Kontroverser har klistret sig til J.K. Rowling. Nu er endnu en beskyldning landet på hendes bord

Den britiske forfatter J.K. Rowling har de seneste år været omgærdet af kontroverser og anklager. Nu bliver hun beskyldt for at stå bag antisemitiske karikaturer.

J.K. Rowling har de seneste år været på tidsåndens anklagebænk for at stå bag »transfobiske« udtalelser. Nu bliver hun anklaget for at stå bag antisemitiske karikaturer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELA WEISS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først blev hun sendt ud i et omfangsrigt stormvejr efter et tweet, som mange opfattede, som om hun udtalte sig transfobisk.

Hun forklarede sig, var medunderskriver på et meget omtalt brev, der tordnede mod politisk korrekthed og cancel culture – og hun stod ikke mindst fast, selvom historien begyndte at gentage sig.

Nu bliver J.K. Rowling endnu engang mødt af spritnye anklager.

Og de kommer fra en uventet kant.

Nemlig den amerikanske komiker og skuespiller Jon Stewart, der ikke har pæne ord at sige om karakterer fra Harry Potter-universet, som J.K. Rowling har bygget op.

Komikeren Jon Stewart mener ikke, der kan herske tvivl om, at der er tale om antisemitiske karikaturer. Fold sammen
Læs mere
Foto: ELIZABETH FRANTZ.

Mens J.K. Rowling tidligere er blevet beskyldt for at være transfobisk, er det nu antisemitisme, der er anklagepunktet.

Jon Stewart sammenligner i sin podcast »The Problem With Jon Stewart« de såkaldte goblins – eller på dansk nisser – som optræder i Harry Potter med antisemitiske karikaturer.

Nisserne arbejder i Harry Potter-universet i den såkaldte Gringotts-bank, hvor de vogter over massive rigdomme.

Jon Stewart, der for øvrigt selv er jødisk, mener, at der er en lighed mellem nisserne og de antisemitiske illustrationer, som optræder i et antisemitisk propagandaskrift fra begyndelsen af 1900-tallet, »Zions Vises Protokoller«.

Og han stiller sig uforstående over for, hvorfor J.K. Rowling har valgt at lade disse nisser styre den underjordiske bank – og dermed økonomien i J.K. Rowlings fantasiverden.

Den amerikanske komiker har desuden været overrasket over, at publikum tilsyneladende ikke så, hvad han så, da nisserne trådte frem på på skærmen.

Jon Stewart mener nemlig ikke, at der kan herske tvivl om, at der er tale om en antisemitisk karikatur.

Her er masker, som forestiller de goblins – eller nisser – som komikeren Jon Stewart mener er antisemitiske karikaturer. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARL COURT.

Glimrer ved sit fravær

Beskyldningen fra Jon Stewart falder samtidig med, at Harry Potter-filmene fejrer 20-års jubilæum. Det bliver på HBO Max markeret med en jubilæumsdokumentar, hvor producere, skuespillere og andre personer tæt på filmene mødes.

Afsnittet hylder de afdøde skuespillere, som har optrådt i filmene. Og de mindes den virkelighed, de levede i, da millionfilmene blev indspillet og blev en populærkulturel begivenhed af en anden verden.

Men der er én person, som glimrer ved sit fravær.

Det er netop Harry Potter-universets moder, J.K. Rowling. Og i den forbindelse er hun i Los Angeles Times blevet kaldt »You Know Who« med henvisning til universets notorisk onde karakter, Voldemort, hvis navn ikke måtte nævnes.

Hun optræder kun med korte citater og korte videoklip, som bestemt ikke er af nyere dato. I alt udgør det 30 sekunder af det omtrent to timer lange program. De andre optræder med dugfriske interviews.

Det har J.K. Rowling angivelig også fået mulighed for, har det heddet sig fra en HBO-talsperson. Men holdet bag J.K. Rowling vurderede, at det var tilstrækkeligt med det arkivmateriale, der nu optræder i programmet, har Entertainment Weekly beskrevet.

Den klemme, J.K. Rowling er endt i, opstod som nævnt, fordi hun kom med udtalelser, som er blevet stemplet som transfobiske, idet hun skrev, at kun personer, der menstruerer, er kvinder.

Selv skuespillere fra Harry Potter-universet har taget afstand fra hendes udtalelser.

Det gælder også hovedrolleindehaverne Daniel Radcliffe, der spillede Harry Potter, og Emma Watson, der spillede Hermione Granger.

»Transkønnede kvinder er kvinder,« har Daniel Radcliffe sagt.

Emma Watson stemte i:

»Transpersoner er, hvem de siger, de er, og de fortjener at leve deres liv uden at blive forhørt eller få at vide, at de ikke er, hvem de siger, de er.«

En årelang historie

Historien om J.K. Rowlings angivelige transfobi har vakt opsigt gennem de seneste år – ikke mindst fordi Harry Potter-universet er blevet set som et fænomen, der har vægtet inklusion og mangfoldighed højt.

Og der bliver hele tiden føjet nye delelementer til den moderne fortælling om J.K. Rowling.

Så sent som tirsdag kom det frem, at en britisk skole for scenekunst, The Boswells School, har omdøbt et hus, som tidligere har båret J.K. Rowlings navn. Det sker ifølge Daily Mail på grund af hendes »kommentarer og synspunktet i forhold til transpersoner«, og fordi studerende såvel som medarbejdere har opfordret til at tage spørgsmålet op til overvejelse.

Men listen kan fortsættes.

Tidligere har hun afleveret en hæderspris, den såkaldte »Ripple of Hope«-pris, tilbage.

Skuespilleren bag karakteren Voldemort, Ralph Fiennes, har taget J.K. Rowling i forsvar og beklaget sig over det »giftige angreb« på hende.

Og hendes bog fra 2020, »Troubled Blood«, strøg direkte ind på førstepladsen på den britiske bestsellerliste. Også selvom den omhandlede en mandlig seriemorder i kjole og med paryk og derfor mødte kritik. Blandt andet fra The Telegraph, der vurderede, at bogens morale var, at man »aldrig bør stole på en mand i kjole«.

Jon Stewarts beskyldning mod J.K. Rowling har allerede vakt opsigt og har bredt sig som en steppebrand.

Det understreger fortællingen om, at sidste punktum i den årelange historie om J.K. Rowling med garanti ikke er sat endnu.

Jon Stewart har siden siden nuanceret sine udtalelser og sagt, at han ikke kan understrege nok, at han ikke anklager hverken J.K. Rowling eller Harry Potter-universet for at være antisemitisk.