Brændte 26 millioner dollars af på en festival, der aldrig eksisterede

Absurd og underholdende Netflix-dokumentar viser, hvor galt det gik under planlægningen af det, der skulle have været verdens mest eksklusive musikoplevelse.

Der var store armbevægelser og endnu større topmodeller, da rapperen Ja Rule og iværsætteren Billy McFarland offentliggjorde planerne om Fyre Festival i 2007. Fold sammen
Læs mere
Foto: Netflix

Verden vil bedrages - men sjældent så villigt som i 2017, da den 27-årige iværksætter Billy McFarland besluttede sig for at lave en luksusfestival på Bahamas.

I håb om at blive del af en eksklusivt VIP-oplevelse hoppede 6000 mennesker i nettet - og endte med at tilbringe fire dage i en flygtningetelt uden hverken mad eller musik.

Hvordan det gik så galt, kan man se i Netflix-dokumentaren »Fyre Festival: The Greatest Party That Never Happened«, der ikke bare er en historie om en festival, der aldrig fandt sted. Det er også en historie om, hvor nemt det er at narre folk, der ønsker at smide penge ud af vinduet på blær. Og hvor langt en fusker kan komme, hvis han er god til at lyve.

Ideen bag Fyre Festival var at lave et arrangement så eksklusivt, at folk ville betale mange penge (de dyreste billetter kostede omkring 160.000 kr. stykket, men så fik man også råderet over sin egen yacht) for at deltage.

Markedsføringen bestod i al sin overfladiske enkelthed i at flyve en håndfuld af tidens hotteste topmodeller til den solbeskinnede ø-gruppe, hvor de lod sig fotografere iført hvide bikiner og solbrændte lår. Sjove scener viser, hvordan McFarland og hans kompagnon, rapperen Ja Rule, fester rundt med tossesmil og fede forslag, som f.eks. at modellerne kaster sig i havet midt om natten. Pyt med om de gider. Bare det ser fedt ud.

Der var store armbevægelser og endnu større topmodeller, da rapperen Ja Rule og iværsætteren Billy McFarland offentliggjorde planerne om Fyre Festival i 2007. Fold sammen
Læs mere

Kampagnen virkede, og USAs unge jetsettere sprang med begge ben på drømmen at høre tidens største musiknavne og dyppe selvfedmen i det azurblå hav - lige ved siden af topmodellerne Bella Hadid og Hailey Baldwin, selvfølgelig.

Problemet var bare, at den festival, der blev markedsført, aldrig havde eksisteret. Fotomodellerne var godt nok til en fest på en ø, men de havde ingen aktie i resten af Fyre Festival, der var så elendigt håndteret, at man ikke engang ville hyre McFarland til at arrangere en rund fødselsdag. Alt gik galt, og intet blev planlagt. Knap en måned inden festivalens 6000 gæster ankom, stod man stadig uden logi, mad og musik.

Scenerne, der viser, hvordan de amerikanske rich kids ankommer til en brakmark fuld af våde telte, er næsten uhyggelige i deres skildring af, hvor nemt den pæne civilisationsfernis kan krakelere, og hvor voldsomt det er,  når unge mennesker i mærketøj forvandler sig til frådende ulve, der raserer naboens telt på jagt efter toastbrød og hærværk.

I dag venter tusindvis af deltagere stadig på erstatning fra McFarland, der for længst er dømt til at dække omkostninger for 26 millioner dollars. Dokumentarens sidste scener viser dog, at han for længst er gået i gang med andre tricks.

Verden vil - stadig - bedrages.

»Fyre Festival: The Greatest Party That Never Happened« kan ses på Netflix. Dokumentaren varer 1 time og 37 minutter.