Trump overvejer at erklære undtagelsestilstand for at få sin mur

Præsidenten er klar til at gå uden om Kongressen for at få sin grænsemur mod Mexico. Han overvejer at erklære national undtagelsestilstand for at få den.

En migrant fra Mellemamerika forsøger at kravle over grænsehegnet til USA fra Mexico. Mens dele af den amerikanske stat fortsat er lukket ned, er forhandlingerne om Trumps grænsemur gået i hårdknude. Nu er præsidenten klar til at bygge en stålbarriere i stedet for en betonmur. Hvis ikke Demokraterne går med til dét, overvejer han at erklære national undtagelsestilstand for at få muren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Guillermo Arias
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad enten den er af beton eller stål, giver Trump ikke op. Han vil have den grænsemur mod Mexico, som han har lovet sine vælgere siden 2016.

Og hvis ikke Demokraterne snart giver efter og lader ham få de 5,7 milliarder dollars, der skal til for at bygge den, er han klar til at gå uden om Kongressen. Han overvejer at erklære national undtagelsestilstand, så han kan bruge militærmidler til at bygge muren, skriver CNN.

»Måske beslutter jeg mig for at indføre national undtagelsestilstand i løbet af de næste par dage,« sagde præsidenten på et pressemøde søndag efter endnu en dags forhandlinger med Demokraterne.

I snart tre uger har det amerikanske statsapparat været lukket delvist ned, og 800.000 amerikanske ansatte i den offentlige sektor har måttet gå uden løn lige så længe. Nedlukningen skyldes, at Kongressen ikke kan blive enige om et budget for 2019 – Trump vil have 5,7 milliarder dollars afsat til grænsemuren mod Mexico, og Demokraterne nægter at give ham pengene.

Med et nyt demokratisk flertal i Kongressens ene kammer, Repræsentanternes Hus, er det kun blevet sværere for Trump at få sin mur på budgettet.

Hen over weekenden har de to partier holdt møder, men forhandlingerne er fortsat i hårdknude, lyder det. På møderne har Trumps hold også tilbudt Demokraterne at opgive kravet om, at grænsemuren skal være lavet af beton, nu vil Trump også acceptere det, hvis den bliver lavet af stål, skriver Politico.

»Vi planlægger nu en stålbarriere frem for beton. Det er både stærkere og mindre påtrængende. God løsning og lavet i USA,« skrev præsidenten på Twitter.

Hvis ikke Demokraterne tager imod det kompromis, overvejer præsident Trump også at indføre national undtagelsestilstand. Ifølge amerikansk lov kan præsidenten nemlig tage unilaterale beslutninger, når landet er i undtagelsestilstand – såsom at bygge en mur uden Kongressens velsignelse, mener præsidenten.

Men hvis han gør dét, kan Demokraterne formentlig lægge sag an mod ham og bede ham om at bevise, at landet faktisk er udsat for en krise, som gør undtagelsestilstanden nødvendig.

Fra den venstreorienterede tænketank Center for American Progress lyder det, at et sådant træk ganske simpelt ville være ulovligt:

»Det ville være en åbenlys udnyttelse af militær magt, og hans mest direkte angreb på magtadskillelsen og demokratiet til dags dato,« skriver tænketanken til Politico.

Andre er imidlertid ikke afvisende over for, at USA er midt i en krise, som kræver undtagelsestilstand: Antallet af immigranter vokser, lyder det fra tænketanken Center for Immigration Studies, som ønsker at nedbringe immigrationen i landet.

Donald Trump argumenterer for, at muren er nødvendig – ikke bare for at holde antallet af migranter tilbage, men også for at stoppe trafficking og narkotikasmugling ind i landet.

»Alle spiller strategisk, men jeg vil sige dette: Jeg tror, Demokraterne er klar til at lave en aftale,« lød det fra præsidenten søndag, ifølge The Guardian:

»Den her statsnedluking kan være færdig i morgen, og den kan også fortsætte lang tid endnu.«

Men Demokraterne er hverken klar til at acceptere en »stålbarriere« eller undtagelsestilstand. Det gør demokraten Adam Schiff, som sidder i Repræsentanternes Hus, helt klart i et interview med CNN.

Giver Demokraterne først efter for Trumps krav, frygter Schiff, at Trump også i fremtiden kan finde på at bruge statsnedlukninger som en afpresningsmetode:

»Vi har bare ikke råd til at gøre forretning på den måde,« siger Schiff i interviewet.