SAS-direktør bliver ny adm. direktør i Dansk Industri

Efter mere end et halvt års søgen er der nu sat navn på den nye adm. direktør for DI. Lars Sandahl Sørensen, koncerndirektør i SAS, blev torsdag præsenteret på et pressemøde i Industrien Hus.

Danmarks ledende erhvervs- og arbejdsgiverorganisation, DI, henter Lars Sandahl Sørensen fra SAS ind som ny adm. direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Dansk Industri (DI) har været på direktørjagt siden november 2018, da det kom frem, at daværende DI-direktør, Karsten Dybvad, var kørt i stilling som ny bestyrelsesformand for Danske Bank.

Men efter seks måneders søgen efter den rette profil løftede DIs formand, Lars-Peter Søbye, torsdag kl. 11 sløret for DIs nye ansigt udadtil. Det bliver Lars Sandahl Sørensen, koncerndirektør i SAS, som skal tage over efter Karsten Dybvad.

»Det er en fantastisk udfordring og et stort ansvar at få lov at stå i spidsen for Danmarks ledende erhvervs- og arbejdsgiverorganisation. Jeg glæder mig til at være med til at udvikle DI og skabe endnu større forståelse for, hvad der skal til, for at styrke dansk erhvervsliv og vores velfærdssamfund,« siger Lars Sandahl Sørensen.

Klimaet - »vor tids største udfordring«

Han påpeger, at politikerne har en utrolig vigtig rolle i at skabe de nødvendige rammer og lovgivning. Det er endnu for tidligt at komme med policy statements, mener Lars Sandahl Sørensen, men han nævner klimaudfordringer som »vor tids største udfordring«.

»Det er i høj grad virksomhederne, der kan skabe de konkrete, innovative bæredygtige løsninger, der er stor efterspørgsel efter såvel i Danmark som i resten af verden. Danmark har et enestående udgangspunkt, og det bliver en af DIs største prioriteter i de kommende år at bidrage til at realisere det potentiale globalt,« siger Lars Sandahl Sørensen, der også understreger behovet for kompetent arbejdskraft, herunder fra andre lande.

Lars Sandahl Sørensen har været koncerndirektør i SAS siden 2015. Her har han stået i spidsen for flyselskabets udviklings- og transformationsinitiativer samt en række af SAS-gruppens selskaber. Han har desuden en fortid som seniorrådgiver for en række investeringsselskaber og kapitalfonde, ligesom han har været kommerciel direktør på koncernniveau i ISS Group, adm. direktør for Visit Denmark/Dansk Turistråd og seniorkonsulent i DIs internationale område. Han har også været ansat i Udenrigsministeriet.

Kvinde med i slutspurten

Lars-Peter Søbye, formand for DI, fortæller, at erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen har haft over 50 kandidater til stillingen som administrerende direktør. Én kvinde var blandt de sidste to kandidater, men hun tabte altså finalen. DIs formand glæder sig nu over at kunne præsentere en »så stærk og erfaren kapacitet«.

»Med Lars Sandahl Sørensen får DI en adm. direktør, som véd, hvad der skal til, for at vi kan fortsætte arbejdet, udvikle DI og klare os endnu bedre i den internationale konkurrence. Lars har et stærkt personligt drive og solid topledelseserfaring fra en lang række virksomheder. Dertil kommer erfaring fra internationalt arbejde og tillidshverv, som kan løfte DI til næste niveau,« siger Lars-Peter Søbye.

Lars Sandahl Sørensen fortæller til Berlingske, at han ikke var jobsøgende, men at han blev ringet op for et par måneder siden. Han føler sig godt klædt på til at navigere i den nye jobfunktion, hvor det gælder om at sikre erhvervslivet gode rammevilkår og have relationer på Christiansborg.

»Jeg kommer fra en verden, hvor man hele tiden samarbejder med både statsadministrationen og det regulative og det politiske system. Og i øvrigt ser alle virksomheder, jeg kender, sig i dag som del af en større helhed. Det her med at lave en skarp opdeling mellem erhvervslivet og det politiske liv – den verden ser jeg ikke mere, så derfor er skiftet til DI ikke så stort,« siger han.

Den tidligere topchef, Karsten Dybvad, fik strømlinet den magtfulde arbejdsgiver- og lobbyorganisation. Den nye topchef skal drible DIs 2025-plan i mål. Planen er bygget op om fem strategiske indsatsområder for Danmarks udvikling frem mod 2025. Det handler blandt andet om at sikre konkurrencedygtige omkostninger og investeringsvilkår og sikre tilstrækkelig arbejdskraft.

Men Lars Sandahl Sørensen vil også bruge sin nye position til at sætte fokus på noget af det, han selv har lært at sætte pris på, fortæller han til Berlingske.

»Når man har brugt mange år af sit liv uden for Danmark, så lærer man at værdsætte rigtig meget af det, vi ofte tager for givet her i Danmark, men som jeg ved, at man ikke kan tage for givet. Det er det velfærdssamfund, vi har, og den helt unikke tryghed, vi har som individer. Det er også den mulighed, vi har som individer for at udvikle os og uddanne os. Det er også det velfungerende erhvervsliv, og at vi ikke har nogen korruption. Og så er det ordentlighed generelt. Det skal vi udvikle positivt og sørge for, at vi også har i fremtiden,« siger han.

DI beskæftiger omkring 550 ansatte, og i 2018 havde DI indtægter på mere end 630 mio. kr. Årets resultat landede på 31 mio. kr.

Læs et tidligere portræt af DIs nye kaptajn her.