Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ja, penge styrer alt - derfor protesterer vi

Lise Müller. Fold sammen
Læs mere

Majbritt Maria Nielsen har åbenbart svært svært ved at forstå, hvorfor ikke alle synes, det er en fantastisk ide, at Legoland har oprettet fastlanes, hvor man for 600 kr kan springe køerne over. Hun mener tilsyneladende, at de, som protesterer, må være både dumme og misundelige.

I sin lange svada får hun også forvildet sig ud i, at det må være noget med, at socialister ikke kan lide velhavende, og at der slet ikke findes ulighed i Danmark. Svadaen indeholder også en lang hyldest til kapitalisme og det frie marked, ja, sådan en slags »Suck it up. De, der har pengene bestemmer«. Og det sidste er jo også rigtigt - og mon ikke det er netop det protesten går på?

Vi er blevet vant til, at pengene styrer. Og at penge køber sig til alt. Derfor havde de rigeste familier også købt sig til aggressiv lobbyisme, da de skulle have ændret arvelovgivningen - og det lykkedes selvfølgelig. Vi er vant til historier om medicinalindustrien, der betaler både læger og fagblade for at få deres præparater stoppet i folk. Vi har nærmest ikke reageret på historien om, at det reelt er ca. 200 mennesker, der som kapitalforvaltere uden om demokratisk valgte forsamlinger jonglerer med, hvad der svarer til 60% af verdens samlede BNP, og sådan set bestemmer verdens gang.

MMN, tror jeg, vil bestemme, hvad hun bruger sine penge på. Intet rager mig mindre. Men for mig er det er ganske enkelt en værdi, at penge ikke afgør alt.

Der er rig lejlighed til at vise, at der er forskel på folk allevegne. Vi behøver ikke gøre det i børnehøjde. En forlystelsespark er i mine øjne et sted, hvor børn mødes og hvor alle børn er lige - i hvert fald for en dag.

Man kunne polemisk spørge, om man vitterlig ønsker et samfund, hvor penge afgør alt: Hvor ZOO har bedre pladser foran løverne, hvor de forreste rækker i klasseværelset er reserveret til de, der betaler sig til det, eller hvor man sikrer dobbelttur foran fastelavnstønden?

Jo, der findes ulighed. En ganske betydelig en af slagsen. Og omend den i Danmark fortsat er lille i sammenligning med andre lande, er den stigende. Så selvom det kan være svært at forstå, handler det hverken om Legoland, forargelse eller misundelse, men ganske enkelt om at vi er en del, der ikke ønsker, at der helt fra barnsben er to køer til rutchebanen. Det er helt basalt et spørgsmål om, hvilket samfund man ønsker.