Sandra Bullock: #MeToo skabte frygt på Susanne Biers filmoptagelse

Den danske instruktør og den amerikanske stjerne måtte i fællesskab berolige mændene i deres film: »Vi tror ikke, at I bager på os, fordi I giver os et kram.«

Sandra Bullock ved premieren på Susanne Biers »Bird Box« i Berlin. Under optagelserne måtte skuespilleren og Susanne Bier udstikke mere uformelle omgangsregler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Hayoung Jeon

#MeToo er gennem halvandet år gået som en storm gennem den amerikanske og den internationale filmbranche, og frygten for overgreb eller for at blive beskyldt for samme har sat sit præg på filmproduktioner over hele verden. Således også hos Netflix, som den 21. december har streamingpremiere på »Bird Box«, den første film, som den danske instruktør Susanne Bier har instrueret for tjenesten.

Forleden gav instruktøren sammen med filmens førende stjerne, Sandra Bullock, interview på Berlins Regent Hotel, og den 54-årige Bullock fik blandt andet adresseret #MeToo i sit møde med den internationale presse.

»Da vi skulle i gang med optagelserne, oplevede jeg, at der var meget frygt på settet. Normalt svarer sproget på et filmhold nogenlunde til det, som man kan høre blandt truckere, men på vores hold kunne jeg mærke denne udtalte frygt og usikkerhed om, hvad der var passende at sige. Mændene gik simpelthen som på æggeskaller, og det var endda erfarne folk, som havde været i branchen længe,« siger Sandra Bullock.

Netflix har været en af de producenter, der tidligst har været ude at annoncere retningslinjer, der skal fremme tryghed på filmproduktioner og forhindre fremtidige #MeToo-sager, og denne sommer vakte det opsigt, da britiske aviser rapporterede om nye regler hos streamingtjenesten, der angiveligt ville begrænse flirtende adfærd, for lange kram og blikke og at bede kolleger om telefonnumre.

Før optagelserne på »Bird Box« gik i gang, samlede repræsentanter for Netflix filmholdet og redegjorde for retningslinjerne for korrekt opførsel. Filmens instruktør, Susanne Bier, og stjernen Sandra Bullock specificerer ikke i dag, hvilke regler der blev fremhævet, men øjensynligt førte mødet til en alt andet end afslappet tone under arbejdet med filmen, hvilket endte med, at Sandra Bullock og Susanne Bier i fællesskab bad holdet om at slappe mere af.

»En dag sagde vi lige ud til holdets teknikere, at de skam har lov til at lave jokes. Og så tilføjede vi, at hvis vi synes, at I er over grænsen, skal vi nok fortælle jer det,« sagde Sandra Bullock.

For instruktøren Susanne Bier var #MeToo-mødet en øjenåbner. Der blev blandt andet fortalt om en – unavngiven – filmproducer, der gennem to årtier havde haft for vane at overraske sine kvindelige ansatte ved at åbne knaplåsen på deres brystholdere.

»På en måde er det jo komisk og sørgeligt at skulle gøre opmærksom på, at den slags er forkert. For hvordan i alverden kan nogen gå rundt i tyve år og bilde sig selv ind, at den opførsel ikke er totalt grænseoverskridende?« siger Susanne Bier.

Susanne Bier (i midten) på optagelse med »Bird Box«, hendes første film for Netflix. Fold sammen
Læs mere
Foto: Merrick Morton.

Ikke desto mindre kom instruktøren med et korrektiv til de retningslinjer, der var blevet udstukket på mødet, og Sandra Bullock bakkede hende op, idet hun på et tidspunkt i sjov lagde sin hånd på instruktørens barm for at vise, at berøring ikke var totalt bandlyst på optagelserne.

»Vi tror ikke, at I bager på os, fordi I giver os et kram om morgenen,« sagde Bier og Bullock til deres hold.

Bakker op om #MeToo

Susanne Bier har fra starten af #MeToo i 2017 bakket op om kvindernes kritik af filmbranchens lukkede »mandeklub« og sagde sidste år i et interview med DR, at man skulle bruge kampagnens momentum til blandt andet at skabe bedre chancer for yngre kvinder i den mandsdominerede filmverden. Men hun har også forbehold.

»#MeToo skal gerne føre til lige løn og en mere ligelig repræsentation af kønnene i de forskellige faggrupper og løntrin. Men vi må også være i stand til at stole på, at man kan være venskabelig, uden at der ligger en anden tankegang i det end det. Man skal passe på, at man ikke ødelægger noget, der bare er sjovt og kærligt,« siger Susanne Bier.

I hendes bog betyder det blandt andet, at en instruktør godt må berøre en skuespiller, hvilket ellers er blevet tabu i Hollywood.

»Man skal selvfølgelig have respekt for, at folk har forskellige grænser, men fordi skuespillere indimellem skal overskride deres egne grænser på optagelser, må man nødvendigvis have lov til at vise dem varme og nærhed. I den henseende har jeg ikke selv problemer med berøringer, men selvfølgelig altid med en forståelse og fingerspidsfornemmelse,« siger Susanne Bier.

Behovet for en trøstende hånd opstod faktisk flere gange under de krævende optagelser til »Bird Box«, hvori Sandra Bullock spiller en kvinde i en verden, der er underlagt en mystisk trussel, der tager livet af alle, der ser den.

»Bird Box« har premiere på Netflix den 21. december.