Stålsat dommer risikerer selv dom efter sylespids kritik af regeringen: »Et nådesløst angreb«

Han er frontfigur i polske dommeres protest mod politisk styring fra landets regerende parti. På dagen for et anspændt EU-topmøde er han sat fra bestillingen, og dommeren kan nu selv ende for retten.

Polen har nedlagt veto mod en gigantisk EU-hjælpepakke, fordi EU-landene vil gøre modtagelse af midler afhængig af overholdelse af retsstatsprincipper. En omstridt afgørelse ved en polsk domstol ventes at belaste stemningen ved dagens virtuelle EU-topmøde yderligere. Her ses den polske præsident, Andrzej Duda (i midten), og den polske premierminister, Mateusz Morawiecki (til højre). Fold sammen
Læs mere
Foto: Marcin Obara/EPA/Ritzau Scanpix

I sommer afbrød hundredvis af dommere deres arbejde for at gå på gaden med plakater og slagord. En af deres mest prominente kolleger risikerede nemlig at blive sat fra bestillingen og i værste fald retsforfulgt og fængslet.

I centrum stod den polske dommer Igor Tuleya. Han har været en af de skarpeste kritikere af den polske regerings forsøg på at stramme grebet om landets domstole. Og måske gjorde protesten indtryk, for i sidste øjeblik valgte en særret dengang at afvise sagen mod Igor Tuleya.

Men det var en stakket frist.

Den 50-årige polske dommer Igor Tuleya er en fremtrædende kritiker af retsreformer under det nationalkonservative Lov- og Retfærdighedsparti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janek Skarzynzki/EPA/Ritzau Scanpix.

Onsdag aften genopstod sagen mod Igor Tuleya nemlig fra graven, og denne gang afgjorde en appelret, at den polske dommer skal sættes fra bestillingen og nu kan retsforfølges.

Timingen kunne dårligt være mere sprængfarlig, for senere i dag mødes EUs stats- og regeringschefer til et videomøde midt i et opgør med netop Polen og Ungarn om overholdelse af basale retsstatsprincipper.

Blokerer for 5.000 mia. kroner

De to lande blokerede mandag for vedtagelsen af en gigantisk hjælpepakke, der skal afhjælpe følgerne af coronakrisen, fordi aftalen også indeholder muligheder for at tilbageholde EU-midler til medlemslande, der ikke overholder retsstatsprincipper.

Dermed er de 750 mia. euro, mere end 5.000 mia. kroner, langt fra at være på vej til de trængte statskasser på tværs af unionen.

Afgørelsen i den polske appelret kan nu forpeste stemningen på topmødet yderligere.

Igor Tuleya er en central figur i modstanden mod den nationalkonservative regerings retsreformer og det regerende partis kampagne for at udskifte dommere og anklagere de senere år.

Polske dommere har flere gange protesteret mod retsreformer i landet. Her en demonstration i januar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Janek Skarzynzki/EPA/Ritzau Scanpix.

Med den seneste afgørelse er Igor Tuleyas immunitet ophævet. Han risikerer op til tre års fængsel i en omstridt sag, hvor han anklages for uretmæssigt at have givet pressen og offentligheden adgang til en betændt høring om en lukket afstemning i landets parlament.

Vil ikke behandles som børn

Den polske dommerforening har længe kritiseret den usædvanlige særret – et såkaldt disciplinærkammer – for i praksis at være underlagt det regerende Lov og Retfærdighedsparti. Den blev indført som del af partiets retsreformer, der har udløst en bølge af fyringer af kritiske dommere og anklager fra EU om angreb på retsstaten.

Også Den Danske Dommerforening har udtrykt sin støtte til Igor Tuleya. Den internationale sammenslutning af jurister kalder afgørelsen »et nådesløst angreb på de polske dommeres uafhængighed«.

Den polske afgørelse kom samme dag, som landets premierminister, Mateusz Morawiecki, holdt en tale i landets parlament forud for EU-mødet. Her afviste han igen, at Polen vil acceptere, at EU-landene betinger modtagelse af EU-midler med overholdelse af retsstatsprincipper.

Regeringen forsvarer reformerne som et forsøg på at holde polske dommere ansvarlige for deres handlinger og rense ud i et langsommeligt og rodet retssystem.

»Vi siger højt »ja« til EU, men højt »nej« til mekanismer, der skælder os ud, som om vi var børn, og behandler Polen anderledes end andre EU-lande,« sagde Mateusz Morawiecki.