Lykke Friis om Angela Merkel-afsked: Vi ser slutningen på en æra

Efter nederlaget ved søndagens landdagsvalg i Hessen er Angela Merkel, Tysklands kansler siden 2005, parat til at afgive sin formandspost i det konservative parti CDU. Det er begyndelsen på slutningen af Merkels æra som tysk kansler.

GERMANY-POLITICS/HESSE
Endspiel. Er det ved at være slut for Angela Merkel som tysk kansler? Noget tyder på det. Merkel træder tilbage som formand for sit parti, CDU, men fortsætter som kansler. Fold sammen
Læs mere
Foto: David W Cerny/Reuters/Ritzau Scanpix

Angela Merkel opgiver nu formandsposten i CDU, det store borgerlige tyske parti, som hun har stået i spidsen for siden 2005.

Merkel fortsætter som tysk kansler, men dagens dramatiske hændelse er begyndelsen på slutningen af Merkel-æraen, lyder det fra Berlingskes Tysklands-korrespondent, Lykke Friis, der mener, at nedtællingen til, at Merkel helt trækker sig, nu er skudt i gang:

»Merkel-nedtællingen er for alvor begyndt. Spørgsmålet bliver nu, hvorvidt Merkel kan overdrage CDU til sin foretrukne kandidat, om hun kan overdrage magten i partiet til Annegret Kramp-Karrenbauer.«

AKK eller højrefløjen

AKK, som Annegret Kramp-Karrenbauer kaldes i daglig tale, er CDUs generalsekretær. En position som Merkel i øvrigt også tidligere har haft.

»Det er ikke en frivillig beslutning, som Merkel har taget. Hun har i hele sin politiske karriere haft som et pejlemærke, at formandsposten i CDU og kanslerposten hænger uløseligt sammen,« siger Lykke Friis.

»Det er en lære, som hun drog af Ludwig Erhards kanslerperiode fra 1963 til 1966, hvor Erhard ikke blev formand, og hvor CDU var præget af intern ballade. Desuden har hun i nyere tid set, hvordan Gerhard Schröder, der i 2004 blev presset til at gå som formand, men blev som kansler, allerede året efter måtte gå som kansler og udskrive nyvalg.«

I Berlin venter man nu på, hvem der melder sig som formandskandidat. Altså, om der kommer en modkandidat til Annegret Kramp-Karrenbauer. Tyske medier mener at vide, at partiets tidligere gruppeformand Friedrich Merz er klar til at gå efter formandsposten.

»Kommer der en modkandidat til Annegret Kramp-Karrenbauer, hvilket det tyder på, så får Merkel ikke selv lov til at vælge sin efterfølger, hvilket vil være et nederlag for hende,« siger Lykke Friis.

Den unge Jens Spahn

Der ventes dog allerede nu flere kandidater til posten. Især CDUs højrefløj forventes at komme med en kandidat.

»Jens Spahn, den unge sundhedsminister, har aldrig lagt skjul på, at han har ambitioner om at blive kansler,« vurderer Lykke Friis.

Det kan derfor blive en kamp mellem fløjene og en for eller imod-kamp om Merkels politik.

»Annegret Kramp-Karrenbauer er midtersøgende og vil derfor ikke rulle Merkels reformer tilbage, hvorimod en type som Jens Spahn klart har indikeret, at han vil have CDU længere til højre.«

Lykke Friis ser Annegret Kramp-Karrenbauer som en samlende figur, men hendes tætte forhold til Merkel er et tveægget sværd, hvor nogle vil mene, at hun er for tæt på Merkel til at forny partiet.