Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et brev underskrevet af 55 forfattere, heraf mange tidligere forfatterskoleelever, men også etablerede navne som AnneLise Marstrand-Jørgensen, Katrine Marie Guldager, Line Knutzon, Naja Marie Aidt og Merete Pryds Helle er den direkte årsag til, at Forfatterskolens bestyrelse har besluttet med øjeblikkelig virkning at iværksætte en whistleblowerordning, hvor alle kan fortælle om uacceptabel adfærd, krænkelser eller chikane fra skolens nuværende eller tidligere ledelse og ansatte.
Samtidig er det besluttet at afskedige skolens rektor gennem de seneste tre år, Jeppe Brixvold.
I brevet, som Berlingske har set, opfordres Forfatterskolens bestyrelse til at iværksætte en uvildig undersøgelse af skolens forhold.
»Forhåbentlig foregår der ikke hverken sexchikane eller upassende opførsel på Forfatterskolen nu, men hvis der tidligere er foregået upassende opførsel, mener vi, at der skal ryddes op i det, hvis Forfatterskolen også for fremtiden skal bevare sit gode navn og rygte,« hedder det bl.a. i brevet, der fortsætter:
»Vi håber, at bestyrelsen er sit ansvar bevidst, for vi kan ikke som enkeltpersoner påtage os ansvaret for at opklare om nogle af de mange vedholdende rygter, der florerer om Forfatterskolen, er sande.«
Formand for Forfatterskolens bestyrelse, Bodil Marie Stavning Thomsen, lægger ikke skjul på, at bestyrelsen har fået en henvendelse fra de 55 forfattere, men har ikke villet udlevere brevet til Berlingske. Hun siger:
»En sådan henvendelse fra 55 forfattere er ikke noget, vi kan sidde overhørig. Som bestyrelse er vi sat i verden for at værne om skolen og sørge for et godt arbejdsmiljø. Vi har meget stor tiltro til skolen, som har betydet rigtig meget for den danske litteratur, og hvor vi har set mange talenter blive plejet der og udfolde sig.«
Blev del af #MeToo-kampagnen
Forfatterskolen kom sidste år i mediernes søgelys, da flere tidligere elever som led i #MeToo-kampagnen stod frem og fortalte om overgreb og chikane, som de havde været udsat for på skolen. Episoder, der bl.a. var medvirkende til, at skolens tidligere rektor, Pablo Llambias, måtte forlade sit job i 2015.
Det fik ledelsen til i november sidste år at indføre en adfærdspolitik på skolen. Bodil Marie Stavning Thomsen sagde på det tidspunkt til Berlingske, at i de seneste to år, hvor hun havde været formand, havde der ikke været nogen sager, og så vidt hun vidste, var der en god kultur på skolen nu.
I dag siger hun: »Der kan være masser af ting, vi ikke kender til. Der kan også være ingenting - det er kun gisninger. Det er derfor, vi vælger en whistleblowerordning, for den kan måske give os et overblik.«
Om baggrunden for afskedigelsen af Jeppe Brixvold som rektor siger hun:
»Forfatterskolen er et meget lille sted, og rektor er den, der har ansvaret for det daglige. Det er en konsekvens af den nye kultur, vi gerne vil fremelske fra bestyrelsens side. Skolen trænger til en ny start.«
Jeppe Brixvold selv støtter whistleblowerordningen, men forstår ikke, hvorfor han skal fyres.
»Der har været ro på skolen i mine tre år som rektor, vi har haft et højt fagligt niveau og et bedre socialt miljø, end jeg tror, vi har haft i mange år,« siger han.