Appel fra Kødbyen til kommunen: »Man risikerer at lukke et område ned, som vi brander os på internationalt«

Knap 70 lejere Kødbyen har sendt en fælles appel til Københavns politikere: Sæt lejen ned, hvis I vil redde os. Frank Jensen åbner for at lade private lejere i udsatte brancher betale månedsvis i stedet for kvartalsvis i den kommende tid.

Lejerne i Kødbyen er gået sammen i et forsøg på at få kommunen til at nedsætte lejen. Som det tydeligt fremgår af billedet, er der nul omsætning lige nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Onsdag morgen landede et brev på overborgmester Frank Jensens (S) bord. Det var forfattet og underskrevet af knap 70 af Kødbyens lejere.

»Kødbyforeningen er blevet kontaktet af en række lejere og retter derfor appel til jer som ejer af Kødbyen om at hjælpe Kødbyens lejere gennem en hård og for alle helt uventet situation,« står der blandt andet i brevet, som blev sendt i aftes.

Det er Københavns Ejendomme, som udlejer lokalerne i det gamle industriområde, hvor alt fra teatre og messehaller til restauranter i disse uger har en minimal omsætning – ikke mindst nu, hvor restauranter er blevet påbudt at holde lukket.

I og med at udlejningen ligger under Økonomiforvaltningen med overborgmesteren i spidsen, henstiller lejerne til, at politikerne hjælper dem ved at nedsætte deres leje – i første omgang i tre måneder.

Anne Liisbjerg, talsperson for Kødbyens lejerforening

»Man risikerer at lukke et område ned, som vi brander os på internationalt, og som har den her diversitet i sig. Det har taget tid at bygge op og ville være et rigtig sørgeligt offer for den her sundhedskrise.«


»Restaurationerne er rigtig hårdt ramt, det samme gælder de små 1-2 mandsvirksomheder og hele oplevelsesindustrien, som Øksnehallen og DGI Byen også er en del af. Så det er et stort område i København, der bliver berørt af det her,« siger talsperson for Kødbyens lejerforening og kommunikationschef for DGI Byen & Øksnehallen Anne Liisberg.

Hun understreger, at det har taget ti år at transformere Kødbyen fra industri til et yderst velfungerende område i København.

»Man risikerer at lukke et område ned, som vi brander os på internationalt, og som har den her diversitet i sig. Det har taget tid at bygge op og ville være et rigtig sørgeligt offer for den her sundhedskrise,« siger hun.

Københavns Ejendomme, som hører under Københavns Kommune, udlejer lokalerne i Kødbyen. Derfor håber lejerne at få kommunen i tale med henblik på at få hjælp til huslejen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Ikke en krone på kontoen

Restauranter som Fleisch og Fiskebaren valgte kort efter Mette Frederiksens udmelding i sidste uge at lukke for gæster, og efter meldingen i går er alt lukket. Dog har nogle restauranter valgt at fortsætte med at sælge takeaway, ligesom træningscentret Rehab streamer nogle af sine klasser.

»Situationen er akut og meget voldsom, når forretning forsvinder fra den ene dag til den anden. Vi håber derfor på jeres imødekommenhed, der vil afhjælpe den truende risiko for konkurs og masseopsigelser, der i sidste ende formentlig vil koste mindst det samme,« står der også i brevet.

Siden brevet blev sendt ud, har regeringen lanceret nye tiltag for at hjælpe de erhvervsdrivende. Men situationen er stadig dybt alvorlig, understreger lejerne. Og her vil en huslejenedsættelse kunne hjælpe de mange, som har likviditetsproblemer her og nu.

H15 er kombineret spillested, bar og cafeteria. Som andre restauranter mangler de likviditet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.

Den konklusion bakker medindehaver af  »H15 - Cafeteria, Bar & Scene« og medunderskriver Bagge Algreen-Ussing op om.

»Det her er noget, der kan tage livet af os. Vi har valgt et lokale, som ikke alle ville vælge – lige over for fixerummet. Vi var forelskede i lokalerne og tænkte, at vi kunne skabe noget liv og trivsel i området,« siger Bagge Algreen-Ussing, som på halvandet år har fået stedet til at blive en succes.

»Vi har haft støt stigende omsætning – og udgifter. Men vi har ikke en krone på kontoen. Når der så sker sådan noget her, bliver vi simpelthen sparket af hesten, selv om vi har et populært koncept.«

Vigtigt for København

Allerede i fredags udsendte overborgmester Frank Jensen en pressemeddelelse, hvor han gav udtryk for velvilje i forhold til at hjælpe erhvervslivet.

»Vi ved, at københavnske virksomheder er trængt af, at samfundet er ved at gå i dvale. Det kan ramme hårdt, og særligt mindre virksomheder vil være sårbare over for den opbremsning, der sker i økonomien. Derfor skal vi som kommune gøre, hvad vi kan for at hjælpe – og her har vi mulighed for at give en håndsrækning, som akut giver virksomhederne mere likviditet,« var han blandt andet citeret for at sige.

Kommunen understreger dog, at man ikke kan nedsætte lejen, da man ifølge lovgivningen – den såkaldte kommunalfuldmagt – ikke må forskelsbehandle virksomheder. Til gengæld får nogle lejere mulighed for at betale per måned og ikke – som nu – for tre måneder ad gangen.

»Vi kan i første omgang lade private lejere i udsatte brancher overgå fra kvartalsbetaling til månedsvis betaling af huslejen i den kommende tid. Det vil lette trykket lidt. Og hvis der er nogle, der ikke kan betale huslejen, så er det min klare anbefaling, at vi går i dialog med dem for at finde en løsning, indtil krisen er drevet over. Kommunen skal naturligvis i denne situation yde sit og være så løsningsorienteret, som vi overhovedet kan. Og så er jeg glad for, at regeringen netop har fremlagt en hjælpepakke til de virksomheder, der ikke kan betale deres udgifter på grund af corona-krisen,« skriver Frank Jensen blandt andet i et e-mailsvar.

Lejernes brev er også stilet til kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde (ALT). Hun understreger, at hun ikke har nogen indflydelse på huslejerne, men siger:

»Det er klart, at Kødbyen som sådan har stor betydning – både for københavnerlivet og for den gastronomiske scene, men også for fællesskabet. Kødbyen bliver jo brugt til alt fra museer og restauranter til små butikker og markeder om sommeren. Så der er ingen tvivl om, at Kødbyen er et centralt kulturelt fællesskabssted i København,« siger Franciska Rosenkilde. Hun tilføjer:

»Jeg kan slet ikke se, at vi som kommune ikke skulle være interesserede i at støtte op om det lokale erhvervsliv, der er i København. Jeg er da helt sikker på, at vi kommunalt også igangsætter nogle initiativer, der kan være med til at understøtte København som by. Det  vigtigste er, at vi kommer igennem det her så helskindet som muligt, og at folk ikke må gå fra hus og hjem, eller at deres eksistensgrundlag bliver taget fra dem.«

Lejerne i Kødbyen går sammen om at forsøge at få kommunen til at nedsætte lejen. Der er ikke meget liv i kødbyen tirsdag eftermiddag 17 marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl.