Efter skandalesagerne: Her er Forfatterskolens nye rektor

I kølvandet på sagen om den fyrede rektor på Forfatterskolen har bestyrelsen nu fundet Jeppe Brixvolds efterfølger.

Digteren Ursula Andkjær Olsen bliver ny rektor på den skandaleramte Forfatterskolen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det bliver digteren Ursula Andkjær Olsen, der skal få Forfatterskolen på ret kurs igen.

Det har skolens bestyrelse tirsdag eftermiddag besluttet.

Den 48-årige digter har, som det lyder i begrundelsen fra bestyrelsen, i en pressemeddelse, en bred undervisningserfaring og et stort forfatterskab bag sig. Desuden var Ursula Andkjær Olsen allerede blevet ansat som konstitueret rektor på skolen.

»Der bliver nok at tage fat på for den nye rektor efter nogle år med den ene skandalesag efter den anden på Forfatterskolen«


Det blev hun, da den hidtidige rektor, Jeppe Brixvold, blev tvunget til at gå af i kølvandet på en henvendelse fra 55 forfattere, som opfordrede skolens bestyrelse til at iværksætte en undersøgelse af miljøet på skolen.

»For at få få skabt ro og for at arbejde for den rette ånd og kultur,« som det dengang hed i en pressemeddelelse.

Række af skandaler

Og der bliver nok at tage fat på for den nye rektor efter nogle år med den ene skandalesag efter den anden på Forfatterskolen

Det eskalerede for alvor, eftet at flere tidligere elever som led i #MeToo-kampagnen stod frem og fortalte om overgreb og chikane, som de havde været udsat for på skolen. Episoder, der bl.a. var medvirkende til, at skolens tidligere rektor, Pablo Llambias, måtte forlade sit job i 2015.

Sidste efterår nedsatte bestyrelsen så en whistleblowerordning på Forfatterskolen, som førte til en redegørelse. Resultatet af den kom i januar.

I Sirius Advokaters redegørelse kan man læse, at der mellem 1989 og 2018 blev indgivet hele 43 indberetninger om grænseoverskridende adfærd, begået af »personer med tilknytning til Forfatterskolen«, og at 27 af disse indberetninger vedrørte personer i »tidligere ledelsesfunktion«. Desuden bemærkes det i redegørelsen, at »størstedelen af indberetningerne vedrører mere end én person og mere end én isoleret hændelse.«  Indberetningerne vedrører i alt 11 personer.

Rapportens konklusioner blev dog efterfølgende skudt ned af Forfatterskolens tidligere rektor Niels Frank, der kaldte det en undersøgelse på falske præmisser.

I Weekendavisen formulerede han det på den måde, at det eneste, undersøgelsen indeholdt, »var nogle udokumenterede historier, ofte på vegne af andre personer, om muligvis kritisable forhold på skolen. Ingen havde søgt at få historierne verificeret, ingen havde stillet indberetterne til ansvar for deres anklager.«

Ursula Andkjær Olsen har selv gået på Forfatterskolen fra 1997-99 og er desuden cand. mag. i musikvidenskab og filosofi. Siden sin litterære debut i 2000 med digtsamlingen »Lulus sange og taler« har hun markeret sig som en af de betydeligste digtere herhjemme.

Hun tiltræder officielt som rektor 1. august.