Nomas overlevelseskamp: Vores pengekasse er ikke stor, og når den er tom, er den tom

Nomas direktør Peter Kreiner vil nødig fyre personale, men erkender, at den nu midlertidigt lukkede restaurants pengekasse er begrænset.

Nomas direktør, Peter Kreiner, her fotograferet i 2018 som formand for regeringens nedsatte gastronomiske ekspertteam. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Noma er ikke en normal restaurant. Noma er et nationalklenodie, fordi den har stået i spidsen for revolutioneringen af det nordiske køkken, og ikke mindst fordi den har gjort gastronomien, som vi ellers ikke ligefrem var kendt for på vores breddegrader, til det vigtigste brand for Danmark ude i den store verden.

Som restaurant og arbejdsplads er Noma nærmest en utopi. Eksempelvis er det at flyve hele staben inklusive adskillige familiemedlemmer ud til Mexico for i flere måneder at lave en pop up restaurant i junglen, som de gjorde i 2017 – og sælge samtlige billetter hertil på én time – jo den slags stof drømme er gjort af.