Søren Frank går til bekendelse: Jeg har tvangsfodret en and

Meningerne om foie gras er evigt delte, og debatten er genopblusset, efter at flere restauratører har fjernet den franske delikatesse fra menukortet. Berlingskes Søren Frank fortæller her om sit besøg i foie gras-land, hvor det forholder sig som med al anden husdyrproduktion: Jo større enheder, jo lavere kvalitet.

Ænder til foie gras-produktion, her i Hudson Valley DON EMMERT / AFP DON EMMERT

Det kan være en grænseoverskridende oplevelse af tvangsfodre en and – sådan oplevede jeg det i hvert fald, da jeg prøvede det for fire siden år siden. Efter at dyrerettighedsorganisationen Anima i en periode havde kørt en meget effektiv anti-foie-gras-kampagne rettet specifikt mod danske restauranter, var jeg rejst til Les Landes i Sydvestfrankrig, hvor langt hovedparten af verdens foie gras produceres, for at få syn for sagn.

Debatten om foie gras er genopblusset, ikke mindst efter at flere restauratører har slettet delikatessen fra menukortet. Jeg er selv en af dem, der ofte bliver spurgt, hvad jeg mener – og min egen konklusion er ikke mindst præget af den rejse, jeg deltog på dengang.