Tomme, russiske lastbiler på vej retur

Den russiske konvoj med nødhjælp, der angiveligt invaderede Ukraine fredag, er på vej tilbage til Rusland. De første lastbiler har krydset grænsen tilbage igen.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: En opblødning synes på vej i den højspændte situation i den østlige del af Ukraine, hvor landet så sent som fredag udråbte sig selv som »indvaderet«, efter en konvoj af russiske lastbiler var kørt ind over grænsen uden tilladelse.

Nu melder nyhedsbureauet Reuters, at de første lastbiler er kørt tilbage igen. Den påståede invasion udløste et ramaskrig blandt vestlige ledere, der på det allerskarpeste krævede, at Rusland fik konvojen, der består af 220 lastbiler med dåsemad og vand, tilbage på russisk jord. En opfordring, Kreml synes at have fulgt.

Det er dog tomme lastbiler, der kører retur. Russisk stats-TV har tidligere vist billeder af lastbiler, der blev tømt for gods ved et distributionsdepot i Lugansk, som i øjeblikket er på de prorussiske separatisters hænder. Byen er omringet af ukrainske tropper, der har afskåret separatisterne for vand og strøm.

Den russiske udenrigsminister bekræfter ifølge Reuters, at man har fået afleveret nødhjælp i det østlige Ukraine og siger ved samme lejlighed, at man har tænkt sig at fortsætte med at levere nødhjælp til området.

Senere lørdag vil den tyske kansler, Angela Merkel, ankomme til Kiev, hvor konflikten mellem Ukraine og Rusland er det eneste punkt på dagsordenen.