Obama opfordrer Kongressen til at hæve gældsloftet

Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Præsident Barack Obama opfordrede mandag Republikanerne i Kongressen til at hæve gældsloftet for at undgå de »katastrofale virkninger«, som det vil få på den amerikanske økonomi, hvis ikke parterne når til enighed. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Gældsloftet i USA er en politisk bestemt grænse for, hvor mange penge den amerikanske stat må skylde væk, og problemet er, at USAs voksende gæld forventes at ramme loftet 17. oktober. Bliver politikerne ikke enige om at hæve grænsen inden da, kan USA ikke betale sine regninger, og det vil få store konsekvenser.

Diskussionerne om at hæve gældsloftet kommer samtidig med, at de amerikanske politikerne heller ikke kan blive enige om statsbudgettet for 2014. De sammenbrudte budgetforhandlinger betyder, at flere statslige funktioner har ligget stille siden 1. oktober, hvor hundredtusindvis af offentligt ansatte blev tvunget hjem på ulønnet orlov.

Obama sagde mandag, at han gerne vil snakke med Republikanerne om blandt andet den omstridte sygesikring kaldet Obamacare, der skiller partierne ad i budgetforhandlingerne, når man er blevet enige om at hæve gældsloftet.

BNB