Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Ønskes: Et København bygget i træ

Hele verden bygger træhuse i øjeblikket. Men ikke i Danmark. Det handler bare om at komme i gang – og København har brug for det.

Arkitekten Kengo Kumas har tegnet et kulturcenter i Asakusa, Tokyo, som er bygget i træ. Kengo Kumas har også tegnet den ny svømmehal på Papirøen, der dog ikke bliver i træ. Illustration af den ny svømmehal. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København skal være CO2-neutral i 2025. Det har Rådhuset slået fast rigtig mange gange. Det er verdens mest ambitiøse by-mål for klimaet, og alle elementer må tages i brug: Energiproduktionen, forbruget, transporten og byggeriet må med.

København vokser, og vi har brug for boliger. Det skal ikke være dyre, ensformige betonkasser, som der ærlig talt er bygget for meget af i byen. En af løsningerne på at udbygge byen hedder for tiden Lynetteholmen, og når byen går i sving med et projekt af den størrelse, må vi kræve, at det sker bedst muligt. Det betyder selvfølgelig, at der skal cykelbroer og højklasset kollektiv trafik til som den nye bydels grundpiller. Men det må også betyde, at selve byggeriet af de mange tusinde nye boliger bliver klima- og miljøvenligt.

Her kommer træ ind i billedet. Over hele verden bygges der træhuse i øjeblikket. Men ikke i Danmark. Det må vi ændre på. For brug af træ vil binde CO2 i vores huse, som vi ved, står i mange år. Og de nye træer, der skal plantes som erstatning, vil optage CO2 i væksten. Det står i klar modsætning til betonbyggerier, der er en stor klimasynder i dag.

Indemiljømæssigt er træ også at foretrække frem for den rene beton, der bruges i dag. Og arkitektonisk vil København kunne byde på en fantastisk ny bydel. At bygge boliger og kontorer i træ vil give et nyt arkitektonisk udtryk, som sammen med mursten og tegl i den eksisterende by vil give et levende billede og et tilbud til nye som gamle københavnere om huse i høj kvalitet. Tjek bare arkitekten Kengo Kumas kulturcenter i Asakusa, Tokyo, som er bygget i træ. Det er i øvrigt samme arkitekt, der skal bygge den ny svømmehal på Papirøen – det kan vi glæde os til.

Der er næsten ingen grænser for, hvad der kan bygges af træ. Det handler bare om at komme i gang – og København har brug for det. For det gamle, der svandt, kommer nyt overalt. Og der er en del gammelt, der rives ned på godt og ondt. Byen må stille krav om, og regeringen må bakke op herom, at alle ressourcer i byggeriet så vidt muligt genanvendes. Tilgiv mig, at jeg næsten reklameagtigt nævner navne på de gode eksempler. Men firmaer som Züblin og BIG er i gang med at genbruge til Sydhavns Genbrugscenter. Og Lendager Group leverer fantastiske løsninger som fx Ressourcerækkerne i Ørestad.

»Der er næsten ingen grænser for, hvad der kan bygges af træ. Det handler bare om at komme i gang – og København har brug for det.«


I min barndoms »hood«, Vanløse, er en skole blevet udbygget med genbrugte mursten fra Rigshospitalet. Det sparer store ressourcer, både økonomiske og miljømæssige. Mere af det, tak!

Kunne vores politikere også overtales til at stille arkitektoniske og byrumsmæssige krav til nybyggeriet? Og kunne vi måske bevare noget af den københavnske kulturarv i stedet for bevidstløst at tillade nedrivning? Så kan byen fremstå mangfoldig og spændende – og ikke mindst indrettet for alle os, der faktisk bor her og vil leve vores liv her.

Blander man genbrug og miljørigtige byggematerialer, kan København på byggeriets område få samme status som cyklerne: At være en by, man studerer og lærer af i resten af verden. Det er der faktisk også arbejdspladser i for byen og for landet. Hvornår kommer vi i gang?