Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Et stort ombygningsprojekt på Nyborg Slot på Fyn er løbet mod en gedigen stopklods.
Miljø- og Fødevareklagenævnet har behandlet en klage over byggeprojektet, der blandt tæller en genskabelse af slotsgården, genopførelse af ringmuren og opførelse af en ny formidlingsbygning. Konklusionen er netop blevet offentliggjort, og klageren har fået medhold i sagen, der blev indledt i 2019.
Afgørelsen falder ikke i god jord hos direktør for Slots- og Kulturstyrelsen, Jesper Hermansen.
»Det er med stor beklagelse, at vi i dag har modtaget Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse om slotsprojektet i Nyborg. Det er klart, at det på ingen måde var den afgørelse, vi havde forventet eller håbet på,« siger han i en pressemeddelelse, som styrelsen har udsendt.
Mildest talt rystende
Nogenlunde samme holdning lufter Nyborg Kommunes borgmester, Kenneth Muhs (V), over for DR.
»Med den afgørelse, vi har modtaget, så er det en trist dag for projektet og ikke mindst for Nyborg, for det ser ikke ud til at vi kan gennemføre det. Arbejdet har pågået i 10 år med et hav af forskning, projektbeskrivelser og -konkurrencer, besøg af ministre og så videre. Så det er mildest talt rystende,« siger Kenneth Muhs (V) til DR.
Projektet, som nu ser ud til at blive opgivet, var i millionklassen med et samlet budget på 321,4 millioner kroner. Finansieringen kom blandt andet fra Realdania, A.P. Møller Fonden samt Slots- og Kulturstyrelsen, og projektet havde til formål at genfortolke og modernisere formidling af det mange hundred år gamle slot, som tidligere har været hjemsted for kongefamilien, og hvor Danmarks første grundlov – Håndfæstningen fra 1282 – blev underskrevet.
Alt for voldsomt
Projektet har dog længe været skydeskive for kritik – og den klagesag, der nu er givet medhold i, baserer sig på klager, der var indsendt af fire foreninger – Foreningen for Gamle Bygningers Bevaring, Kultur & Arv, Foreningen for Nyborgs Forskønnelse og Europa Nostra Danmark.
Niels-Knud Liebgott, der er medlem af foreningen Kultur & Arv, har til Berlingske tidligere fortalt om sin protest mod byggeriet.
»Det foreslåede projekt er alt for voldsomt, og jeg havde aldrig forestillet mig, at Slots- og Kulturstyrelsen kunne tillade noget så voldsomt. Jeg har ikke noget imod den nye bygning rent arkitektonisk, men den vil nærmest skjule en tredjedel af det oprindelige slot – den gør selve slotsbygningen til et appendix,« fortalte han til Berlingske.
Mads Falbe-Hansen, der er projektchef i Slots- og Kulturstyrelsen, kommenterede i samme omgang ombygningssagen.
»Det vil øge forståelsen og styrke formidlingen af slottets historie, hvis man selv kan se og opleve det firfløjede anlæg med et fuldt vagttårn. Der er et stort potentiale gemt i Nyborg Slot, som vi mener kan forløses med dette projekt, som ikke bliver det i dag,« sagde han.
Du kan læse mere om sagen her.