Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I Folkekirken har der ikke før nu været en lov, der gør det kriminelt, hvis præster udnytter afhængighedsforholdet til seksuelt samvær.
Men det ændrer sig nu.
Folketinget behandler i dag, tirsdag, et lovforslag, der vil medføre, at præster ikke længere kan udnytte deres position til at begynde intime forhold, skriver Kristeligt Dagblad.
Det er straffelovens paragraf 220, der skal udvides, så det vil gøre det ulovligt for præster at indlede et seksuelt forhold med medlemmer af menigheden.
Eksempelvis hvis man søger hjælp i det religiøse miljø eller går i sjælesorg.
Ifølge Ulla Schmidt, som er lektor i praktisk teologi ved Aarhus Universitet, kan forslaget have flere fordele, hvis det går igennem.
»For det første vil det give én, der mener sig udsat for en religiøs leders udnyttelse, mulighed for at anmelde og få sagsforholdet prøvet af retsinstanserne. Det vil måske give nogle en større tillid til, hvordan deres sag vil blive håndteret end dagens ordning, hvor man er henvist til trossamfundets egen måde at behandle klager på,« fortæller Ulla Schmidt til Kristeligt Dagblad.
Derudover siger hun, at lovforslaget kan skabe et signal om, hvad der er acceptabelt i de religiøse kredse og muligvis forebygge krænkelser i fremtiden.
Hvis lovforslaget trænger igennem, vil det ikke med garanti omfatte alle sager, da det i forslaget endnu ikke er defineret, hvad et stærkt afhængighedsforhold er.
Brug for flere regler og opsyn
Det er ikke uden grund, at der nu sættes fokus på strengere rammer i Folkekirken.
SFs retsordfører Karina Lorentzen fremsatte sidste år et beslutningsforslag, om at det skal være ulovligt for præster at udnytte deres rolle til at opnå samleje eller andet seksuelt forhold med medlemmer af menigheden.
Den udmelding kom på baggrund af DRs afdækning af en præst i en frikirke i Aarhus, som i 2020 blev anklaget for at manipulere syv kvinder til at indgå i seksuelle relationer med ham.
Seneste eksempel er Berlingskes egen afsløring i den katolske kirke. Fem præster har trods krænkelser, overgreb og seksualforbrydelser kunne fortsætte deres virke som præst enten i Danmark eller udlandet.
Derudover gik Flemming Pless sidste år af som sognepræst i Christians Kirken på Christianshavn efter en række anklager om krænkende adfærd og brud på tavshedspligt.