Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tør øjnene, Johanne

Camilla Schwalbe: Mandag kunne man se en gennembitter Per Clausen tone frem og fortælle, at Enhedslisten ikke ville forhandle med regeringen om en ny pakke mod arbejdsløshed. Enhedslisten er fortørnet over forløbet af skatteforhandlingerne, og vil derfor ikke være med.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg har sagt gentagne gange, at man burde havde lavet skatteaftalen med Enhedslisten og dermed undgå den ulighedsskabende regulering af overførslerne og samtidig være afhængig af Løkkes nåde.

Men når det så er sagt, så synes jeg ,det er hyklerisk, når Enhedslisten på den ene side angriber regeringen for at skære ned på de arbejdsløse samtidig med, at de ikke vil være med til at få flere i arbejde igennem den pakke, regeringen har lagt frem.

Jeg tror ikke de arbejdsløse kan forstå, hvordan Enhedslisten den ene dag kan hævde, de kæmper for de arbejdsløse, og næste dag afviser et tilbud om en omfattende indsats mod arbejdsløshed. Det hænger ikke sammen.

Pakken skulle angiveligt indeholde 1,2 milliarder kroner, blandt andet til at sikre, at flere unge får en kompetencegivende uddannelse, og at til at sikre erhvervserfaring til de mange nyuddannede, som i dag står uden et arbejde. Dermed kan pakken blive et vigtigt led i bekæmpelsen af de omfattende problemer, mange unge står over for. Lige nu står næsten 10.000 unge og mangler en læreplads, 100.000 unge kan ikke finde et arbejde, og hver femte får aldrig en ungdomsuddannelse. Vi risikerer at tabe en generation på gulvet. Det er derfor alt for alvorlig en udfordring til, at Enhedslisten kan tillade sig at spille fornærmet.

Enhedslisten skal komme sig over forløbet omkring skatteforhandlingerne, og i stedet melde sig under fanerne i kampen for de unge. De bør møde op til forhandlingerne og kræve indflydelse til gavn for de unge, som i dag mangler en praktikplads eller et arbejde.

For vi har brug for Enhedslisten. De borgerlige viste i deres ti år ved magten, at de ikke bekymrer sig synderligt om de unges forhold.

Ti år med nedskæringer på ungdomsuddannelserne, med konstant mangel på lærepladser, og med en ungdomsarbejdsløshed, der steg til samme niveau som i 1980erne. Skal vi have vendt udviklingen, må Enhedslisten tage medansvar og bruge deres politiske medvind aktivt.

Jeg tvivler meget på, at de 13 procent, som i øjeblikket siger, at de vil stemme på Enhedslisten, ønsker et parti, som sidder med armene over kors, mens flere og flere unge parkeres på sidelinjen. Jeg tror, langt de fleste ønsker et parti, som arbejder for indflydelse og på at trække regeringen til venstre.

Som ung socialdemokrat håber jeg meget, at Enhedslisten vil kaste sig ind i kampen og arbejde for konstruktive løsninger - ikke mindst for de unges skyld.

Så, kære Johanne, Per og Frank: Tør øjnene, drop snakken om spin og proces, og meld jer i stedet ind i kampen for de unges muligheder!