Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Gør Bispeengbuen til Københavns nye grønne brokvarter

Hvis vi bevarer Bispeengbuen, bevarer vi også vores bys historie. Samtidig kan den blive et stærkt symbol for det nye København som en grøn forbindelse med boliger og kultur for alle.

ccjnvvvdv
Bispeengbuen skal tømmes for biler og være en grøn »High Line« for cyklister og fodgængere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Bispeengbuen i København er historien om en larmende trafikbro, som siden den blev anlagt har været upopulær og udskældt. Nu har et par fremtrædende politikere endelig lagt sig i front for at rive den ned, men måske vi skulle tænke os en ekstra gang om. Jeg mener, at vi skal bevare Bispeengbuen, fordi dens historie er værd at huske, og vi skal i stedet omdanne den til et nyt grønt parkstrøg, der kan blive et symbol for en ny retning for København.

Bispeengbuen er en konkret historie om, hvordan vi har udviklet vores byer i Danmark. Det var for eksempel forestillingen om, at vi ville bo udenfor byen og køre ind for at arbejde. En byudvikling, som ikke harmonerer med dagens byer, hvor mange familier vælger at blive boende. Det er ikke alle vores gode intentioner om byudvikling, som ender med at være hensigtsmæssige, og i stedet for at glemme vores fejl skal vi lære af dem.

En omdannelse af Bispeengbuen har et større potentiale ved både at huske os på historien og pege mod den nye retning, vi ser for vores by. Det kan den ved, at vi lægger trafikken i tunnel, som planerne lægger op til, men i stedet gøre kørebanerne til et grønt parkstrøg med plads til cyklister og andre bløde trafikanter.

»I ordets bogstavelige forstand vil en omdannelse af Bispeengbuen blive et nyt brokvarter i København.«


Det har man faktisk ret god erfaring med i udlandet. Tag bare den verdenskendte High Line i New York. Et gammelt hævet godsbanespor er blevet omdannet til et gennemgående parkstrøg med træer og vildt græs og har skabt enorm værdi for beboerne omkring den, både som park og også i forhold til ejendomsværdien af de omkringliggende byggerier.

Jeg mener, at vi sagtens kan bygge under, over og ved siden af Bispeengbuen, og herved kan kommunerne stadig have gavn af grundsalget ved en omdannelse. Det kan give plads til flere boliger i området, men også potentialet for mere kultur. Faktisk tror jeg, at områdets karakter kan skabe endnu større værdi for nye boliger og kulturarrangementer. Det kan den, fordi Bispengbuen kan blive en destination i København.

Området har fx længe givet plads til festivalen »Bas under buen«, og fra sensommeren i år er der begyndt at rykke madmarkeder, byhaver og en multisal ind under broen.

Jonas Snedevind Nielsen Fold sammen
Læs mere

Det er blandt andet Urban 13, som står bag projekterne. De har fundet ud af, at selvom der ikke er mange, som kan lide området nu, kender mange af os til Bispeengbuen, og dens karakter har værdi. Tænk selv på Copenhagen Street Food. Tror vi, at de kunne skabe den samme atmosfære og stemning, hvis de var placeret i pæne nye bygninger frem for de slidte gamle lagerbyggerier på Papirøen? Var det ikke stemningen, der var med til at gøre det attraktivt? Den samme urbane og rå karakter findes i lige så høj grad ved Bispeengbuen, så vi skal i stedet tiltrække flere af disse iværksættere og skabe en ny destination i København.

I ordets bogstavelige forstand vil en omdannelse af Bispeengbuen blive et nyt brokvarter i København. Et brokvarter, som både husker os på vores historie, og som viser vejen mod det nye København. Et grønnere København med flere boliger og mere kultur.