Nye tider for kongehuset

2007 var et begivenhedsrigt år for den danske kongefamilie, og det afspejler sig i stribevis af nyudkomne bøger om kongehuset. I året der gik, tog Dronningen også det afgørende skridt ind i IT-alderen ved for første gang at annoncere efter nyt personale på kongehusets hjemmeside.

Kronprinsfamilien blev i 2007 udvidet til fire medlemmer med prinsesse Isabella som den senest tilkomne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

2007 bød i mere end én forstand på nye tider for kongehuset. Alexandra byttede sin prinsessetitel ud med grevinden af Frederiksborg, da hun 3. marts giftede sig med filmfotografen Martin Jørgensen fra Valby og dermed skrev danmarkshistorie.

Præcis syv måneder senere, 3. oktober, blev forlovelsen mellem prins Joachim og franske Marie Cavallier deklareret. Brylluppet skal stå i Møgeltønder til maj.

Årets helt store begivenhed var, da prins Christian 21. april fik en lillesøster, og kongefamilien blev beriget med en prinsesse. Ved dåben 1. juli i Fredensborg Slotskirke, kun et stenkast fra kronprinsparrets hjem i Kancellihuset ved Fredensborg Slot, sov den lille prinsesse sig til sine navne – Isabella Henrietta Ingrid Margrethe – og bagefter var der privat dåbskomsammen hos Kronprinsparret i Kancellihusets have.

Kvinder og nydanskere
Også på det mere prosaiske plan bød året på nye tider for kongehuset.

Dronning Margrethe søgte for første gang efter to hoftjerene og en livrist på kongehusets hjemmeside på Internettet. Tidligere har hofmarskalen annonceret efter personale »til et herskabshjem« under billetmærke i aviserne. Spørgsmålet er da også, hvad dronning Margrethes forfædre gennem tusind år ville sige til, at dronningen anno 2007 opfordrer både »kvinder og nydanskere til at melde sig blandt ansøgerne«, som forfatteren Karsten Lindhardt skriver i sit forord til »Kongehuset 2007«.

Nyt er det under alle omstændigheder, at livristen skal beherske engelsk og IT på brugerniveau. Til gengæld har uniformen ikke ændret sig i 300 år. Til hverdag skal han eller hun gå med rød jakke og sorte bukser, mens den kongelige etikette ved festlige lejligheder kræver gule knæbukser og hvide strømper.

Og således balancerer den danske kongefamilien som altid mellem tradition og fornyelse, hvilket kronprinsesse Mary og kronprins Frederik også beviste, da de her i Berlingske Tidende 23. december for første gang stod frem og fortalte om deres hverdag som børnefamilie og de tanker, de gør sig om fremtiden som Danmarks kommende regentpar.

Stakkevis af bøger
Interessen for den danske kongefamilie afspejles i stakken af nyudkomne bøger, som også byder på en portrætbog om Alexandra og en fin, lille historisk bog om kongelig dåb gennem fjorten generationer ved Rosenborg-døbefonten.

Blandt årets bøger om kongefamilien finder man også Ekstra Bladets sladderbog »1015 København K«, som ved udgivelsen blev udnævnt til »Årets bundskraber i bogbranchen« af Berlingske Tidendes litteraturredaktør Jens Andersen. Han skrev bl.a.:

»Ja, man skal faktisk lede længe efter så flov og fej en udgivelse som den royale sladderbog, »1015 København K.«, der er skrevet af journalisten Trine Villemann og udkommer mandag på Ekstra Bladets Forlag.«

At bogen, som hævdet af forlaget, skulle dokumentere »et helt nyt og realistisk billede af Kongeuset«, affejer Jens Andersen som det rene vås.

»Den påstand er nogenlunde lige så sand, som at jorden er flad og Månen af ost. Trine Villemann dokumenterer absolut ingenting i sin bog. Ing-en-ting!«

Dokumentation får man til gengæld i rigt mål i opslagsværket »Danmarks Kongelige Familier i 1000 år«, udgivet på Askholms Forlag. En bog, som det midt i vrimlen af rigt illustrerede royale bøger, kan være nok så god at have ved hånden, når historiske og aktuelle temaer i relation til kongehuset dukker op. For som forlaget selv påpeger:

»Antallet af udgivelser med fokus på kongehuset er som bekendt formidabelt. Men informationsindholdet er ofte ikke helt så imponerende som bøgernes volumen og antallet af farveillustrationer.« Og det er hørt.

»Angående Alex«. Johanne Pontoppidan Tuxen og Camilla Høy-Jensen. Portrætbog om Alexandra. 206 sider. Illustreret. 199 kr. Politikens Forlag.

I bogen kortlægges grevinde Alexandras rejse fra en barndom i Fjernøsten til de bonede gulve i Danmark. »Angående Alex« bygger på både navngivne og unavngivne kilder samt inden- og udenlandske artikler. I bogen får vi historien om forretningskvinden, der blev kongelig, landsbybeboer, skilt, og gift igen. Det er også historien om Danmarks møde med Fjernøsten og om et kongehus, der måtte lære at håndtere en udenlandsk svigerdatter fra middelklassen – og lære at miste hende igen.

»Kongefamilien 2007 – Set og sket i det danske kongehus«. Sarah-Cathrine Wandsø. 80 sider, gennemillustreret. 149,50 kr. Forlaget Carlsen.

En billedkavalkade af året, der gik, med fokus på de mere hverdagsagtige billeder, som ifølge forfatterne »på mange måder præsenterer kongefamiliens medlemmer som helt almindelige mennesker«. Bogen byder bl.a. på billeder af Felix og Nikolais hverdag med deres papfar samt et muntert indslag med prinsesse Elisabeth, der kyler med kongens mønt hos de frække syngepiger i Bakkens Hvile. Men også de mere royale toner slås an med årets to store begivenheder såsom en prinsessefødsel og den royale forlovelse.

»Kongelig dåb – 14 generationer ved Rosenborg-døbefonten«. Lone Hindø & Else Boelskifte. 144 sider, gennemillustreret, 175 kr. Forlaget Hovedland.

I denne fint vinklede og illustrerede bog kommer man hele vejen rundt om den kongelige døbefont. Lone Hindø og Else Boelskifte tegner med udgangspunkt i døbefonten et billede af kongeriget Danmark gennem mere end 325 år. Et Danmark, hvor alt – eller næsten alt – er forandret, lige bortset fra netop kongehuset og en række ritualer, hvoraf dåben måske er den mest centrale. Med dåben af kronprinsparrets to børn, prins Christian og prinsesse Isabella, er 14 generationer nu blevet døbt og holdt over Rosenborg-døbefonten.

»Kongehuset 1992-2007«. Karsten Lindhardt. Jubilæumsudgaven af årbogen af samme forfatter »Kongehuset 2007«. 160 sider, gennemillustreret. 199 kr. Forlaget Aschehoug.

Bogen samler i tekst og billeder de største øjeblikke fra 15 begivenhedsrige år i kongefamilien med udgangspunkt i regentparrets sølvbryllup i 1992, hvor Dronningen og Prinsgemalen overrasker ved at tage imod folkets lykønskninger fra morgenstunden i slåbrok, med morgenhår og uden makeup. For hvert af de femten år citeres også Dronningens nytårstale. Taler, som bl.a. har betydet, at historikere vurderer hende som den klogeste dronning, vi har haft i 1.100 år.

»Danmarks kongelige familier i 1000 år«. Kay Nielsen og Ib Askholm. 188 sider, opslagsbog med faktuelle oplysninger. 198 kr. Askholms Forlag.

Bogen rummer vigtige, faktuelle oplysninger om Danmarks regenter gennem tiderne – fra Gorm den gamle til Margrethe II – og desuden en række konkrete data og baggrundsinformationer om regenternes ægtefælle(r), om samtlige prinser og prinsesser samt om disses ægtefæller. Indeholder også korte beskrivelser af det inden- og udenrigspolitiske miljø omkring majestæterne samt tidstavler om større og mindre begivenheder i regenternes samtid, år for år.

»Europas konge- og fyrstehuse«. Friedemann Bedürftig. Oversat fra »Königs- und Fürstenhäuser Europas« af Jens Ramsing og Martin Hørdum. Over 400 farvefotos. 256 sider, 249 kr. Forlaget Aschehoug.

Bogen skildrer de europæiske konge- og fyrsteslægters historie i det 20. århundrede og starten af det 21. århundrede. Alt sammen med tilbageblik på monarkiernes traditionsrige og begivenhedsrige historie. Med masser af billeder fra storslåede kroningsceremonier, bryllupper såvel som de forliste ægteskaber og børn født uden for ægteskab.