Trump kalder malariamedicin for »gamechanger«: Men sundhedsmyndighederne er ikke enige

Malariamedicin har vist »meget lovende« resultater i kampen mod coronavirus, siger USAs præsident, Donald Trump, og den vil derfor blive tilgængelig for landets coronapatienter meget snart, lover han. Men der er ikke beviser nok for, at medicinen virker, lyder det fra sundhedsmyndigheder.

 
Video: Daniela Confalonieri/Giovanni Locatelli/Luca Franzese/Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gamle malariamedicin er blevet brugt verden over i flere årtier. Nu mener USAs præsident, Donald Trump, at den også kan blive en »gamechanger« i den globale kamp mod coronavirus.

Det sagde præsidenten på et pressemøde natten til fredag dansk tid ifølge The New York Times. Efter at flere indledende studier forsigtigt har indikeret, at malariamedicinen måske kan have en positiv effekt på coronavirussen, har præsidenten nu lovet, at medicinen »næsten øjeblikkeligt« vil blive tilgængelig for alle landets coronapatienter.

Men få minutter efter måtte de amerikanske sundhedsmyndigheder modsige præsidenten, skriver The Guardian. Stephen Hahn, der er direktør for USAs fødevare- og lægemiddelstyrelse, Food and Drug Administration (FDA), advarede om, at malariamedicinen endnu ikke er godkendt til at bekæmpe coronavirus.

Det er der ingen medicin, der er.

Selv om læger fra Australien, Kina, Sydkorea og Frankrig har påvist lovende foreløbige resultater med den gamle malariamedicin, er der endnu kun begrænset bevis for, at medicinen faktisk virker – også i bredt omfang. Der er endnu ikke foretaget den slags større, kliniske forsøg, som der er brug for, før FDA kan godkende medicinen til behandling.

Medicinen, der går under navnet klorokin eller hydroxyklorokin, er godkendt til at behandle malaria eller leddegigt i både USA og Danmark. Nu vil de amerikanske sundhedsmyndigheder undersøge, om medicinen også kan bruges til at gavne amerikanske coronapatienter, oplyste Stephen Hahn natten til fredag.

Om det virker, ved sundhedsmyndighederne ikke, før det er afprøvet i »et stort klinisk forsøg«, forklarede han. Og først derefter kan medicinen altså godkendes til behandling af coronavirus. Stephen Hahn understregede på pressemødet, at det er FDAs opgave at bevise, at medicinen virker i bredt omfang, før den kan godkendes til behandling.

»Det er vigtigt, at vi ikke giver falske forhåbninger, men i stedet rigtigt håb,« sagde han ifølge The New York Times.

Det ligger dog de amerikanske læger frit for at ordinere medicinen til deres patienter, hvis de tror, det kan være livreddende. Nogle af landets hospitaler er allerede begyndt at bruge klorokin i behandlingen af patienter – blandt andet fordi tabletterne er relativt ufarlige og billige, skriver The New York Times.

Selv om de ikke ved, om medicinen effektivt kan bekæmpe coronavirussen, har de vurderet, at det ikke kan skade at prøve. Patienter, der har hjertefejl eller beskadigede nyrer og lever, må ikke tage medicinen, skriver The New York Times.

Hvis medicinen ikke »virker som forventet, ved vi, at den ikke kommer til at slå nogen ihjel«, understregede præsident Trump på pressemødet.

Det samme gælder den endnu ikke godkendte medicin ved navn remdesivir. Den blev udviklet til at bekæmpe ebola, men viste sig dengang ikke at være effektiv. Nu har amerikanske hospitaler fået lov til at give medicinen til de hårdest ramte coronapatienter, skriver The New York Times.

Også i Danmark kører debatten om, hvorvidt de indledende resultater fra udlandet er nok til at godkende allerede eksisterende medicin til behandlingen af coronapatienter.

Da Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen, torsdag blev spurgt om dét, var han dog klar i mælet:

»Det kan jeg svare meget tydeligt på. Svaret er et rungende nej,« sagde han.

Sidste fredag udgav Stanford University et foreløbigt studie, som konkluderer, at malariamedicinen kan vise sig at have en positiv effekt på coronavirus – og måske virke forebyggende imod smitte. De første resultater fra et klinisk forsøg i Australien tyder også på, at klorokin kombineret med anti-hiv-medicin i nogle tilfælde kan få virussen til helt at »forsvinde«.

Også i Marseille har en førende epidemiforsker, Didier Raoult, netop publiceret et foreløbigt studie, som Berlingske har læst. Det er bestilt af den franske regering og indikerer, at malariamedicinen kan forkorte patienternes sygdomsforløb betydeligt.