På en uge er antallet af smittede 15-doblet: Men nu lover Trump at genåbne økonomien snart

Smittestigning eller dyb recession? Donald Trump afvejer fordele og ulemper ved USAs tiltag mod coronavirussen.

 
Coronavirus har ramt USA, og Trumps kurs har fået hård kritik. Video: Reuters, Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Danmark har forlænget nedlukningen, talte præsident Donald Trump i aftes for at genåbne USA igen snart. Også selv om antallet af nye smittede og døde stadig vokser dag for dag.

Tirsdag morgen er der 46.371 amerikanere, der er smittet med coronavirus, og ifølge Johns Hopkins University er 585 personer døde på grund af covid-19. I løbet af den seneste uge er antallet af smittede i landet 15-doblet ifølge Ritzau, og USA er nu et af de tre lande, hvor allerflest er smittede med virussen.

Imens er USAs økonomi i frit fald, fordi forretninger og virksomheder landet over holder lukket. Arbejdspladser går tabt, og aktiemarkederne har taget et styrtdyk. Uanset hvor mange der dør af coronavirussen i USA, står mange millioner flere amerikanere til at miste jobbet og gå konkurs, advarer Trumps økonomiske rådgivere nu.

»Amerikas økonomi vil snart være oppe at køre igen,« forsikrede præsidenten derfor amerikanerne om på et pressemøde mandag aften ifølge mediet Axios.

»Vi kommer ikke til at lade dette blive et langvarigt finansielt problem.«

Det er kun lidt over en uge siden, at præsidenten udstedte en række retningslinjer og påbud med det formål at sænke smittespredningens hastighed. Han opfordrede blandt andet folk til at arbejde hjemmefra, hvis de kunne, og advarede dem om at holde sig fra barer og restauranter, ligesom han indskrænkede muligheden for »unødvendige rejser«.

Kan vare til juli eller august

I flere delstater er man allerede gået skridtet videre og har bedt folk om at isolere sig selv for at »knække kurven« af nye smittede og beskytte sundhedsvæsenet fra at kollapse.

Det er nøjagtigt den vej, USA bliver nødt til at gå, mener flere eksperter – også præsidentens egen ekspert i smitsomme sygdomme, Anthony Fauci. Barer, restauranter, skoler og offentlige institutioner bør være lukket i flere uger endnu, hvis den smitsomme coronavirus skal under kontrol.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen udarbejdet en risikovurdering af coronavirussen, som forudser, at epidemien kan udvikle sig som »en stor bølge over forår og sommer«. Og for blot en uge siden advarede præsident Trump selv om, at virusudbruddet kunne vare helt til juli eller august.

Men nu siger han, at han er klar til at genåbne økonomien snart. Der kommer ikke til at gå måneder, lover han.

»Hvis det var op til lægerne, ville de måske sige, at vi skulle holde landet lukket – lad os holde hele verden lukket,« forklarede præsidenten på pressemødet.

»Det kan man ikke gøre ved et land – især ikke verdens klart største økonomi. Det skaber bare større problemer end det oprindelige problem,« sagde præsidenten.

Førende ekspert uenig

Flere bed mærke i, at præsidentens førende ekspert i smitsomme sygdomme, Anthony Fauci, ikke var til stede ved pressemødet. Da præsident Trump blev spurgt, om Fauci var enig med ham i, at økonomien burde genåbnes, svarede han:

»Han er ikke enig.«

Fauci har før irettesat præsidenten på pressemøder. Det gælder ikke mindst, da præsident Trump hævdede, at malariamedicin kunne være en kur mod covid-19, og Fauci kort efter måtte understrege, at resultaterne med medicinen var »uden videnskabelig værdi«.

Søndag udtalte han i et interview til Science Magazine, at han blandt andet samarbejder med præsidentens coronavirustaskforce for at sikre, at præsidenten kun deler faktuelt rigtig information.

»Men jeg kan jo ikke hoppe ind foran mikrofonen og skubbe ham væk,« sagde Fauci til Science og tilføjede:

»Okay, han sagde det. Lad os prøve at få det rettet til næste gang.«