugere streamet filmen i ugen efter dens premiere, og hvis det står til troende (Netflix' seertal er ikke offentligt tilgængelige), er filmen den suverænt mest sete af instruktørens film.

Filmen handler om en kvinde (spillet af Sandra Bullock), der forsøger at overleve sammen med to små børn i en verden, hvor en mystisk kraft har slået hovedparten af menneskeheden ihjel.

I et interview med branchebladet The Hollywood Reporter reflekterer Susanne Bier over årsagen til filmens gennemslagskraft, som hun mener hænger sammen med den måde, som kvindelige hovedpersoner bliver skildret på af mænd.

»Nogle af disse film med en kvindelig hovedperson og en mandlig instruktør har en tendens til at blive irrelevante for mange kvinder,« siger Bier i interviewet.

Hun mener, at de høje seertal til »Bird Box« hænger sammen med en interesse fra det kvindelige publikum.

»Det bliver den kvindelige helt, som mænd drømmer om, snarere end den kvindelige helt, som kvinder identificerer sig med. Det handler mere om, hvordan kvinder ser ud i en bikini, end hvad de opnår. Mange kvindelige stjerner kæmper med det,« siger Susanne Bier.

Før premieren talte Berlingske med instruktøren, der beskrev filmens manuskript som »et ukonventionelt billede af en mor«.

»Og det kan vi godt trænge til. På film er moderskabet som regel blevet defineret af mænd, og det har altid drejet sig om den utvetydigt gode mor. Her ser vi noget, der er meget anderledes – og mere realistisk,« sagde Susanne Bier, der beskriver Bullocks moderkarakter som »hård og kontant«.

»Mange kvinder kan genkende sig selv i hende, der afviger fra den måde, mænd ser mødre på. Det var derfor, Sandra Bullock blev interesseret i figuren, og det var derfor, jeg blev interesseret i den,« siger Susanne Bier.

Flere amerikanske branchemedier har forsøgt at vurdere validiteten af Netflix' seertal til »Bird Box«, hvilket har fået streamingtjenesten til at præcisere, at kun seere, der har set 70 procent af filmen – og altså ikke bare springer ind og ud af filmens start – tæller med i de 45 millioner.

I »Bird Box« optræder stjernen Sandra Bullock i lange passager med bind for øjnene, hvilket har inspireret flere til at foretage en såkaldt »Bird Box«-challenge, hvor man udfører forskellige handlinger med bind for øjnene. Denne dille fik i denne uge Netflix til at udsende en advarsel på Twitter mod at gå rundt med bind for øjnene.

Rettighederne til bogforlægget for »Bird Box« havde været ubenyttet siden 2013 af først Universal, siden Netflix, og årsagen til, at filmen ikke var kommet i gang tidligere, var, at hovedpersonen var en kvinde, siger Susanne Bier til The Hollywood Reporter.

Kun omkring otte procent af amerikanske film bliver instrueret af kvinder, og der er flere organisationer i Hollywood, der ønsker en større andel af kvinder blandt instruktørerne.