Trump talte over sig inden stor TV-tale: »Det kommer ikke til at ændre en pokkers ting, men jeg gør det alligevel«

Inden Trump i bedste sendetid talte til nationen fra Det Ovale Kontor, indrømmede han til journalister, at han ikke selv troede på sin strategi.

Præsident Trump gik natten til onsdag dansk tid på landsdækkende TV og slog til lyd for den grænsemur mod Mexico, som han mener, USA har brug for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsidenten indtog de amerikanske stuer med stor fanfare tirsdag aften – eller onsdag nat dansk tid – i sin første tale til folket fra Det Ovale Kontor i bedste sendetid. Han havde en klar besked:

Donald Trump kæmper for folket, så USA kan få den grænsemur mod Mexico, som landet har brug for. Muren er det eneste, der kan hjælpe landet ud af dets nuværende humanitære krise: Ellers finder illegale immigranter og stoffer deres vej ind i landet. Derfor er dele af statsapparatet lukket, lød det fra Trump.

»Det her er et valg mellem rigtigt og forkert, mellem retfærdighed og uretfærdighed,« lød det fra præsidenten.

Men han troede ikke selv på, at det vil virke, skriver New York Times.

Forud for talen fortalte præsidenten angiveligt til flere TV-værter, at præsidentens strategi var et forsøg på at få debatten om grænsemuren ud af Kongressen. Torsdag har han annonceret et besøg ved grænsen mellem Texas og Mexico. Men det er først og fremmest noget, hans rådgivere har overtalt ham til:

»Det kommer ikke til at ændre en pokkers ting, men jeg gør det alligevel,« sagde Trump ifølge en af de TV-værter, der var til frokost med ham, da han sagde det.

Turen til Texas er mest af alt en fotomulighed, forklarede præsidenten, og ikke noget, som han forventer, vil få Demokrater i Kongressen til at indvillige i at give ham de 5,7 milliarder dollar, han kæmper for at få til grænsemuren.

»Men,« sagde han og pegede på sine rådgivere Kellyanne Conway, Bill Shine og Sarah Huckabee Sanders:

»De mener, at det er det hele værd.«

I sin tale sagde Trump, at presset på grænsen mod Mexico har skabt en humanitær og sikkerhedsmæssig krise – »en krise for hjertet og sjælen« – som kun varer ved på grund af Demokraterne og deres manglende vilje til at finansiere den grænsemur, som Trump siden 2016 har lovet sine vælgere at opføre langs grænsen til Mexico.

Demokraterne har tilbudt at give 1,3 milliarder dollar til øget grænsesikkerhed ved Mexico. Det har Trump dog afslået.

Demokraternes ledere i Repræsentanternes Hus og Senatet, Nancy Pelosi og Chuck Shumer, svarede igen i en tale, der blev sendt kort efter Trumps. De anklagede Trump for at have opfundet krisen, så han kan få penge til muren, og for at have taget både regeringen og det amerikanske folk som gidsler undervejs.

»Han har lovet at holde regeringen lukket i »måneder eller år« – uanset hvem det skader. Det er ganske simpelthen forkert,« lød det fra de to.

»Præsident Trump skal stoppe med at holde det amerikanske folk som gidsel, og han skal stoppe med at opfinde en krise og genåbne regeringen,« sagde de ifølge Ritzau.

51 procent af amerikanerne mener ifølge meningsmålinger fra Reuters/Ipsos, at Donald Trump »fortjener det meste af skylden« for den delvise lukning af statsapparatet, som rammer 800.000 offentligt ansatte amerikanere. 32 procent mener imidlertid, at det er Demokraterne i Kongressen, der er skyld i nedlukningen.

Ifølge det politiske medie The Hill, som selv har foretaget meningsmålinger, er vælgerne ved at blive utålmodige. 70 procent af USAs registrerede vælgere ønsker således, at der bliver indgået et kompromis i Kongressen, så statsapparatet kan arbejde igen. 61 procent af de adspurgte republikanske vælgere ønsker det samme.

30 procent af de registrerede vælgere ønsker dog, at Trump står fast på sit krav.

Trump beskrev i sin tale en krise ved grænsen, som er så grum, at tusinder af amerikanere er døde af den – både som konsekvens af de illegale immigranter, der er kommet ind i landet, og de stoffer, der er fulgt med dem.

Men som både Washington Post og New York Times har faktatjekket sig frem til, er der flere ting, som Trump glemte at nævne.

For eksempel er antallet af migranter, som rejser over grænsen, faktisk faldet over de seneste to årtier. Langt størstedelen af heroinimporten foregår gennem landets havne, og ikke gennem grænsen ved Mexico. Og ifølge USAs eget udenrigsministerium er der ikke noget »troværdigt bevis« for, at terrorgrupper er rejst over grænsen fra Mexico og ind i USA, som Trump ellers har hævdet flere gange inden talen.

Onsdag samles Demokraterne og Republikanerne igen til forhandlinger om budgettet. Republikanerne vil formentligt fortsat ikke vedtage et budget uden 5,7 milliarder dollar afsat til grænsemuren – og Demokraterne vice versa.

Trump har lovet grænsemuren til sine vælgere, siden han i 2016 stillede op til præsidentposten.