Kulturminister om Forfatterskolen: »At der er problemer, tror jeg, er åbenlyst for enhver«

Det er åbenlyst, at der er problemer på Forfatterskolen, siger kulturminister Mette Bock (LA), der dog ikke vil give Forfatterskolen de 300.000-400.000 kroner til en eventuel større ekstern undersøgelse af mulige seksuelle krænkelser.

»Hvis der fortsat er problemer på Forfatterskolen, har jeg en klar forventning om, at bestyrelsen tager fat på det og får løst problemerne. Det har jeg en klar forventning om, og den forventning havde jeg sådan set også for to år siden.« siger kulturminister Mette Bock (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatterskolen skal ikke lede efter økonomisk støtte i Kulturministeriet.

Som beskrevet i Berlingske vil Forfatterskolen muligvis gennemføre en grundig, uvildig – og dyr – undersøgelse af påstande om seksuelle krænkelser, hvis Kulturministeriet vil dække udgiften på 300.000-400.000 kroner. Det fremgår af en skrivelse fra forfatterskolens bestyrelsesformand Bodil Marie Stavning Thomsen til kulturminister Mette Bock (LA).

Kulturminister Mette Bock er dog ikke klar til at betale for den eventuelle eksterne undersøgelse, selvom om hun kalder det »åbenlyst«, at der er problemer på skolen.

»Forfatterskolen er en selvejende institution, og den kan ikke bare komme og sige, at den gerne vil have 300-400.000 kroner til at lave en ekstern undersøgelse. Man skal i hvert fald ikke forvente, at man får dem.«

Forfatterskolen iværksatte tidligere i oktober en whistleblower-ordning, efter det kom frem, at 55 forfattere i et brev fra 17. oktober opfordrede skolens bestyrelse til at iværksætte en undersøgelse af de »vedholdende rygter«, som angiveligt skulle versere om skolen. I brevet var der tale om rygter om sexchikane og upassende opførsel.

Bestyrelsen reagerede ved at gøre det muligt for elever og ansatte at rapportere eventuelle eksempler på krænkelser og dertil afskedige skolens rektor Jeppe Brixvold.

»Det, der kan undre mig, er, at den foregående rektor blev afskediget, fordi der var problemer af den her type. Og nu er der så afskediget endnu en rektor. Men der er en ledelse, der er en bestyrelse, og der er en klar forventning om, at de tager vare på de her problemer og sørger for at få dem løst. Nu er de i gang med whistleblowerordningen. Nu må vi se, hvad der kommer ud af den. At der er problemer, tror jeg er åbenlyst for enhver,« siger Mette Bock.

Manglende åbenhed

Da Forfatterskolen fyrede rektor Jeppe Brixvold, besluttede skolen at elever og ansatte kunne indberette eksempler på krænkelser i en særlig »whistleblowerordning«.

»Whistleblowerordningen kan benyttes af alle med informationer om hændelser eller episoder, hvor Forfatterskolens nuværende eller tidligere ledelse eller ansatte har udvist uacceptabel adfærd eller medvirket til krænkelser eller chikane af anden art,« fremgik det af en meddelelse fra skolen.

Meldingen om Jeppe Brixvolds fyring blev altså koblet sammen med oplysninger om whistleblowerordningen og muligheden for at rapportere krænkelser. Mette Bock mener, at det giver grobund for rygtedannelser.

»Jeg synes, det er en mærkelig måde at gøre det på. Men det er suverænt bestyrelsen, der beslutter, hvor meget offentlighed, åbenhed og orden, den vil have om fyringen. Det er klart, at det kan give grobund for rygtedannelse, og hvad der op og ned i den her sag. Men selvfølgelig giver det basis for rygtedannelse og en ubehagelig stemning på Forfatterskolen, vil jeg tro,« siger Mette Bock.

»Men det er en beslutning, som bestyrelsen er i sin gode ret til at træffe. Det skal understreges, at der kan være gode grunde til beslutningen. Vi har jo ikke fået det at vide.«

Jeppe Brixvold har i et tidligere interview med Berlingske fortalt, at han fik en advarsel for »en ubetænksomhed,« men at denne ikke drejer sig om sexchikane eller krænkelser af nogen art. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen.

Mette Bock påpeger, at hun ikke ved, hvad der ligger til grund for fyringen af nu tidligere rektor Jeppe Brixvold, men at det kan tyde på, at Forfatterskolen ikke har formået at løse problematikkerne om sexchikane og krænkelser.

»Man kan i hvert fald sige, at hvis man afskediger en rektor for to år siden grundet problemer af den her type, og det viser sig, at der fortsat er problemer, så er der nok nogle problemer, der ikke er blevet løst. Men jeg aner ikke, hvad der er baggrund for, at bestyrelsen har afskediget Jeppe Brixvold,« siger Mette Bock.

Ifølge Mette Bock burde det være en selvfølge, at enhver form for overgreb og overskridelse af grænser er fuldstændig uacceptabel.

»Hvis der fortsat er problemer på Forfatterskolen, har jeg en klar forventning om, at bestyrelsen tager fat på det og får løst problemerne. Det har jeg en klar forventning om, og den forventning havde jeg sådan set også for to år siden.«

Kulturministeren kan ikke forholde sig til, hvordan Forfatterskolen har håndteret sagen, men siger, at hun kan konstatere, at der stadigvæk er problemer, som Forfatterskolen er nødt til at få løst.

Endnu ikke bekræftet

»Jeg tager meget gerne en dialog med bestyrelsen om, hvordan den bedst kommer problemerne til livs,« oplyser Mette Bock og stiller sig uforstående over for, at forfatterskolen »tilsyneladende venter på, at andre finder 300.000-400.000 kr. til en ekstern undersøgelse.«

Sent torsdag aften modtog Kulturministeriet en konkret anmodning fra Forfatterskolen om økonomisk støtte, oplyser Kulturministeriet.

Kulturministeriet skriver til Berlingske, at Forfatterskolen har anmodet om dækning af »ekstra udgifter til budgetåret 2018-2019, herunder finansiering af en whistleblower-undersøgelsen«.