Ny hjælpepakke til 40 milliarder: Regeringen vil give selvstændige kompensation og betale virksomheders faste udgifter

Regeringen har netop præsenteret et forslag til en ny hjælpepakke til 40 mia. kroner til landets selvstændige og virksomheder i særligt pressede brancher. Erhvervsorganisationer mener, at der er brug for mere hjælp end det, som regeringen foreslår.

 
Coronavirussen har lukket Danmark ned. Her er et overblik over situationen. Kilde: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen kommer nu med en hjælpende hånd til både landets selvstændige og virksomheder i de brancher, som er særligt hårdt ramt af coronakrisen.

Selvstændige og små virksomheder med under ti ansatte vil få mulighed for at få en kompensation for deres tabte indtjening, foreslår regeringen.

Derudover vil regeringen hjælpe virksomhederne i nogle af de hårdest ramte brancher med at dække op mod 80 pct. af deres faste udgifter. Pengene skal ikke betales tilbage.

Ordningen kommer bl.a. til at gælde hotel- og restaurationsbranchen, transportbranchen og luftfartsselskaberne, som i øjeblikket er hårdt ramt.

Det oplyser finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde.

Finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) præsenterede på et pressemøde onsdag regeringens forslag til en ny hjælpepakke til virksomhederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

»Det her er helt ekstraordinært,« siger Wammen om hjælpepakken, der samlet vil sende 40 mia. kr. ud til de pressede virksomheder over de næste tre måneder.

Forslaget skal nu drøftes med resten af Folketingets partier.

Restauranter, caféer og storcentre er lukket

Regeringen har allerede lavet flere hjælpepakker til erhvervslivet med blandt andet udskydelse af skat og moms samt en lønkompensation. Men i flere dage har især de selvstændige, som har følt sig overset, råbt om hjælp fra regeringen.

Regeringen foreslår nu, at de små selvstændige kan få kompensation for 75 pct. af deres omsætningstab, dog maksimalt 23.000 kr. pr. måned.

Hvis den selvstændige har en medarbejdende ægtefælle, kan kompensationen udgøre op til 34.500 kroner per måned.

De nye initiativer fra regeringen kommer efter, at statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde tirsdag aften præsenterede en række tiltag, der er trådt i kraft kl. 10.00 i dag.

Blandt de ekstraordinære tiltag er et midlertidigt forbud mod at modtage gæster i restauranter, på cafeer og lignende.

Samtidig er storcentre og stormagasiner blevet midlertidigt lukket. Dog med den undtagelse, at dagligvarebutikker beliggende inde i storcentre eller stormagasiner fortsat må holde åbent.

Desuden skal frisører, tatovører, massører og andre virksomheder i liberale serviceerhverv, hvor der ikke kan holdes behørig afstand mellem udbyder og kunde, holde lukket.

Dansk Erhverv: Der er brug for mere hjælp

Hos Dansk Erhverv mener adm. direktør Brian Mikkelsen, at der er tale om »gode og fornuftige tiltag« i regeringens nye hjælpepakke til virksomhederne.

»Desværre må jeg også sige, at der er behov for yderligere hjælp. Fra i går til i dag har situationen ændret sig markant, og vi er i en ny og endnu værre krisesituation. Det betyder, at der skal mere til,« siger han.

Også hos Dansk Industri tager sætter adm. direktør Lars Sandahl Sørensen pris på, at der nu er mere hjælp på vej til virksomhederne.

»Som situationen udvikler sig, bliver der uden tvivl også behov for flere store beslutninger. Men regeringen og vores politikere viser med al tydelighed, at de er klar til at tage et stort medansvar for at sikre virksomhedernes overlevelse – som jo også er dét, Danmark skal leve af fremover,« siger han.