Ny uro på Forfatterskolen: Rektor fyret

Afsløringer af overgreb og chikane på Forfatterskolen, der var medvirkende årsag til, at skolens tidligere rektor, Pablo Llambias, måtte forlade sin stilling tilbage i 2015, har nu ramt hans efterfølger, Jeppe Brixvold, som er blevet fyret.

Mindre end et år efter, at flere tidligere elever stod frem og berettede om seksuel chikane og overgreb på Forfatterskolen, tyder meget på, at der igen er problemer på skolen.

Fredag eftermiddag offentliggjorde bestyrelsesformand Bodil Marie Stavning Thomsen på Facebook en pressemeddelelse, der dels meddelte, at bestyrelsen har besluttet at fyre skolens rektor gennem de seneste tre år, Jeppe Brixvold. Dels at man nu iværksætter en whistleblowerordning, der skal fungere frem til midten af december.

Whistleblowerordningen kan benyttes af alle med informationer om hændelser eller episoder, hvor Forfatterskolens nuværende eller tidligere ledelse eller ansatte har udvist uacceptabel adfærd eller medvirket til krænkelser eller chikane af anden art, fremgår det af pressemeddelelsen.

Jeppe Brixvold er blevet fyret som rektor på Forfatterskolen. Foto: Marie-Louise Exner. Fold sammen
Læs mere

Det oplyses endvidere, at baggrunden for initiativet er, at man »vil sikre sig, at studie- og arbejdsmiljøet på Forfatterskolen er i overensstemmelse med den adfærdspolitik, der blev offentliggjort på Forfatterskolens hjemmeside den 1. november 2017« samt at wistleblowerordningens formål er at »skabe klarhed over adfærd, der måtte være i strid med denne adfærdspolitik.«

»Bestyrelsen ønsker at skabe en generel kulturændring til gavn for alle, der har eller har haft forbindelse til skolen, og derfor er whistleblowerordningen indrettet, så den kan afdække både nutidige og tidligere hændelser i Forfatterskolens historie,« hedder det i pressemeddelelsen.

Arbejde for den rette ånd

Hvad der er den konkrete, aktuelle anledning til at iværksætte en sådan, tidsbegrænset ordning, fremgår imidlertid ikke. Ligesom der heller ikke gives en egentlig begrúndelse for fyringen af Jeppe Brixvold - bortset fra, at man ønsker at »få skabt ro« og »arbejde for den rette ånd og kultur« på skolen.

Berlingske har forgæves forsøgt at komme i kontakt med bestyrelsesformand Bodil Marie Stavning Thomsen for at få en uddybende forklaring. Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra Jeppe Brixvold, men på Facebook skriver han, at han har været pålagt tavshedspligt, og at han har valgt at lade sig fyre i stedet for at tage imod et tilbud om at gå selv, fordi han »ikke er helt enig i begrundelsen«.

Jeppe Brixvold understreger dog, at han støtter op om whistleblowerordningen, og at han grundlæggende finder bestyrelsens ønske om »en frisk start« forståelig.

Det var #MeToo-kampagnen, der sidste år fik flere kvinder, bl.a. de tidligere forfatterskoleelever Kristina Nya Glaffey og Nanna Storr-Hansen, til at gå offentligt ud med beretninger om overgreb og chikane, de havde været udsat for på Forfatterskolen.

Kurtiseret under julefrokost

Nanna Storr-Hansen fortalte således om, hvordan Forfatterskolens tidligere rektor, Pablo Llambias, havde kurtiseret hende under en julefrokost og efterfølgende fortsat med at kontakte hende. Sagen førte indirekte til, at Llambias forlod Forfatterskolen i 2015 og blev afløst af Jeppe Brixvold.

Også andre tidligere elever og forfattere har over for Berlingske givet udtryk for, at de har været udsat for chikanerende oplevelser fra skolens lærere.

Derfor offentliggjorde forfatterskolen i november sidste år en adfærdspolitik med nye retningslinjer omkring sexchikane, og bestyrelsesformand Bodil Marie Stavning Thomsen udtrykte forhåbning om, at man på den måde kunne gøre op med »den skam og den angst«, der har været på skolen.

Jeppe Brixvold afløses af Ursula Andkjær Olsen, som bliver konstitueret rektor.

Berlingske har efterfølgende fået kontakt med både bestyrelsesformand Bodil Marie Stavning Thomsen og den afskedigede rektor Jeppe Brixvold. Læs deres kommentarer i denne artikel.