Berlingske har fået tilbudt at overtage TV 2s nedlagte sexisme-dokumentar: Derfor takker vi nej

Berlingske har takket nej til at overtage omdiskuteret sexisme-dokumentar som TV 2 har skrottet.

Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard har takket nej til at overtage materiale fra TV 2s skrottede dokumentar om sexisme. Årsagen er vilkårene for overdragelse af materialet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske har været i dialog med nyhedsledelsen på TV 2 om en overtagelse af den sexisme-dokumentar, som TV-stationen selv har valgt at nedlægge.

Dokumentaren skulle omhandle sexisme på arbejdspladser i Danmark, men som researchen skred frem, endte den med primært at omhandle TV 2 selv. Nyhedsledelsen mente dog ikke, at det var troværdigt, hvis TV 2 skulle undersøge sig selv, og dokumentaren blev skrottet. Men der er fra medarbejdernes side på TV 2 stillet krav om, at materialet skal frem i lyset, og TV 2 arbejder lige nu på at overdrage materialet til et andet medie.

Men Berlingske ønsker altså ikke at overtage materialet på de vilkår, som TV 2 kan tilbyde, lyder det fra chefredaktør Mette Østergaard.

»Berlingske har fået tilbudt adgang til en del af TV 2s materiale i den meget omtalte dokumentar. Berlingske har Ikke set materialet eller hørt navne på hverken de kvinder eller mænd, som medvirker. Vores vurdering er, at der meget vel kan være tale om en relevant publicistisk historie. Så derfor vil vi gerne have navne og numre og kontakt til kvinderne, hvis de kvinder selv ønsker det, så vi selv kan interviewe kvinderne og dermed bedrive journalistik, som vi har den fulde indsigt i og ansvar for,« lyder det fra Mette Østergaard.

Men Berlingske kan ikke bringe det udvalgte materiale fra TV 2. Det er et spørgsmål om troværdighed, mener Mette Østergaard:

»Vi kan ikke med vores troværdighed intakt overtage det materiale, som TV 2 allerede har produceret, og vi kan heller ikke indgå aftaler om, hvordan et sådan indhold skal præsenteres. Vi ved ikke, under hvilke aftaler og hvilke rammer interviewene er lavet, og af juridiske årsager er det ikke muligt for TV 2 at overdrage råbåndene til os. De kan risikere at videregive personfølsomme oplysninger, som ikke har offentlighedens interesse. Vi vil med andre ord overtage et nedklippet materiale, hvor vi ikke ved, hvad der er udeladt,« siger hun.

Mette Østergaard står fast på, at Berlingske ikke kan være afsender på en historie uden at have det fulde redaktionelle ansvar og overblik, og dermed adgang til alle råbånd. Hun er samtidig overbevist om, at historierne nok skal komme frem på den ene eller anden måde.

»Når historierne kommer frem, er det væsentligt at sige, at vi vil behandle den historie, som vi gør med alle andre historier. Forskellen er, at vi så vil have viden om indhold og research fra idé til det færdige produkt. Vi kan ikke have det fulde redaktionelle ansvar for materiale, som andre har produceret, udvalgt og viderebragt og så stå som eneste afsender. Vi vil gerne selv lave historien, hvis kvinderne ønsker at give interview til os, men vi kan ikke bringe historien på de vilkår, som TV 2 lægger frem,« siger hun.

Kontrol fra start til slut

Det er TV 2, der har rettet henvendelse til Berlingske med materialet. Og der er hverken videregivet navne eller andre oplysninger. Der er tale om et tilbud om at overtage materialet, og det har ikke været på tale, at der skulle penge på bordet, oplyser Mette Østergaard. TV 2 ønsker ifølge Mette Østergaard ikke at gøre materialet til en handelsvare.

Stoler Berlingske ikke på, at TV 2s journalister har lavet et stykke arbejde, der er troværdigt og værd at bygge videre på?

»Vi har ingen grund til at tro andet, end at de har lavet et meget solidt og grundigt arbejde, men grundlæggende er man som medie publicistisk ansvarlig for det, man udgiver, og derfor vil vi gerne have kontrol over den proces fra start til slut. Berlingske indgår løbende i redaktionelle samarbejder med andre medier, men der er vi en del af researchen fra start til slut og overtager ikke materiale, som allerede er udvalgt og nedklippet. Det her er absolut ikke nogen afvisning af at ville lave historien – tværtimod – men det kræver, at de kvinder har lyst til at tale med os, og at vi selv kan lave interviews, som vi kan basere vores journalistik på,« lyder det.

Mette Østergaard har tidligere selv bestredet en chefstilling på TV 2, og hun afviser, at der på nogen måde er en sammenhæng mellem hendes fortid, og at Berlingske ikke vil overtage materialet fra TV 2.

»Nej, det er der absolut ingen sammenhæng mellem. Jeg tror også, at de, der har fulgt debatten, ved, at jeg ikke har problemer med at debattere og kritisere en tidligere arbejdsplads, hvis der er behov for det. Det er udelukkende en journalistisk og redaktionel afvejning af, hvordan vi vil kunne tilgå materiale, som andre har udarbejdet, og samtidig have det fulde redaktionelle ansvar,« siger hun.