Søren Jacobsen Damm: Mig-mig-mig-mad smadrer vores sidste fællesskaber

Spis du bare al den pietistiske skammekost du vil derhjemme - men hvis du er til middag hos mig, så spiser man hvad der bliver sat på bordet, skriver Søren Jacobsen Damm

Vil det »det gode bord« overleve tidens tiltagende, navlebeskuende kost-individualisme?

Et græsk ordsprog siger: »Ved et godt bord, med gode mennesker, stjæler vi en dag fra døden«. Og i det rigtige selskab, med god mad og vin, som giver det ekstra, svært definerbarte løft, føler man en sjælden gang i mellem, at tiden står stille, og at man - blot for en stund - ophæver livets ubønhørlige hærgen.

Middagsselskabet med dem du holder af, er et af de kardinalpunkter mange af os med glæde omsætter vores sparsomme fritid og midler i. Det er her - når alt klapper - at man slipper pligten og alt det traurige, og vi i stedet sammen dykker ned i samtalen, skønheden og nydelsen. Det er en af de væsentligste søjler i civilisation - uanset hvilken kulturkreds man er rundet af.