Australske forskere har måske fundet kur mod coronavirus

Både i reagensglas og i de første patienter fik behandlingen med to typer kendt medicin coronavirus til »at forsvinde«, oplyser forskere på australsk universitet. Nu begynder de med hurtige og større forsøg.

 
Myndighederne skærper tonen til danskerne. Her er baggrunden for anbefalingerne. Video: Mads Joakim Rimer/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Australske forskere håber at have fundet en kur mod coronavirus og indleder omfattende patientforsøg i løbet af de kommende to uger. Det skriver det største australske nyhedsmedie, News.com.au.

Forskerne har gennemført laboratorieforsøg, hvor to eksisterende former for medicin »udryddede virussen« i reagensglas, og forskerne har givet medicinen til de første australiere, som var blevet testet positive for coronavirus.

I alle de pågældende tilfælde førte behandlingen til »virussens forsvinden«, siger professor David Paterson fra University of Queensland Centre for Clinical Research, til mediet.

Paterson er den førende australske forsker i infektionssygdomme og mikrobiologi, og hans ord bærer derfor vægt.

David Paterson siger, at det »ikke er en overdrivelse at tale om en behandling eller en kur«.

De to former for medicin er henholdsvis en gængs anti-HIV-medicin og en malariamedicin.

Anti-HIV-medicinen bliver typisk solgt under navnet Kaletra og er godkendt i USA, Europa og Australien, skriver Daily Mail.

Kaletra bevirker, at en virus ikke kan bruge et bestemt enzym, protease-enzymet, til at formere sig, og det er givetvis årsagen til, at Kaletra kan være virksom mod coronavirus.

Malariamedicinen er Klorokin, som er så gammelkendt, at malariamyg i visse områder er blevet immune over for medicinen. Klorokin virker ved at ødelægge parasitter, som ellers ville vokse i de røde blodceller.

Potentiale

Kinesiske, thailandske og japanske forskere har tidligere meddelt en betinget succes med brugen af Kaletra og Klorokin. De har oplyst, at den pågældende medicin ikke virkede på de mest alvorlige patienter, men tjente til at udrydde smitten blandt knap så hårdt ramte patienter.

Det nye i Australien er ifølge University of Queensland, at man har afprøvet brugen under videnskabelige former, og at man nu ser et større potentiale i medicinen end de øvrige lande.

Universitetet vil i slutningen af marts indlede forsøg på patienter på en række australske sygehuse, og om tre måneder vil vi vide med sikkerhed, om de to former for medicin er den kur, som verden håber på, siger David Paterson til det australske 7news.com.

Praktiserende læger kan derefter begynde at udskrive medicinen, forudser professoren.

Vaccine

Mandag indleder amerikanske forskere også et forsøg med en eksperimentiel coronavirus. 45 raske forsøgspersoner i Seattle vil få en indsprøjtning for at se, om vaccinen er sikker. De fleste eksperter regner dog stadig med, at en masseproduceret vaccine ligger mindst et år ud i fremtiden.

Derfor er det så vigtigt i mellemtiden at finde eksisterende og sikre former for medicin, som kan behandle coronavirus og i bedste fald kurere den. Og derfor er nyheden fra University of Queensland et glimt af håb i en tid, som ellers ikke rummer meget håb.