20 år gammel sketch rammer talkshowkongen Jimmy Fallon som en udskamnings-boomerang

Den amerikanske talkshowvært Jimmy Fallon undskylder for »blackfacing« i et 20 år gammelt videoklip. Dette er tilsyneladende ikke tilstrækkeligt for mange amerikanere.

Talkshowværten Jimmy Fallon er i massivt stormvejr efter en 20 år gammel video er dukket op på sociale medier. Nu kræver mange ham fyret fra jobbet som vært på The Tonight Show. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jean-Baptiste Lacroix/Ritzau Scanpix

Den amerikanske TV-darling Jimmy Fallon er havnet i stormvejr, efter at et gammelt videoklip fra satireprogrammet Saturday Night Live er dukket op, og har spredt sig via sociale medier.

Klippet er fra 2000, og i den pågældende scene spiller Jimmy Fallon i en sketch den amerikanske skuespiller Chris Rock.

Klippet har vakt massivt postyr i USA, fordi det bærer brænde på bålet i forhold til fænomenet blackfacing, hvor hvide parodierer sorte ved at male sig kulsorte i ansigtet.

Videoklippet er samtidig et bevis på, at en opførsel, der muligvis ikke virkede anstødelig for 20 år siden, mange år senere kan ramme som en udskamnings-boomerang og virke anstødeligt.

Tirsdag var Jimmy Fallon så ude og undskylde på Twitter.

»I 2000, da jeg var på SNL, traf jeg en forfærdelig beslutning om at imitere Chris Rock med blackface. Der er ingen undskyldning for det,« lyder det i tweetet.

»Jeg er meget ked af at have truffet den indiskutabelt anstødelige beslutning, og jeg takker jer alle for at holde mig ansvarlig,« skriver Jimmy Fallon i tweetet.

Fallon var en del af underholdningsprogrammet Saturday Night Live fra 1998 to 2004. Chris Rock selv var en del af showet fra 1990 til 1993.

Aflys Jimmy Fallon

Postyret om Jimmy Fallons video har også affødt kritik af andre kendte, som har brugt blackface. Eksempelvis TV-værten Jimmy Kimmel og skuespilleren Robert Downey Jr, der ligeledes var sminket sort, i filmen »Tropic Thunder«. Også den amerikanske komiker Sarah Silverman har medvirket i en blackface-sketch i 2007, hvilket har forfulgt hende længe.

I kølvandet på videoen og Jimmy Fallons undskyldning har hashtagget Jimmyfallonisoverparty spredt sig på Twitter. Her er der delte meninger fra brugerne om, hvorvidt Jimmy Fallon burde blive fyret fra sit job som vært på The Tonight Show, eller der er tale om en storm i et glas vand.

På sociale medier stiller flere brugere krav om, at Jimmy Fallon bliver fyret. Den del af fænomenet, cancel culture, kræver, at en kendt persons specifikke opførsel fører til afskedigelse, afvisning, udfrysning eller andet.

I januar i år ramte dette fænomen skuespilleren Vince Vaughn efter, at han i et videoklip gav hånd til den amerikanske præsident, Donald Trump, hvilket medførte en twitterstorm, hvor brugere opfordrede til boykot af skuespilleren.