København Zoo og kunstmuseum truer med at åbne før tid: »Jeg synes, det er vigtigt at sige fra«

Selv om politikerne beder blandt andet zoologiske haver og museer om at vente med at åbne til juni, overvejer flere kulturtilbud nu at åbne - stik mod de politiske beslutninger.

»I min optik er det symbolpolitik at lade museerne komme i sidste række, og jeg synes, det er vigtigt at sige fra. Derfor har jeg mest af alt lyst til at sige »vi åbner«, og så må vi tage konsekvensen derefter,« siger Erlend Høyersten, direktør for kunstmuseet Aros. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Trærup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag præsenterede de nye planer for genåbningen af landet, fik det danske kulturliv ikke den besked, de havde håbet at få. Mens bl.a. storcentre må åbne fra mandag, må museer, zoologiske haver, teatre og biografer vente, til kalenderen skriver 8. juni.

Utilfredsfredsheden har været svær at overse, særligt set i lyset at, at Statens Serum Institut har vurderet, at museer og zoologiske haver hører til i kategorien med lav smitterisiko på lige fod med udendørsarealer.

Erlend Høyersten, Aros, til Aarhus Stiftstidende

»I min optik er det symbolpolitik at lade museerne komme i sidste række, og jeg synes, det er vigtigt at sige fra.«


Nu er utilfredsheden taget til i styrke, og bl.a. det aarhusianske kunstmuseum Aros truer med at tage drastiske metoder i brug.

Museet truer nemlig med at åbne før tid – stik imod de politiske udmeldinger. Det skriver Aarhus Stiftstidende, der har talt med Aros-direktør Erlend Høyersten, der mener, at kulturlivets langstrukne åbning »sender et dårligt signal.«

»I min optik er det symbolpolitik at lade museerne komme i sidste række, og jeg synes, det er vigtigt at sige fra. Derfor har jeg mest af alt lyst til at sige »vi åbner«, og så må vi tage konsekvensen derefter,« siger Erlend Høyersten.

Samme budskab havde han i en kommentar, der er bragt i kulturmediet Kulturmonitor.

»I Italien åbner museerne to uger før restauranter og cafeer. Men ikke i Danmark. I dette land er storcentre åbenbart vigtigere end kultur. Det kan ikke opfattes som andet end et tydeligt signal på symbolpolitik,« skrev han.

»Jeg kan hverken afvise det eller bekræfte, at vi åbner før,« siger administrerende direktør i København Zoo, Jørgen Nielsen, til TV 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann.

Åbne før 8. juni

Det er ikke kun det aarhusianske kunstmuseum, der overvejer at være ulydige.

Også København Zoo, der ellers var sikker på at få lov til at åbne hurtigt, har fået en lang næse. Kun de zoologiske haver, hvor gæsterne kører rundt i biler, må åbne fra den 18. maj. København Zoo har tidligere meldt ud, at haven dagligt mister 650.000 kroner.

»Haven står fuldstændig klar til åbning nu, og nu bliver det så ikke til en åbning alligevel. Det er dybt frustrerende. Vi missede vores påske og får ikke lov at åbne nu, hvor det er vores højsæson, og vi normalt har 60 procent af vores indtjening. Det rammer os hårdt,« har Jørgen Nielsen, direktør i København Zoo, tidligere sagt til Berlingske.

Nu overvejer den zoologiske have at åbne før den 8. juni, hvor bl.a. de zoologiske haver får lov til at åbne. Det skriver TV 2.

»Jeg kan hverken afvise det eller bekræfte, at vi åbner før,« siger administrerende direktør, Jørgen Nielsen, til TV 2.

Torsdag blev det meldt ud fra politisk side, at alle storcentre, butikker og udendørs idræts- og foreningsliv må åbne fra den 11. maj. Den 18. maj følger bl.a. caféer, restauranter, værtshuse, biblioteker, efterskoler og kirker.