Nu taler Merete Eldrup efter TV 2-dokumentar om sexisme og krænkelser: »Grænsende til psykopatisk«

Indtil nu har Merete Eldrup, der i en lang årrække var administrerende direktør for TV 2, ikke udtalt sig om den dokumentar, der har berettet om sexisme og krænkelser på TV 2. Nu sætter hun over for Ekstra Bladet ord på den fortælling, der kommer frem i dokumentaren.

 
På sociale medier florerer en intern video, som blev lavet i anledning af TV2's 25års jubilæum. I videoen optræder blandt andet daværende nyhedsdirektør Michael Dyrby og Merete Eldrup, som var administrerende direktør for TV2 samt en række andre fra ledelsen. Klip: TV2. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden mandag morgen klokken syv, hvor dokumentaren »Sexisme bag skærmen« blev frigivet på Discovery+, har sexisme, krænkelser og magtmisbrug på TV 2 været til diskussion.

Allerede mandag fortalte Cristina Lage, der var administrerende direktør hos TV 2 i perioden fra 2000 til 2003, om sin oplevelse af kulturen dengang.

»Jeg kan ikke sige, hvorfor jeg ikke fik kendskab til det, men det ærgrer mig meget i dag,« sagde Cristina Lage mandag.

Men Merete Eldrup, der var administrerende direktør fra 2007 til 2019, har endnu ikke sat ord på dokumentaren og den sexistiske kultur, der bliver beskrevet i dokumentaren.

Indtil nu.

»Grænsende til psykopatisk«

Til Ekstra Bladet siger Merete Eldrup, at »noget af det, man ser, er grænsende til psykopatisk«, og at det var »rystende« at se dokumentaren.

Over for Berlingske understreger Merete Eldrup, at dokumentaren »har gjort meget stort indtryk«, og at det var »skrækkeligt« at se.

»Jeg har kæmpe respekt for de kvinder, der er stillet op. Det er stort af dem. Der bliver afsløret noget om TV 2, som jeg er rigtig ked af at se. Der er også noget, der afslører, hvad sexisme og overgreb gør ved mennesker 20 år efter - at det stadig fylder,« siger Merete Eldrup:

»Vi er en masse, der sidder og kigger tilbage og tænker »hold da fast«. Det er tydeligvis ikke nok at lave trivselsundersøgelser og have tillidsmænd og HR og whistleblowere. Forbindelsesledet mellem medarbejdere og den øverste ledelse er ikke godt nok.«

Du har sagt, du ikke har kendt til problemernes omfang. Hvorfor har du ikke set det dengang?

»Det er vigtigt at sige, at de grelle eksempler i dokumentaren er 20 år gamle. Folk følger ikke rigtig med i årstallene. Det er ikke ret mange, der har set dokumentaren. Man hører om de her forfærdelige ting og tænker, at det er sket i min tid. Det håber og tror jeg ikke.

Men har der været en forkert kultur på nyhederne, mens jeg har været der? Ja, det tror jeg, at der har. Det burde jeg have grebet mere ind overfor. Jeg tror og håber virkelig ikke, der har været tilfælde som det, man ser i dokumentaren, i min tid. I dokumentaren er der et tilfælde fra 2017, som jeg husker (den omtalte chef blev fyret, red.).

Jeg har ikke holdt over nogen eller skubbet ting til side. Men jeg må bare sige, at jeg ikke har været god nok.«

Kan du genkende, at der har været en sexistisk kultur på TV 2?

»Jeg har ikke set det så meget som det i dokumentaren. Jeg så en hård kultur. Det har jeg tit spurgt ind til. Det kunne jeg også se, når jeg så medarbejdertilfredshedsundersøgelser. Medarbejderne var ikke lige så tilfredse på Nyhederne som andre afdelinger. Det spurgte jeg tit Nyhedernes ledelse til.

Det svar, jeg fik, og som jeg ikke burde have været tilfreds med, var: At sådan er det at være nyhedsorganisation med skarpe deadlines, hvor vi ikke kan bruge de bløde metoder. Det var meget det samme, jeg hørte på Politiken og Ekstra Bladet. Jeg har jo været mange år i mediebranchen.

Men der er jo en glidende overgang fra en hård ledelseskultur - eller machokultur - til sexisme. Jeg har ikke hørt om de konkrete ting. Jeg har haft nogle enkelte eksempler, og hver gang jeg har hørt om det, slog jeg ned på det. Jeg har ikke tænkt, det var i orden.

Men som Cecilie Beck også nævner i dokumentaren: der var meget fokus på udseende. Det opfattede jeg meget som en værtsting. Jeg tænkte, det er tv, og det betyder noget. Det gør det jo verden over.«

Der er en video, som har florerer i den forgangne uge. I videoen fremfører en række tv-værter og chefer en sang skrevet på sangen »Get Lucky«, mens en række letpåklædte kvinder danser. Det var i forbindelse med TV 2s 25 års jubilæum.

»Det er nu, du viser, hvad din krop kan. Så shake your booty, ryst rumpetten. Vi skider hul på etiketten,« bliver der blandt andet sunget.

På grund af ophavsret er den blevet pillet ned fra YouTube, men den kan ses i en sammenklippet version herunder.

Hvad tænker du om videoen i lyset af snakken om en sexistisk kultur på TV 2?

»Da den var blevet lavet af nogen på TV 2, syntes vi og jeg, at den var sjov. Folk kunne lide den. Men jeg kendte ikke de forskellige elementer. Der var en, der reagerede bagefter og sagde, at hvis hun havde vidst, hvordan der blev klippet babes ind, ville hun ikke have været med.

Men sådan er det, når ting bliver set i et andet lys. Det var ikke det, der var intentionen, og jeg var ikke langt inde over, hvordan det skulle bygges op. Det var nogen i marketing, der lavede den.«

En række eksempler i dokumentaren

I dokumentaren »Sexisme bag skærmen« optræder en række kvinder, der enten arbejder eller har arbejdet på TV 2. I dokumentaren fortæller tv-vært Janni Pedersen, at hun blev lovet et job af en chef, hvis hun til gengæld havde sex med ham.

Kommunikationschef Anna Thygesen berettede i dokumentaren om en mandlig TV 2-chef, der efter en julefrokost skulle have sagt følgende til hende:

»Du bliver aldrig til noget her på TV 2. Du er for gammel. Du er for rapkæftet. Og fordi jeg ikke vil kneppe dig.«

Siden har Anna Thygesen fortalt, at det var Michael Dyrby, nuværende chefredaktør på B.T., der kom med kommentaren. Det har han siden afvist.

Også Therese Philipsen, der begyndte på TV 2 som praktikant efter årtusindeskiftet, har stillet sig frem og fortalt om grænseoverskridende og krænkende adfærd fra Jes Dorph-Petersens side. Han afviser at have begået et overgreb på Therese Philipsen.

Dokumentaren består af tre afsnit og kan ses på Discovery+.