Da Substans i Aarhus åbnede i 2005, var restauranten bannerfører for den dengang nye gastro light-bølge. Med gastro light menes, at der er tale om et sted, som frem for et a la carte-kort, hvor man selv kan vælge, tilbyder en længere take it or leave-menu med adskillige retter. Men, som ordet light indikerer, til en lavere pris end de 1.000 kr., man normalt må regne med at skulle slippe på en fuldtonet gourmetrestaurant. Jeg gætter på, at man kunne tillade sig at være billigere, fordi man ikke havde brugt flere millioner på fancy indretning, gik uden om de mest luksuriøse råvarer og lod lidt færre tjenere servicere lidt flere gæster i lokalet.
Gastro knap-så-light
For ti år siden kørte Substans således en seksrettersmenu til 450 kr. I dag har piben fået en noget anden lyd. Substans fik i 2015 sin første Michelinstjerne, og i dag koster den fulde menu på 12 serveringer 1.200 kr. (1.800 kr. inklusive vin og kaffe). Med andre ord, Substans er blevet gastro knap-så-light.