Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

I 2019 skal vi tale mere om dem og det, vi skal leve af i fremtiden

Vi danskere skal bevæge os fra at være det oversete lille eventyrland til et globalt forbillede. Vi skal turde stå ved at være et eksempel til efterlevelse for andre.

Vi er og skal være meget mere end et lille eventyrland. Vi skal i højere grad have mod til at tale om dem og det, vi skal leve af i fremtiden. Den kommende generation skal kæmpe for det gode, åbne samfund med teknologi som våben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ovenpå juledagene forsvinder årets stress, jag og bekymringer. Nu står eftertænksomheden på spring i kulissen til at reflektere over året, der er ved at rinde ud. Fik du set det, du ville? Fik du hørt din melodi? Hvad er på playlisten i 2019?

Når jeg ser tilbage på 2018 og frem mod 2019, er det med en følelse af taknemmelighed og optimisme. Taknemmelighed over at stå i spidsen for landets dygtigste it-talenter i et år, hvor Netcompany gjorde indtog på fondsbørsen. Og optimistisk på vegne af samfundet.

André Rogaczewski Fold sammen
Læs mere

Danmarks Statistik tegnede overraskende et stærkere billede af dansk økonomi end hidtil forudset. Opjusteringen viser, at vi har skabt mere velstand, og at vi har det laveste antal danskere på overførselsindkomster siden slut-80erne. Mange flere af os har nu mulighed for at fejre en bedre jul med vores kære.

Alle »besserwisserne« mener, at et folketingsvalg kommer til at handle om indvandring og sundhed. Det er rigtigt, så længe vi læner os tilbage og lader eksperterne bestemme, hvad vi bør være uenige om. Men det er for simpelt at sætte velfærd op imod skattelettelser og at lade som om udlændinge er den største fare for kongeriget. Tror vi virkelig selv på, at en promille her og der på finansloven og en »flygtninge-ø« i Sydsjælland reelt er det, som skaber et holdbart og mere fremtidssikret velfærdssamfund?

Historisk fremgang

Jeg tror, at danskerne er meget mere bekymret om noget helt andet. Vi er på trods af historisk fremgang og velfærd bekymret for vores børns fremtid. Er der en god fremtid for de unge, som så meget hurtigere end andre generationer er blevet eksponeret for store forandringer? Vil der være job og muligheder til dem alle, og hvad skal de egentlig kunne for at være en del af den fremtidige digitale vækst? Vi skal have alle med.

Og kan vi i en usikker verden med Trumps nationalisme, Putins destabilisering, Brexit, gule veste og kinesisk imperialisme se et lille åbent samfund som det danske trives og overleve? De seneste par år har ændret barometeret fra »trygge, rolige vindforhold« til »det blæser op til storm«. VI VED DET GODT ALLE SAMMEN.

Jeg er overbevist om, at vi danskere skal bevæge os fra at være det oversete lille eventyrland til et globalt forbillede. Vi skal turde stå ved at være et eksempel til efterlevelse for andre.

Vi skal i højere grad have mod til at tale om dem og det, vi skal leve af i fremtiden. Den kommende generation skal kæmpe for det gode, åbne samfund med teknologi som våben. Det arbejder vi for i Teknologipagten, og jeg glæder mig også over, at det er lykkedes at samle toppen af dansk erhvervsliv i en digital dogmebevægelse, der arbejder for at efteruddanne tusindvis af stærkt efterspurgte digitale helte. Er vi i mål? Nej! Vi er nærmest lige begyndt. Men vi har i 2018 taget rigtige og vigtige skridt. Alle lag i samfundet skal konkret kunne se, at der venter et bedre liv i kølvandet på den kontinuerlige digitale forandring.

Vi bør glædes over, at det går fremad med integrationen i Danmark, og at flere flygtninge kommer i arbejde. Så længe vi arbejder åbent og ærligt med en konsekvent indvandringspolitik, hvor vi tør skelne og evaluere, hvad der virker, er vi på rette spor. Vi har brug for positiv indvandring. Som Hendes Majestæt udtrykte i sidste års fantastiske nytårstale, får vi både hjerner og inspiration udefra, så vi kan »bevare den fine position, som Danmark har på så mange områder.«

Jeg gætter på, at hun i år vil berøre de klimaudfordringer, der ligesom andre bekymrende globale tendenser skal løses i fællesskab. I Danmark skal vi sammen med ligesindede ansvarlige lande gennem et til stadighed mere reformeret EU sørge for, at vores stemme bliver hørt.

Et tillidsbaseret samfund

Når bål og brand tager overskrifterne. I en tid hvor vi stresser og hakker på hinanden på sociale medier, skal vi huske på alt det, der binder os sammen som danskere. At vi er et homogent og fleksibelt samfund baseret på tillid. En tillid som vi ikke må give køb på, selv om nogle få brodne kar i både den private og offentlige sektor forståeligt forarger os.

Vi må aldrig tage gode tider for givet. Vi skal investere i fremtiden og i hinanden. Vi skal bevare optimismen, så den slår rødder ud i alle afkroge af landet og langt ind i det nye år. Så vi får et 2019, hvor vi taler vores resultater og fællesskab op på den hylde, hvor de hører hjemme. Et 2019, hvor vi alle i almindelighed – og politikerne i særdeleshed – husker på at tale op til hinanden.

Julen varer lige til påske, har vi netop sunget. Lad højtidens eftertænksomhed og håb for fremtiden vare endnu længere.

André Rogaczewski er CEO i Netcompany, formand for Teknologipagtrådet, formand for DI Digital, formand for Fonden for Entreprenørskab og medl. af Disruptionrådet