Den politiskefilmstjerne

Susan Sarandon har medvirket i en række fine film, men er også kendt som politisk aktiv på ventrefløjen og for sit farverige privatliv.

Susan Sarandon fotograferet foran en filmplakat under dette års filmfestival i Cannes. Foto: AFP Photo / Valery Hache Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske filmstjerne Susan Sarandon blev først kendt for sin rolle i filmudgaven af »Rocky Horror Picture Show« (1975), der senere fik kultisk status, men måske mest for den ikke mindre kultiske »Thelma og Louise« (1991).

Hun er blevet hædret med både Oscar og den britiske filmpris BAFTA, men i USA er hun også kendt som politisk aktivist, der står op for de gode og de retfærdige sager. Af samme årsag blev hun i 1999 goodwill-ambassadør for UNICEF og modtog i 2006 en pris for sin indsats for at afskaffe sult i verden. I morgen bliver hun 70 år.

Susan Sarandon er i øvrigt vegetar og hendes slægt er oprindelig indvandret til USA fra Wales.

Ægteskaberne

Hun hed Susan Tomalin, men på universitetet blev hun kæreste med Chris Sarandon og parret blev gift i 1967. De blev skilt i 1979 og hun beholdt efternavnet som kunstnernavn. Herefter var hun kæreste med den franske filminstruktør Louis Malle og også lidt med David Bowie. I 1980erne dannede hun par med den italienske filmskaber Franco Amurri, med hvem hun i 1985 fik datteren Eva Amurri, der også er blevet skuespiller, hvorefter hun var kæreste med Sean Penn.

Fra 1988 levede hun sammen med skuespillerkollegaen Tim Robbins med hvem hun har to sønner. Parret gik fra hinanden i 2009 og indtil 2015 var hun kæreste med den 37 år yngre Jonathan Bricklin. Hun afbrød såret forholdet, da han indledte et forhold til Piccasos barnebarn, Marina Picasso.

Susan Sarandon er prisbelønnet for sin medvirken i film som »Lorenzo’s Oil« (1992), John Griham-filmatiseringen »Klienten« (1994) og »Dead Man Walking« (1995). Udover de mange filmroller er hun dukket op på TV i f.eks. komedie-serien »Friends«.

Politisk aktivist

Rollerne vælges med omhu, og hun lægger ikke skjul på, at hun politisk hører til på den amerikanske venstrefløj. Allerede i 1983 rejste hun til det mellemamerikanske land Nicaragua for at støtte miljøet og social- og økonomisk retfærdighed og under kampen med nomineringerne til det amerikanske præsidentvalg støttede hun Bernie Sanders.

Hun har tidligere i år ligefrem givet udtryk for, at hun ikke vil støtte Hillary Clinton. »Der er faktisk nogle, der mener, at revolutionen kommer hurtigere med Donald Trump. Hvis han kommer til, vil tingene for alvor eksplodere.« Og på spørgsmålet, om hun troede det vil blive farligt, hvis Trump bliver præsident, svarede hun: »Hvis du mener, at det er tilstrækkeligt pragmatisk at bevare statua quo nu, kender du slet ikke status quo.«