Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Mads Nipper er det sikre og lette valg – og han kan leve med lønnen

Ingen kan misunde Mads Nipper at overtage topjobbet i Ørsted efter Henrik Poulsen, som nærmest er symbolet på Ørsteds transformation fra en sort, statslig energikæmpe til en grøn, global supermagt inden for vindkraft med en markedsværdi på 364 milliarder kroner. Men udnævnelsen af Mads Nipper er det sikre – nogen vil måske sige lette og åbenlyse – valg.

Mads Nipper, adm. direktør i Grundfos indtil 1. januar, hvor han tiltræder i Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næstmest værdifulde selskab har fundet sin topchef. Topchefen i pumpegiganten Grundfos gennem de seneste seks år, Mads Nipper, overtager 1. januar 2021 posten som topchef i Ørsted efter succesen Henrik Poulsen.

Ingen kan misunde nogen at overtage topjobbet i Ørsted efter Henrik Poulsen, som nærmest er symbolet på Ørsteds transformation fra en sort, statslig energikæmpe til en grøn, global supermagt inden for vindkraft med en markedsværdi på 364 milliarder kroner, hvor den danske stat ejer 182 milliarder kroner.

Udnævnelsen af Mads Nipper er det sikre – nogen vil måske sige lette og åbenlyse – valg.

Hvor Henrik Poulsen har transformeret Ørsted til en global grøn vindkæmpe, har Mads Nipper transformeret Grundfos fra en lidt gammeldags industrivirksomhed med hjemsted i Bjerringbro til en virksomhed med en stærk bevidsthed om, at virksomhedens pumper er en kerne i den grønne omstilling herhjemme og globalt.

Thomas Bernt Henriksen er erhvervsredaktør på Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Mads Nipper var fra starten en af topkandidaterne til at afløse Henrik Poulsen sammen med navne som topchefen i Falck, Jakob Riis, eller den administrerende direktør i Vestas, Henrik Andersen. Man fristes til at drage den konklusion, at bestyrelsesformanden i Ørsted, Thomas Thune Andersen, ud over Mads Nippers kvalifikationer er faldet for Nippers kompromisløse grønne stil i Grundfos.

Foreslog grøn grundlovsændring

Nogen kan måske stadig huske, at Mads Nipper i Berlingske sidste år sammen med konsulenthuset Boston Consulting Group forelog, at skrive klima og miljø ind i Grundloven. Det bliver næsten ikke mere aktivistisk, når man vil pille ved Grundloven. Der arbejdes videre med planerne om at skrive et borgerforslag om en grundlovsændring.

Rundt omkring i erhvervslivet er der, siden Henrik Poulsen annoncerede sin afgang, blevet hvisket om, hvorvidt Mads Nipper er tung nok til at gå fra en fondsejet industrivirksomhed med en indtjening på 2,8 milliarder kroner til at lede en kompleks, børsnoteret, statskontrolleret global vindkæmpe med 17,5 milliarder kroner i indtjening. Den sladder vil nu blive testet i virkeligheden, men ingen kan i dag anfægte valget af Mads Nipper.

Vejen til Grundfos og nu Ørsted blev lagt i Lego, hvor han i øvrigt sammen med Henrik Poulsen var en del af det nu legendariske ledelseshold omkring Jørgen Vig Knudstorp, Legos tidligere topchef og tidligere bestyrelsesformand, der genrejste det kriseramte legetøjsfirma efter 2004.

Det er fint beskrevet i bogen »Miraklet i Lego« fra 2012 af Børsens chefredaktør Niels Lunde. Nippers sidste job i Lego var som medlem af koncernledelsen og Chief Marketing Officer frem til 2014.

Lego-drengene sætter aftryk

Lego-drengene sætter solide aftryk på Ørsted. Mads Nipper og Henrik Poulsen kommer til at sidde over for hinanden ofte nok, fordi Henrik Poulsen efter planen indtræder i bestyrelsen i Ørsted, når selskabet afholder generalforsamling til marts.

Mads Nipper er også næstformand i slagterigiganten Danish Crown og medlem af bestyrelsen i B&O. Det er uvist, om han fortsætter i de poster.

Alt synes i dag at se let ud for Mads Nipper. Det er det ikke. Selskabet står i år nul.

Transformationen af sorte DONG til grønne Ørsted er et stykke dansk erhvervshistorie, men også et stykke dramatisk politisk historie, fordi spillet om Dongs fremtid sprængte en regering, da SF udtrådte af SRSF-regeringen i 2014 med direkte henvisning til, at staten solgte en andel af selskabet til blandt andet Goldman Sachs.

Det er næsten mirakuløst, at Henrik Poulsen magtede en succesfuld transformation af Ørsted i skyggen af så meget politisk ballade. Berlingskes journalist Jonas Rimer Hansen oprullede for nylig i seks kapitler hele Dong-sagen.

Sagen har haft omkostninger for Ørsted, fordi selskabets fremtid reelt er et gidsel af statens ejerandel på 50,1 procent. Er den danske stat den rette ejer til at videreføre en virksomhed, der har gjort det til sit speciale at bygge vindparker over hele kloden, lyder det gode spørgsmål i dag.

Der findes ikke noget svar, fordi det vil være en politisk dynamitstang, hvis regeringen forslog, at staten reducerede sin ejerandel i Dong for at realisere statens enorme fortjenste på Ørstedsaktierne. Man kan få meget velfærd for 182 milliarder kroner.

Ussel løn i Ørsted

Intet sted er statens indblanding i Ørsteds fremtid mere synligt end i den opsigtsvækkende politiske interesse for, hvad Mads Nipper skulle have i løn som topchef i Ørsted.

Regeringens parlamentariske støtteparti, SF, stillede i juni krav om, at Ørsteds næste topchef ikke måtte tjene mere end 20 gange så meget som den lavest lønnede medarbeder i virksomheden. Henrik Poulsen har fået 16,7 millioner kroner i løn som topchef, mens hans kollega i tyske E.ON, Johannes Teysen, får mere end det dobbelte. Det er skamløst at kalde 16,7 millioner kroner for en ussel løn, men i en virksomhed af Ørsteds størrelse er det en ussel løn.

Opgaven for Ørsteds bestyrelsesformand og ansættelsesudvalget har altså ud over at finde en egnet kandidat, også været at finde en kandidat, der kunnne leve med lønnen. Politikerne skal nok have i venlig erindring, at Nipper viste politisk fingerspidsfornemmelse ved at acceptere en løn, der ikke giver støj i gangene på Christiansborg. Man kan omvendt spørge, om det er en god ejer, som ikke vil betale markedsprisen for deres topchef.

Og det er ganske påfaldende og helt usædvanligt, hvor meget fondsbørsmeddelsen gør ud af Nippers løn. Syv linjer om at Nipper får 15 millioner kroner i grundløn og en bonus på 0 til 30 procent kan kun være skrevet med adresse til Christiansborg, ikke aktiemarkedet.