Efter omfattende kritik og modstand: Nyborg Slot får ikke grønt lys til ombygning i millionklassen

Et ombygningsprojekt, hvor forvaltning af kulturarven har været et centralt diskussionsemne, ser ud til at blive opgivet, efter at klagenævn har givet fire klagere medhold i en årelang klagesag. »Det er mildest talt rystende,« lyder det fra borgmester.

Renoveringen og ombygningen af Nyborg Slot ser ud til at blive opgivet efter massiv modstand fra fire foreninger. Baggrunden er, at klagenævn har truffet sin afgørelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Østfyns Museer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort ombygningsprojekt på Nyborg Slot på Fyn er løbet mod en gedigen stopklods.

Miljø- og Fødevareklagenævnet har behandlet en klage over byggeprojektet, der blandt tæller en genskabelse af slotsgården, genopførelse af ringmuren og opførelse af en ny formidlingsbygning. Konklusionen er netop blevet offentliggjort, og klageren har fået medhold i sagen, der blev indledt i 2019.

Afgørelsen falder ikke i god jord hos direktør for Slots- og Kulturstyrelsen, Jesper Hermansen.

»Det er med stor beklagelse, at vi i dag har modtaget Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse om slotsprojektet i Nyborg. Det er klart, at det på ingen måde var den afgørelse, vi havde forventet eller håbet på,« siger han i en pressemeddelelse, som styrelsen har udsendt.

Her er planen for formidlingsfløjen på Nyborg Slot. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAJA architects.

Mildest talt rystende

Nogenlunde samme holdning lufter Nyborg Kommunes borgmester, Kenneth Muhs (V), over for DR.

»Med den afgørelse, vi har modtaget, så er det en trist dag for projektet og ikke mindst for Nyborg, for det ser ikke ud til at vi kan gennemføre det. Arbejdet har pågået i 10 år med et hav af forskning, projektbeskrivelser og -konkurrencer, besøg af ministre og så videre. Så det er mildest talt rystende,« siger Kenneth Muhs (V) til DR.

Projektet, som nu ser ud til at blive opgivet, var i millionklassen med et samlet budget på 321,4 millioner kroner. Finansieringen kom blandt andet fra Realdania, A.P. Møller Fonden samt Slots- og Kulturstyrelsen, og projektet havde til formål at genfortolke og modernisere formidling af det mange hundred år gamle slot, som tidligere har været hjemsted for kongefamilien, og hvor Danmarks første grundlov – Håndfæstningen fra 1282 – blev underskrevet.

Alt for voldsomt

Projektet har dog længe været skydeskive for kritik – og den klagesag, der nu er givet medhold i, baserer sig på klager, der var indsendt af fire foreninger – Foreningen for Gamle Bygningers Bevaring, Kultur & Arv, Foreningen for Nyborgs Forskønnelse og Europa Nostra Danmark.

Niels-Knud Liebgott, der er medlem af foreningen Kultur & Arv, har til Berlingske tidligere fortalt om sin protest mod byggeriet.

»Det foreslåede projekt er alt for voldsomt, og jeg havde aldrig forestillet mig, at Slots- og Kulturstyrelsen kunne tillade noget så voldsomt. Jeg har ikke noget imod den nye bygning rent arkitektonisk, men den vil nærmest skjule en tredjedel af det oprindelige slot – den gør selve slotsbygningen til et appendix,« fortalte han til Berlingske.

Mads Falbe-Hansen, der er projektchef i Slots- og Kulturstyrelsen, kommenterede i samme omgang ombygningssagen.

»Det vil øge forståelsen og styrke formidlingen af slottets historie, hvis man selv kan se og opleve det firfløjede anlæg med et fuldt vagttårn. Der er et stort potentiale gemt i Nyborg Slot, som vi mener kan forløses med dette projekt, som ikke bliver det i dag,« sagde han.

Du kan læse mere om sagen her.