Museumsdirektør Rane Willerslev om Nationalmuseets genåbning: »Jeg har forståelse for, at vi ikke var de første«

På Christiansborg blev partierne sent onsdag aften enige om at udvide genåbningens fase to. Det vækker jubel hos museer og kunsthaller. Nu skal der sættes spritflasker op på Nationalmuseet.

 
Turist- og oplevelsesøkonomien er sat i stå under coronakrisen. Video: Mathias Svold og Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, er »super glad«.

»Nationalmuseet er en vigtig institution i det danske samfund, som kun kan operere ordentligt, når der er åbent for publikum,« siger han.

Berlingske fanger museumsdirektøren få minutter inden, at han skal på skærmen på DR. Rane Willerslev lyder til at være en travl mand i dag, for efter flere ugers nedlukning får museerne og kunsthallerne nu lov til at åbne for dørene igen.

Det meddelte regeringen og Folketingets partier sent onsdag aften, efter de var nået til enighed om en udvidelse af genåbningens fase to, hvor flere institutioner kan åbne før tid.

»Vi åbner en gang i den kommende uge. Vi har alle planer klar, men vi skal have sat en masse spritflasker op. Vi har under corona ikke måttet være på arbejdspladsen overhovedet, så derfor er planerne lige nu kun på papiret. Vi skal have dem ført ud i virkeligheden,« siger Rane Willerslev.

Rane Willerslev siger, at man på Nationalmuseet ville have kunnet styre et publikum under coronakrisen.

»Det er vi slet ikke i tvivl om,« siger han.

Men da Berlingske spørger museumsdirektøren, om det er for sent, at politikerne vælger at åbne for museerne, svarer han:

»Åbningerne handler jo om mere, end hvad vi har været i stand til. Det handler om det samlede aktivitetsniveau i samfundet. Og set i det lys har jeg forståelse for, at en statslig institution, som ikke går bankerot, men har økonomiske udfordringer, først åbner nu. Vi har tabt 11 millioner korner og forventer et tab på 60 millioner i år, men jeg har forståelse for, at vi ikke var de første.«

Kunsthal åbner i dag

Dina Vester Feilberg, der er formand for bestyrelsen i Foreningen af Kunsthaller i Danmark og direktør for Den Frie Udstillingsbygning i København, åbner sin egen kunsthal torsdag kl. 12.00.

Dina Vester Feilberg, Formand i Foreningen af Kunsthaller

»Der er ikke noget, der er for sent. «


»Jeg er virkelig glad. Det er så vigtigt, at Kunsthallerne får lov til at åbne straks. Det er ikke om to uger. Det er nu. Vi har stået klar og meldt os klar de sidste mange uger,« siger hun.

Dina Vester Feilberg understreger, at åbningen skal ske på en sikkerhedsmæssig forsvarlig måde.

»Vi følger myndighedernes anvisninger, og vi har store lokaler i kunsthallerne, hvor der er plads til, at folk kan færdes. Og vores personale er instrueret i, hvad der skal gøres, hvis der opstår køer,« siger hun.

Adspurgt om det er for sent, at politikerne træffer beslutningen om at åbne dørene for kunsthallerne, svarer hun:

»Der er ikke noget, der er for sent. Nu har politikerne taget en beslutning, og den er jeg glad for. Jeg er glad for, at det bliver nu,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få et interview med formanden for Organisationen Danske Museer, Flemming Just, men i en pressemeddelse udtrykker han også glæde over genåbningen.

»Mange museer har længe stået på spring – og museer uden gæster er ærlig talt en trist affære. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at en genåbning skal være rentabel, og her bliver de konkrete retningslinjer for at åbne afgørende for det enkelte museum. Ikke mindst i forhold til antallet af gæster og de typer af aktiviteter, museerne vil kunne tilbyde. Vi har desuden nu en vanskelig turistsæson forude, så det politiske arbejde for at sikre museerne er bestemt ikke i mål. Med åbningen har vi dog nu taget det første af en række afgørende skridt på vejen for at sikre et levende kulturliv – også efter corona-krisen,« frem går det i meddelelsen.

Fik ikke lov i første hug

Da regeringen i begyndelsen af maj kom frem til, at museer og kunsthaller først måtte åbne i fase tre fra 8. juni, vakte det kritik fra kulturlivet.

Dina Vester Feilberg sagde dengang, at det var »uforståeligt«, at kunsthallerne ikke måtte åbne i anden fase af genåbningen.

Og Jon Stephensen, teaterchef på Aveny-T, mente, at det var et udtryk for, at kulturen endnu en gang stod bagerst i køen, når det gjaldt genåbning. Han mente, at det viste behovet for en samlet, kulturel brancheorganisation.

»Det står lysende klart, at kulturlivet i Danmark er svagt, når det står alene. Det skal stå i flok, og situationen lige nu skriger til, at vi skal have en samlet brancheorganisation for dansk kulturliv,« sagde han.

Hans forslag om en kulturel brancheorganisation er blevet mødt med både skepsis og støtte blandt kulturfolk.