Lykke Friis: Hello, 'Allo, Hallo: Hvem skal Trump, Macron og Lars Løkke nu ringe til?

Kansler Angela Merkel er blevet kaldt »den frie verdens leder«. Så stor indflydelse har Tyskland trods alt ikke. Men hendes mobilnummer er ét af de vigtigste i verdenspolitikken. Verdens opmærksomhed vil derfor fredag kl 16.30 været rettet mod Hamborg

Fredag går Angela Merkel af som formand. I 13 år har Merkels telefonummer været et af de vigtigste i international politik. Spørgsmålet er, hvem europæerne, men også verdens ledere, fremover skal ringe til. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / scanpix

Prøv at tænke tilbage på de mange kriser i de senere år, hvor Tyskland har spillet en afgørende rolle for Danmark og resten af Europa. Eurokrisen, dramaet på Krim, flygtningekrisen, forholdet til Donald Trump osv. Uanset hvilket spørgsmål, der er kommet op, har refleksen i Europas hovedstæder været den samme: Hvordan kommer vi igennem til Merkel? På fredag begynder en ny tidsregning, hvor alle vil rette antennerne ind på en ny leder.

Angela Merkel går snart fra borde. Fredag vælges hendes afløser i CDU-formandsstolen. Spændingen udløses fredag ca. kl. 16.30. Løbet er så tæt, at ingen tør sætte store beløb på, hvem den nye leder bliver. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMM SCHAMBERGER / EPA / Scanpix.

1. Hvad skal der formelt ske i Hamborg?

Det passer godt til Hamborgs selvforståelse, at CDUs partikongres holdes i byen. Med sin stolte handelstradition har Hamborg altid defineret sig selv som en verdensby. Det trækker heller ikke fra, at det er her, Merkel er født.

Formelt set skal CDUs 31. partikongres kun vælge en ny formand, efter at Merkel i oktober kastede håndklædet i ringen. Reelt er der dog meget mere på spil. Den nye formand har nemlig gode chancer for også at rykke ind i det tyske statsministerium. Selvom CDU p.t. kun står til 27. pct af stemmerne, er der ingen, der forventer, at SPD kan fravriste CDU kanslerposten ved et kommende valg.

Der står en gigantisk statue af Otto von Bismarck i Hamborg. Da han gik af i 1890, udløste det mange legendariske karikaturtegninger. Det vil det også gøre, når Merkel formelt går. Statuer af denne størrelse opstilles dog nu om dage. Merkels forgænger, genforeningskansleren, Helmut Kohl, har efter sin død hidtil kun fået få veje opkaldt efter sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Heimken / AFP / scanpix.

2. Vinker Merkel så farvel?

Ikke langt fra Messecenteret, hvor kongressen holdes, står en stor Bismarck-statue. Når Merkel fredag har holdt sin sidste tale som formand, vil der helt sikkert være karikaturtegnere, der også vil have Bismarck i tankerne. I 1890, da Bismarck måtte træde tilbage, bragte det britiske tidsskrift Punch en legendarisk karikatur, hvor Bismarck gik fra borde. Men gør Merkel det samme? Det afhænger af, hvem der bliver hendes afløser.

3. Hvem er det nu, kandidaterne er?

Annegret Kramp-Karrenbauer (56 år) (AKK) blev CDUs generalsekretær i februar. Før det var hun i mange år ministerpræsident i Saarland. Hun går for at være den mest midtersøgende af kandidaterne. Hun er lidt svær at rubricere. På socialpolitikken tilhører hun partiets venstrefløj; inden for udlændingepolitikken ligger hun til højre.

Angela Merkels afløser hedder enten Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) eller Friedrich Merz (til venstre). Ingen regner med at sundhedsminister Jens Spahn kan komme fra baghjul og blive formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / scanpix.

Friedrich Merz (63 år) er partiets fortabte søn, som efter ni år i erhvervslivet endelig er vendt tilbage. Sådan beskrives han i hvert fald af sine tilhængere. Merz var CDUs gruppeformand fra 2000 til 2002, indtil den nyudpegede formand, Angela Merkel, gjorde krav på den post. Merz tilhører partiets højrefløj og har efter sit comeback både kritiseret CDU for at ignorere AfD og for at have omdannet CDU til et socialdemokrati.

Jens Spahn (38 år) er sundhedsminister. Siden 2015 har han markeret sig som en af de stærkeste kritikere af Merkels flygtningepolitik. Han vurderes til kun at have en marginal chance.

Alle kandidater er varme tilhængere af EU og NATO - og alle vil føre en strammere flygtningepolitik.

Tæpperne er  allerede blevet rullet ud i de tyske farver i det store Messecenteret i Hamborg. Fredag vælges Merkels afløser som CDU-formand. Sidste år var det Donald Trump, Vladimir Putin osv., der var i messehallen, da Hamborg lagde hus til G20-mødet. Det udløste store demonstrationer. Der forventes ikke uroligheder i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / AFP / scanpix.

4. Hvordan og hvornår afgøres det?

Vi skal 27 år tilbage for at finde seneste kampvalg om CDU-formandsposten. Dengang slog Rainer Barzel Helmut Kohl.

1.001 delegerede skal stemme. Mange er udpeget af de tyske delstater. Ca. 150 er medlemmer af Forbundsdagen, og en tredjedel er kvinder. Nummer 1.001 repræsenterer CDUs vælgerforening i Bruxelles.

De tre kandidater taler hver i 20 minutter, efterfulgt af spørgsmål. Afstemningen forventes at finde sted ca. 16.30. Hvis en kandidat får mere end 50 pct. af stemmerne, er slaget afgjort. Ellers må partiet ud i en anden runde. Her stemmes der mellem de to kandidater, der får størst opbakning i runde 1.

Wolfgang Schäuble, tidl. finansminister og CDU-formand

»Merz vil være den bedste for landet«


5. Hvem vinder?

Det tør ingen spå om, og nervøsiteten er så stor, at der indtil i tirsdags kun var ganske få, der overhovedet ville sige, hvem de stemmer på. Men så bekendte CDUs »Übervater«, Wolfgang Schäuble, kulør. »Merz vil være den bedste for landet« - ikke mindst fordi han kan stække AfD.

Dette fik Tysklands erhvervsminister, Peter Altmaier, til at støtte AKK, blandt andet  fordi hun kan vinde stemmer tilbage fra De Grønne.

Flere peger på, at det for de delegerede, der selv har et mandat, vil spille ind, om de tror, at de med deres stemme vil udløse nyvalg. Med 27 pct. af stemmerne i målingerne er valg ikke fristende. Det taler for den mere midtsøgende AKK.

Andre peger på, at kandidaternes taler bliver afgørende, og her regnes Merz for den retorisk stærkeste. Endelig indtager udpegningen af ny generalsekretær - en slags »running mate« - en jokerrolle.

Hamborg opfatter sig selv om en »Weltstadt« med en stolt handelstradition, flere tyske kanslere, Beatles besøg og senest åbningen af byens nye vartegn, Elbphilharmonie. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP / scanpix.

6. Hvad sker der bagefter?

Hvis AKK vinder, er det forventningen, at hun sammen med Merkel vil kunne udgøre en ny lederduo. Flere, som Berlingske har talt med, vurderer dog også, at Merkel ville kunne træde tilbage og åbne døren for, at AKK kan danne en ny såkaldt Jamaica-regering bestående af CDU/CSU, De Grønne og FDP.

Hvis Merz vinder, vurderer mange, at Merkel bliver som kansler - også fordi hun vil håbe på, at partiet alligevel senere vil vælge en mere midtsøgende kanslerkandidat. Spændingerne kan dog blive så voldsomme, at regeringspartneren SPD også får nok. Nyvalg er derfor en realistisk mulighed.

Og så skal resten af Europa ikke ringe til Tyskland foreløbigt. Så vil svaret være - ingen forbindelse til dette nummer. Efter seneste valg tog det nemlig 162 dage at danne en tysk regering.