Er hun lige lovlig cool omkring sin snarlige død? Amerikansk remake af Bille August-film rammer ikke for alvor

Trods fantastisk skuespil er der ingen grund til at se den amerikanske genindspilning af Bille Augusts »Stille Hjerte«.

 
Se traileren til Blackbird her. Instrueret af Roger Michell. Manuskript af Christian Torpe. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi danskere har et sjovt forhold til amerikanske remakes af danske film.

Vi kunne næsten ikke være i os selv, da det kom frem, at de amerikanske rettigheder til »Druk« var blevet købt af Leonardo DiCaprios produktionsselskab – på en måde, så nyheden næsten overskyggede det faktum, at Thomas Vinterberg selv vandt en Oscar. Uagtet i øvrigt, at der er meget langt fra, at et selskab køber filmrettigheder, til at en film rent faktisk bliver produceret.

Nå, men når de amerikanske remakes så rent faktisk bliver til virkelighed, er vi sjældent sådan for alvor begejstrede. For de er bare aldrig helt så gode som den danske original, synes vi. Det samme gør sig faktisk gældende for »Blackbird«, der er en genindspilning af Bille Augusts »Stille Hjerte« fra 2014.

Pilou Asbæk er blevet non-binær

Christian Torpe, som skrev originalen, står også bag manuskriptet her, og »Stille Hjerte« og »Blackbird« ligger ret tæt på hinanden. En af de få forskelle er, at Pilou Asbæks rolle som den yngste datters potrygende kæreste er overtaget af den non-binære skuespiller Bex Taylor-Klaus.

Men ellers er historien nogenlunde, som vi kender den: Lily (Susan Sarandon) lider af en dødelig sygdom, som formentlig vil lamme hende inden for få uger. I stedet for at vente på det uundgåelige, har hun sammen med sin lægemand planlagt at begå selvmord. Inden det sker samler hun sine nærmeste – to døtre med partnere, et barnebarn og hendes bedste veninde – til en sidste weekend.

De sidste dage i Lilys liv foregår på første klasse med dyre vine i reklamelækre omgivelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sandrew Metronome.

Det er et kammerspil i klassisk forstand, ligesom i den danske version er der kun otte skuespillere på lærredet under hele filmen. Alligevel føles »Blackbird« ikke som et filmatiseret teaterstykke, og meget af tiden er der skuespil fra allerøverste hylde.

Kate Winslet er fremragende som den mildest talt stramme storesøster, Jennifer, Rainn Wilson (som ellers er mest kendt for sin komiske rolle i den amerikanske udgave af »The Office«) imponerer som Jennifers akavede, men elskelige mand, Michael, og Susan Sarandon leverer dygtigt en række knastørre replikker. Som da Jennifer ankommer og har taget en gave med: »I can't wait to see what the stores recommend for an event like this.«

Lidt for cool

Alligevel bliver man simpelthen aldrig for alvor rørt eller ramt af »Blackbird«. Måske er Susan Sarandons Lily lige lidt for cool omkring sin snarlige død. Måske er tvistet til sidst en smule umotiveret. Måske bliver man distraheret af, at Lilys hjem er så sterilt reklamelækkert, at det ikke ligner noget, nogen bor i.

Måske er antydningen af, at Lily ikke har været nogen specielt god mor, netop bare en antydning og ikke rigtigt noget, der bliver udforsket. Måske er karaktererne lige rigeligt stereotype – den utroligt storesøster-agtige kontrolfreak af en storesøster, det sorte får, den nørdede midaldrende mand og så videre – og bliver aldrig rigtigt til andet end … karakterer. Måske er det bare lidt af det hele.

Susan Sarandon (t.v.) er døende på en utroligt fotogen måde i »Blackbird« Fold sammen
Læs mere
Foto: Sandrew Metronome/Parisa Taghiza.

I hvert fald kan »Blackbird« ikke for alvor mærkes. Og er vel egentlig et indspark i debatten om aktiv dødshjælp på samme måde som de der lækre Carlsberg-reklamer med Mads Mikkelsen er et indspark i debatten om alkoholisme.

»Blackbird«. Drama, 98 minutter. Instruktion: Roger Michell, manus: Christian Torpe. Med: Susan Sarandon, Kate Winslet, Mia Wasikowska, Sam Neill m.fl. Premiere 12. maj i biografer landet over.