Gylden regn med stor spredning

Den næstvigtigste filmpris, Golden Globe, blev uddelt i Hollywood natten til i går. Som forventet stak film som »The Queen«, »Babel« og »Borat« af med priser, men der var også belønning til Clint Eastwoods japanske film »Breve fra Iwo Jima«.

Bedste film: Cate Blanchett og Brad Pitt i »Babel«. Fold sammen
Læs mere

Den mexicanskproducerede film »Babel« var med hele syv nomineringer spået gode chancer for at løbe afsted med flere priser. Alligevel blev filmen kun belønnet med en pris, der til gengæld var en af de fornemme af slagsen - nemlig for bedste drama. I det hele taget var dette års Golden Globe-uddeling i Hollywood ikke præget af en film, som enevældigt tiltrak sig rækker af Golden Globe-statuetter,

Skuespilleren Helen Mirren kom tættest på med to skuespilpriser, hvor hun i begge roller spiller britisk dronning. For rollen som Elizabeth II i filmen »The Queen« samt i serien »Elizabeth I« vandt hun prisen for bedste skuespillerinde.

Blandt andre fremtrædende kvinder vandt kamæleonen Meryl Streep med sin præstation i »The Devil Wears Prada« prisen for bedste skuespillerinde i en komedie. Samme pris på herresiden vandt den flittigt omtalte engelske komiker Sacha Baron Cohen for sin vanvittige skildring af den kasakhiske journalist »Borat«. Ganske som forventet.

Årets overraskelse

Til gengæld overraskede det flere kritikere herhjemme og i udlandet, at Clint Eastwood løb med prisen for bedste udenlandsksprogede film med sin amerikansk producerede film »Breve fra Iwo Jima«. I dette opløb bejlede filmpris-magneter som Pedro Almodovars »Volver« samt »De andres liv« af tyske Florian Henckel Von Donnersmarck også til prisen.

Rikke Schubart, lektor ved Institut for Litteratur, Kultur og Medier ved Syddansk Universitet, har set »Breve fra Iwo Jima«. Hun kalder det glædeligt, at den udenlandske presseforening i Hollywood, som står for Golden Globe uddelingen, valgte at belønne Clint Eastwood for hans film.

»Det er en fremragende film. Clint Eastwood laver et fordomsfrit portræt af japanske soldater, der kæmper mod amerikanerne under Anden Verdenskrig. Fra et amerikansk perspektiv er filmen ikke oplagt interessant, men Clint Eastwood skildrer de japanske soldater smukt og rørende,« fortæller Rikke Schubart. Hun mener desuden, at Clint Eastwood er en modig instruktør, fordi han tør lave en film med japansk tale til sit amerikanske hjemmepublikum.

Om Clint Eastwood igen løber med prisen for bedste film ved Oscar-uddelingen 25. februar må tiden vise, men noget kunne pege i den retning, da Golden Globe traditionelt anses som en strømpil for Oscar-priserne.