Venstre vil sende flygtninge hjem - selvom de bidrager

Flere østeuropæere forlader danske job. Flygtninge erstatter dem i stigende grad, viser undersøgelse.

Arkivfoto: Flere østeuropæere forlader danske job. Flygtninge erstatter dem i stigende grad, viser undersøgelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder skal nok klare sig, selv om politikerne skulle blive enige om et såkaldt paradigmeskift i udlændingepolitikken, der vil betyde, at flygtninge skal sendes hjem, når der er fred i deres land.

Sådan lyder vurderingen fra Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, efter at Berlingske mandag kan fortælle, at flygtninge i stigende grad erstatter østeuropæere på det danske arbejdsmarked.

»Hvis flygtninge kan bidrage, er det kun positivt. Men det ændrer ikke på, at så snart der er fred i flygtninges hjemland, så skal de tilbage igen, siger Marcus Knuth.

»I den periode, de er her, inden de skal tilbage til deres hjemland, ser vi gerne, at de i videst muligt omfang er selvforsørgende,« siger han.

Berlingskes artikel er baseret på en undersøgelse fra Nykredit.

Ifølge undersøgelsen er situationen i øjeblikket den, at den udenlandske arbejdskraft fra tredjelande for første gang stiger mere end den fra EU-landene.

Nykredit har undersøgt udviklingen i beskæftigelsen for udenlandske statsborgere i Danmark på baggrund af tal fra Jobindsats.

Den kommer, samtidig med at politikerne i blå blok diskuterer, hvordan de kan ændre reglerne. Målet er, at flygtninge med midlertidig opholdstilladelse bliver sendt hjem, når der er fred i hjemlandet.

Marcus Knuth tror dog ikke, at det vil blive et problem for de danske virksomheder, hvis det lykkes politikerne at sende de pågældende flygtninge, primært syrere, hjem.

»Andelen af flygtninge, der er ude på arbejdsmarkedet, er heldigvis stigende. Men så stor en andel af arbejdsmarkedet udgør de heller ikke,« siger han.

»I det store hele er flygtninge en økonomisk byrde for Danmark.«

Kan det ikke komme på tale at lade være med at sende dem hjem, der bidrager og forsørger sig selv?

»Nej. Hvis du er her på asylstatus, skal du hjem, når der er fred i dit hjemland,« siger Marcus Knuth.

/ritzau/