Hvem bestemmer over hvem? Trump inviterer Demokraterne til møde

Torsdag genåbner USAs kongres, og Demokraterne indtager Repræsentanternes Hus. Dagens møde i Det Hvide Hus kan derfor give et fingerpeg om hakkeordenen i Washington.

Præsident Donald Trump taler til journalister på græsplænen bag Det Hvide Hus. Trump truer med »helt« at lukke grænsen til Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski

USA vil få et første indtryk af den delte regeringsmagt under præsident Donald Trump, når et demokratisk styret Repræsentanternes Hus forsøger at vriste kontrollen over den politiske dagsorden fra Trump. Til gengæld synes præsidenten at være fast besluttet på at bevare fokus på grænsesikkerhed, immigration og den »store, smukke« mur.

Efter midtvejsvalget i november ønsker Demokraterne i Huset at rette søgelyset mod de emner, som gav dem så godt et valgresultat: Der skal sættes grænser for den rige elites indflydelse i samfundet, stemmeretten skal udbygges og sikres, priserne på receptpligtig medicin skal ned, og der skal gennemføres en plan for investeringer i infrastrukturen.

Trump er i defensiven og tillige chef for et statsapparat, der er delvist lukket ned, men han har ikke tænkt sig at følge den demokratiske dagsorden. Nytårsdag, da driftsstoppet havde varet i 11 dage, inviterede præsidenten lederne af begge partier i Kongressen til et møde onsdag eftermiddag. Emne: grænsesikkerhed.

Det er første gang, Demokraterne kommer på besøg i Det Hvide Hus siden 11. december, da præsident Trump forsikrede dem om, at han »ville være stolt over at lukke regeringen ned over grænsesikkerheden«.

Men forud for onsdagens møde syntes han at signalere en åbning:

»Grænsesikkerhed og sagen om Muren er ikke det, Nancy Pelosi ønsker at indlede sin periode som formand med!« skrev han i går på Twitter. »Skal vi lave en aftale?«

Et slag for gennemskueligheden

Hvad det er for en aftale, Trump har i tankerne, er ikke til at afgøre. Nancy Pelosi har gentagne gange antydet, at hun ønsker at finde et kompromis, så statsapparatet kan komme til at fungere igen. Men hun har også gjort det klart, at en grænsemur ikke kan blive en del af en sådan aftale, uanset om det så betyder en rodet og uskøn begyndelse på hendes nye periode som leder af Repræsentanternes Hus.

Den kommende forkvinde for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi (D-CA), sammen med partiets minoritetsleder i Senatet, Chuck Schumer (D-NY), efter mødet med præsident Trump i Det Hvide Hus den 11. december. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst.

Når hun formelt er blevet valgt til posten i morgen, vil hun forsøge at introducere et initiativ, som skal sikre gennemskuelighed i administrationen – ikke mindst for at fremstille Demokraterne som et ansvarligt parti og trække kontrasten til Trumps skandaleplagede administration hårdt op. Initiativet har til hensigt at trække tvivlsomme politiske donorer frem i lyset, udbrede stemmeretten yderligere og begrænse den kreative omlægning af valgdistrikter.

Men det første punkt på dagsordenen vil være at genåbne statsapparatet, skrev Nancy Pelosi tirsdag på Twitter som et svar til Trump.

Demokraternes to første forslag

Præsidenten har »givet Demokraterne en stor mulighed for at vise, hvordan vi vil regere ansvarligt og hurtigt vedtage vores plan om at gøre en ende på den uansvarlige #Trump-lukning«, skrev Pelosi.

Demokraterne planlægger at vedtage to nye lovforslag allerede torsdag. Det første omfatter en række parlamentariske tiltag, der skal åbne for finansieringen af vigtige ministerier og direktorater som indenrigsministeriet og skattevæsnet. Det andet lovforslag vil åbne for finansiering af Ministeriet for Indenlandsk Sikkerhed frem til 8. februar. Forslaget omfatter 1,3 milliarder dollar (8,5 mia. kroner) til sikkerhedshegn, men ingen penge til en mur langs den mexicanske grænse.

En af Trumps nærmeste allierede, senator Lindsey Graham fra South Carolina, har genoplivet sit forslag om at knytte finansieringen af en grænsemur sammen med en revision af immigrationsloven, som muligvis kunne lokke Demokraterne på banen. Ikke mindst hans forslag om at forlænge arbejdstilladelserne til de unge, illegale immigranter – de såkaldte dreamers med tre år.

Præsident Trump har selv åbnet for muligheden af en bredere aftale på Twitter.

»Vi vil være tvunget til at lukke grænsen mod syd helt, hvis ikke de modvillige Demokrater giver os penge til at gøre Muren færdig og samtidig ændrer den latterlige immigrationslov, vores land må trækkes med,« skrev han i sidste uge.

Oversættelse: Lars Rosenkvist