Karsten Dybvad på vej mod formandsposten i Danske Bank - Dansk Industri skal finde ny chef

Dansk Industri skal finde ny administerende direktør, hvis den nuværende, Karsten Dybvad, bliver valgt til formandsposten i Danske Bank. Tirsdag meddelte banken, at storaktionæren A. P. Møller kræver en ekstraordinær generalforsamling, hvor en ny formand skal findes.

Karsten Dybad er blevet nomineret til formandsposten i Danske Bank. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anne Bæk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

A. P. Møller Holding har indstillet Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad, til formandsposten i Danske Bank, efter Ole Andersens farvel tirsdag.

Det betyder, at Dansk Industri skal på jagt efter en ny topchef, hvis Karsten Dybvad vælges på den ekstraordinære generalforsamling, som storarktionæren A. P. Møller tirsdag anmodede om.

I samme omgang nominerer A. P. Møller Jan Thorsgaard Nielsen, som i dag er investeringsdirektør i netop A. P. Møller som kandidat til bestyrelsen i Danske Bank.

Bankens nuværende bestyrelsesformand, Ole Andersen, meddelte allerede 19. september sin intention om at forlade bestyrelsen som følge af bankens hvidvaskskandale, men det bliver altså tidligere end forventet med indkaldelsen til den ekstraordinære generalforsamling.

Opbakning til Dybvad fra ATP og PFA

ATP, der ved udgangen af juni måned ejede 1,32 pct. af aktierne i Danske Bank, bakker »fuldt op« om det stillede forslag om Karsten Dybvad som ny bestyrelsesformand og Jan Nielsen som ny næstformand i Danske Bank. Begge kandidater besidder ifølge pensionskassen på hver deres områder stærke kompetencer til at føre banken videre.

»Med Karsten Dybvads samfundsforståelse, indsigt og ledelseserfaring kombineret med Jan Nielsens kommercielle blik og solide finansbaggrund, ser vi et stærkt parløb mellem de to kandidater,« siger ATP-topchef Christian Hyldahl.

Det stærke parløb er dog også nødvendigt ifølge pensionskassen, der tidligere har kritiseret bankens involvering i den omfattende hvidvaskskandale.

»Der ligger en meget stor opgave for bestyrelsen i at genoprette tilliden til banken, og vi er overbeviste om, at de to nye bestyrelseskandidater er de rette til at stå i spidsen for denne vigtige opgave,« siger Christian Hyldahl og tilføjer:

»Jeg har stor respekt for, at Ole Andersen og Jørn P. Jensen har truffet beslutningen om at træde tilbage, og dermed give plads til nye kræfter. Det giver den nye bestyrelsesformand og bestyrelse den fornødne arbejdsro til at finde den rette CEO.«

Hos PFA lyder det fra topchef Allan Polack, at man som aktionær i Danske støtter den udvikling, der er sket i dag, og man mener, at Karsten Dybvad er »den rigtige kandidat« til at lede Danske Bank igennem »den store opgave det er at genoprette tilliden til banken overfor investorer, kunder og det øvrige samfund«.

»Danske Bank har været igennem en transformation, som vi anerkender, og derfor mener vi, at banken under den rette ledelse kan komme videre på en god måde og fortsat være en central finansiel institution i det danske samfund. Som en aktiv ejer vil PFA gerne være med til at drive banken i den rigtige retning,« siger Allan Polack.

Mikael Bak, direktør for Dansk Aktionærforening, oplyser, at investorerne altid helst ser, at bestyrelsesformanden vælges på den ordinære generalforsamling og leder selskabet gennem et helt regnskabsår.

»Men set i lyset af at Finanstilsynet for nyligt har underkendt bestyrelsens valg af direktør, og hele verdens øjne har været rettet mod Danske Bank, så bifalder vi, at en storaktionær som A.P. Møller Holding går aktivt ind og tager ansvar på vegne af alle aktionærer,« siger Mikael Bak.

Jagt på ny chef begynder

I en pressemeddelelse ønsker Dansk Industris formand, Lars-Peter Søbye, tillykke med nomineringen til Karsten Dybvad:

»Det er en af de mest betydningsfulde bestyrelsesposter i Danmark, som Karsten Dybvad er blevet indstillet til. Jeg er sikker på, at han med sine kompetencer, sin høje integritet og stærke samfundsengagement er et rigtig godt valg. Jeg vil på vegne af DI ønske Karsten et stort tillykke med indstillingen,« udtaler han i pressemeddelelsen.

Samtidig står det klart, at Dansk Industri skal finde en afløser, hvis Karsten Dybvad vælges:

»På sigt er det ganske enkelt ikke muligt at løfte to så krævende job samtidigt, og derfor er det også åbenbart, at DI vil få brug for en ny adm. direktør, som kan overtage ansvaret for at videreudvikle DI som Danmarks ubetinget største og mest betydningsfulde erhvervsorganisation, siger Lars-Peter Søbye i meddelelsen.

Det er planen, at Karsten Dybvad fortsætter i Dansk Industri indtil der ligger en afgørelse, samt i en periode herefter for at sikre en god overgangsfase, fremgår det.

Den tidligere departementchef

Karsten Dybvad startede karrieren i LO, mens han også har tilbragt ti år som departementchef i forskellige ministerier.

I de sidste fem år var han chef for Statsministeriet - en post, som af mange betegnes som en den mest magtfulde for en embedsmand.

De seneste otte år har han tilbragt i Dansk Industri.

Mandag blev han 62 år.