Saddam Husseins højre hånd meldes dræbt

Den tidligere topgeneral i Iraks hær Izzat Ibrahim al-Douri meldes dræbt under et angreb mod sunnimuslimske oprørere i landet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IRAK: Den tidligere irakiske general Izzat Ibrahim al-Douri var en af de få, der lykkedes at slippe ud af kløerne på de amerikanske styrker, da de i 2003 væltede Saddam Husseins styre.

I 12 år lykkedes det al-Douri at fortsætte sin karriere som leder af sunnimuslimske oprørere, der efter invasionen fortsatte kampen mod de udenlandske styrker og Iraks nye regering.

Men fredag sluttede det, da han angiveligt blev dræbt af irakiske soldater i en aktion rettet mod de sunnimuslimske oprørere nord for Bagdad, skriver Reuters.

Izzat Ibrahim al-Douri, der med sit rødlige overskæg var en letgenkendeligt personlighed, var nummer seks på den amerikanske liste over personer, man gerne ville have fingrene i under invasionen i 2003.

Iraks myndigheder har før sagt, at al-Douri var blevet dræbt. Men denne gang skulle den være sikker, siger den lokale guvernør, Raed al-Jubouri. En TV-station har yderligere vist billeder, der tyder på, at der er tale om den tidligere general, skriver Reuters.

Er oplysningerne korrekte, vil det ifølge de irakiske myndigheder være en stor sejr for landet og et markant nederlag for oprørsstyrkerne.

En talsmand for Baath-partiet, som Sadam Hussein repræsenterede, men i dag er bandlyst i landet, siger ifølge Reuters, at oplysningerne om Izzat Ibrahim al-Douris død er falske.

Izzat Ibrahim al-Douri var i 1968 med til at kuppe Baath-partiet og Saddam Hussein til magten i Irak. Han var efterfølgende blandt andet vicepræsident, inden invasionen i 2003.