J.K. Rowling trodser transkritik og ryger lige ind på førstepladsen

J.K. Rowling bliver beskyldt for had mod transseksuelle, fordi en hovedfigur i hendes nye roman er en mand i kjole. Men folk er ligeglade. De køber bogen. Mænd i kvindetøj er i øvrigt ikke noget nyt i film og bøger.

J.K. Rowling er kommet i modvind, fordi morderen i hendes nye thriller, skrevet under pseudonymet Robert Galbraith, er en mand i kvindetøj. Men det har ikke bremset salget af bogen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN TALLIS

En usympatisk figur i J.K. Rowlings nye thriller er en mand i kjole og kvindeparyk, og det har udløst en ophidset kritik.

Bogen, »Troubled Blood«, der er skrevet under den verdensberømte Harry Potter-forfatters velkendte pseudonym, Robert Galbraith, udkom i sidste uge.

I den britiske avis The Daily Telegraph konkluderer anmelderen efter at have læst bogen, »at man aldrig skal stole på en mand i kjole«.

Bogens plot og anmeldelsen skabte som antydet debat på sociale medier. Kritikere var rasende, og en boghandel i Australien mente, at plottet var så uhyrligt,  at den simpelthen nægtede at sælge bogen videre til sine kunder.

J.K. Rowling, der for længst er blevet mangemilliardær, blev beskyldt for at være transfob, altså for at hade og dæmonisere transseksuelle, og det kan ses i forlængelse af, at hun tidligere har været i modvind i identitetspolitiske kredse. Hun har nemlig på et tidspunkt udtalt, at der biologisk set findes to køn, og det fik transseksuelle helt op under loftet.

J.K. Rowling var dengang overrasket over kritikken og forsikrede, at hun intet har imod transseksuelle, hvilket der så vidt vides heller ikke er noget, der tyder på.

Bogen sælger stort

Kritikken af J .K. Rowlings nye roman og dens plot ser ikke da heller ud til at have negativ effekt på salget af »Troubled Blood«, der er den femte bog i serien med detektiven Comoran Strike og hans sekretær, Robin Ellacutt, som hovedfigurer. Den ophidsede debat synes på ingen måde at have fået folk til at lægge bogen på hylden.

Tværtimod er den blevet langet over boghandlerdisken i et ganske imponerende tempo, skriver det britiske fagtidsskrift for boghandlere The Bookseller.

I sidste uge røg »Troubled Blood« direkte ind på den britiske bestsellerlistes førsteplads med et salg på knap 65.000, hvilket er langt fra de vanvittige rekorder, bøgerne om troldmandslærlingen Harry Potter i sin tid slog, men stadigvæk det højeste salgstal i den første salgsuge for nogen af de fem Comoran Strike-krimier.

J.K. Rowlings plot med en mandlig figur, der går rundt, klædt i kvindetøj, er i øvrigt ikke enestående. Den slags figurer er der flere eksempler på, både på film og i kriminallitteratur.

I mesterinstruktøren Alfreds Hitchcocks berømte gyser »Psycho« er morderen en mand iklædt paryk og kvindetøj, og det samme er for eksempel tilfældet i Brian De Palmas »Dressed to Kill«, hvor morderen, spillet af Michael Caine, også optræder som et andet køn end sit eget.

Det er altså ikke ideen om mænd i dametøj, der er det nye.

Det nye er, som det påpeges, forargelsen.