Hoteller og restauranter ville hellere have haft et »håndværkerfradrag«

Landets svageste skal ud at spise på statens regning. Brancheorganisationen Horesta er glad for 750 mio. kr., men ville hellere have haft dem i form af et oplevelsesfradrag.

ARKIV. »Det er en ny og uprøvet model. Vi må bare håbe på, at den virker, således at pengene kommer ud at gøre gavn for vores trængte branche i stedet for at gå tabt i administration og bureaukrati,« siger Kirsten Munch. Jens Nørgaard Larsen

»Vi er selvfølgelig grundlæggende glade for, at politikerne anerkender, at oplevelsesbranchen er den, som har været hårdest ramt her under coronakrisen,« siger Kirsten Munch, politisk direktør for Horesta, hotel-, restaurant- og turisterhvervets brancheforening.

Reaktionen kommer i kølvandet på, at regeringen og dens støttepartier har afsat 750 mio. kr. til oplevelsesbranchen på den nye finanslov.

Beløbet er delt op i tre lige store puljer: 250 mio. går til skattefritagelse for arbejdsgiverbetalte gavekort, hvilket ifølge Kirsten Munch er en god idé:

»Vi har jo set, hvordan arbejdsgivere gerne har villet omstøde de aflyste julefrokoster til gavekort til medarbejderne, således at disse selv har kunnet gå ud at spise, men det er ikke sket på grund af beskatning,« siger Munch.

De to andre puljer af 250 mio. kr skal gå til at skabe oplevelser for udsatte og sårbare borgere, f.eks. ældre og handicappede i henholdsvis kommunalt og civilt regi. Altså en kombination af social indsats og stimulering af en brancheøkonomi, som ikke er set før:

»Det er en ny og uprøvet model. Vi må bare håbe på, at den virker, således at pengene kommer ud at gøre gavn for vores trængte branche i stedet for at gå tabt i administration og bureaukrati,« siger Kirsten Munch, som hellere ville have haft en model a la håndværkerfradraget:

»Vi havde gerne set et oplevelsesfradrag, for det, ved vi, virker. Nu må vi jo bare afvente og se om den sociale indsats giver noget,« siger Kirsten Munch.