Rusland skoser Danmark og Norge: I er en trussel mod jer selv

Rusland beskylder den danske regering for være plaget af fobier og »anti-russiske« følelser.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) lancerede i sidste uge en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk strategi for 2019-2020. Den har fået en iskold modtagelse i Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens nye udenrigsstrategi er også blevet læst i Moskva. Og i de russiske regeringskontorer får det 28 sider lange dokument en iskold modtagelse.

Ifølge Rusland er den danske strategi »anti-russisk« og skadelig for forholdet mellem de to lande.

»Den er et stærk vidnesbyrd om en anti-russisk indstilling og om reelle fobier hos den politiske ledelse i København,« sagde en talsperson for det russiske udenrigsministerium, Maria Sakharova, på et pressemøde torsdag.

Ifølge hende viser strategien, at Danmark er »rede til at ofre det traditionalt gode dansk-russiske forhold«.

Regeringens udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi for 2019 og 2020 blev fremlagt i sidste uge. Det russiske udenrigsministerium skriver på Twitter, at strategien udråber Rusland til den største trussel mod Danmark.

Det er dog ikke korrekt. På side 12 i et kapitel om sikkerhed nævner strategien »et aggressivt Rusland« blandt andre bekymringer, herunder terrortruslen, ustabilitet i Mellemøsten og cyberangreb.

Danmark var ikke de eneste nordiske land, der fik tørt på af de russiske diplomater på pressemødet.

Rusland: Norge dækker over egne fejl

Norge har sammen med Finland anklaget Rusland for at true luftfartssikkerheden med uvarslede blokeringer af GPS-signalet i Nordnorge og det nordlige Finland nær den russiske grænse.

Det skete senest under en stor NATO-øvelse tidligere på måneden. Luftfartsmyndigheder i begge lande måtte udsende advarsler til civile piloter, der bruger signalet til navigation og landing.

Ifølge Rusland er det »absurde« beskyldninger, der skal aflede opmærksomheden fra et uheld med en norsk fregat under øvelsen.

»Det er svært at frigøre sig fra den tanke, at de militære ledere havde brug for denne absurde historie for at bortlede opmærksomheden fra denne skandale,« mente Maria Sakharova.

Ifølge myndighederne i Norge og Finland var Rusland ansvarlig for blokering af GPS-signalet under en militærøvelse i Norgnorge. Det påvirkede også den civile luftfart. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND.

Danmark og Norge bør overveje om deres »egne uansvarlige handlinger« er den egentlige trussel, mente talsmanden.

I Finland er landets statsminister gået ind i sagen om GPS-blokeringer. Formanden for det finske parlaments forsvarsudvalg har advaret om, at de russiske støjsendere kan udløse »katastrofale« situationer for den civile luftfart.

Finland indkaldte i denne uge den russiske ambassadør for at få en officiel forklaring fra Rusland. Ifølge Rusland har Finland »ikke fremlagt nogen kendsgerninger«.

Simon Kruse er Berlingskes korrespondent i Rusland